АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Класифікація умовних рефлексів

Класифікація умовних рефлексів через їхню численність утруднена. Розрізняють екстероцептивні умовні рефлекси, що утворяться при роздратуванні екстерорецепторов; интероцептивні рефлекси, що формуються при роздратуванні рецепторів, розташованих у внутрішніх органах; і проприоцептивні, що виникають при роздратуванні рецепторів м'язів.

Виділяють натуральні і штучні умовні рефлекси. Перші утворяться при дії на рецептори природних безумовних подразників, другі — при дії індиферентних подразників. Наприклад, виділення слини в дитини побачивши улюблених цукерок є натуральний умовний рефлекс, а виділення слини, що виникає в голодної дитини побачивши обіднього посуду, є штучним рефлексом.

Взаємодія позитивних і негативних умовних рефлексів має важливе значення для адекватної взаємодії організму з зовнішнім середовищем. Така важлива особливість поводження дитини, як дисциплінованість, зв'язана саме з взаємодією цих рефлексів. На уроках фізичної культури для придушення реакцій самозбереження і почуття страху, наприклад при виконанні гімнастичних вправ на брусах, в учнів загальмовуються оборонні негативні умовні рефлекси й активуються позитивні рухові.

Особливе місце займають умовні рефлекси на час, утворення яких зв'язано з регулярно повторюваними в те саме час подразниками, допустимо з прийомом їжі. Саме тому вчасно прийому їжі підсилюється функціональна активність органів травлення, що має біологічний сенс. Подібна ритмічність фізіологічних процесів лежить в основі раціональної організації режиму дня дітей дошкільного і шкільного віку і є необхідним чинником високопродуктивної діяльності дорослої людини. Рефлекси на час, мабуть, варто віднести до групи так званих слідових умовних рефлексів. Ці рефлекси виробляються в тому випадку, якщо безумовне підкріплення дається через 10—20 з послу остаточної дії умовного подразника. У деяких випадках удається виробляти следовие рефлекси навіть після 1—2-хвилинної паузи.

Важливе значення в житті дитини мають рефлекси наслідування, що також є різновидом умовних рефлексів. Для вироблення їх не обов'язково брати участь в експерименті, досить бути його «глядачем».

 


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 1019 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)