АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Поняття про рецептори та аналізатори

Рецептори – спеціалізовані клітини, що сприймають і трансформують дію подразників зовнішнього світу і внутрішнього середовища організму. Вони входять до складу складно влаштованих органів почуттів. У складних органах почуттів (око, вухо, вестибулярний апарат, пропріоцептори, органи смаку, нюху) крім рецепторів є інші клітини і тканини, що виконують опорну функцію і забезпечують проведення подразника до рецепторів. У шкірі, слизових оболонках і внутрішніх органах є порівняно просто влаштовані рецептори – різноманітні диференційовані нервові закінчення, що представляють мережу нейрофибрилл, які проникають у клітини тканини або розташовані між ними. Деякі з них є вільними нервовими закінченнями, а інші оточені клітинами сполучної тканини і мають форму капсул або колб.

Поняття про аналізатор ввів І. М. Сєченов. Схематично аналізатор складається з рецептора або органу чуття, що проводять проекційних, висхідних, аферентних шляхів і сприймає області у великих півкулях головного мозку. Аналіз, або розрізнення інтенсивності та якості подразників, починається в рецепторах, а основний аналіз вчиняється у вищих тварин і людини у великих півкулях головного мозку.

Аферентні імпульси з вищих органів чуття, розташованих зовні і сприймають впливу зовнішнього світу, досягаючи певної інтенсивності (порога відчуття) доходять до великих півкуль головного мозку і сприймаються людиною у формі відчуттів.

Але значна частина подпорогових для відчуттів імпульсів, що у великі півкулі людини, викликає фізіологічні процеси, які не супроводжуються психічними явищами. Наприклад, імпульси з рецепторів внутрішніх органів викликають безумовні рефлекси саморегулювання обмін, речовин, дихання, діяльності серця, кров’яного тиску т. д. Досягаючи кори великих півкуль, імпульси з внутрішніх органів змінюють її функціональний стан, але, як зазначив ще І. М. Сєченов, викликають «темні» відчуття тільки при істотних змінах внутрішніх органів (голод, спрага, ситість і т. д.) і розладах їх діяльності.

У здорової людини імпульси з рецепторів внутрішніх органів на відміну від імпульсів з рецепторів, розташованих на зовнішній поверхні тіла, не є основою виникнення його відчуттів і формування свідомості.

Більшість рецепторів регулюється нервовою системою по еферентних шляхах, по яких найчастіше викликається їх гальмування. У закінченнях гальмівних волокон виділяється медіатор.


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 437 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)