АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Базальні ядра головного мозку

Значення ядер таламуса

1.Таламус виконує роль воріт, частина інформації, менш важливої, відсівається, не передається КГМ;

2.підтримує рівень збудливості кори (експеримент - засинання тварини при подразненні неспецифічних ядер);

3. має значення в емоційних реакціях, жестах.

При пошкоджені таламуса

- пошкоджується чутливість шкіри на протилежному боці тіла

- порушується сон,виникає безсоння

- відбувається зниження слуху, зору

- з'являється головний біль, таламічні болі.

Ретикулярна формація стовбура мозку - це не диференційоване утворення. Сітчаста речовина (ретикулярна формація - РФ) – це скупчення нервових клітин, які мають велику кількість дендритів, що галузяться і довгі аксони, які формують низхідні (ретикулоспінальні) та висхідні шляхи сітчастої речовини. На кожному нейроні до 40 тисяч синапсів.

Аферентних шляхів РФ дуже багато, вона отримує інформацію від:

- усіх специфічних висхідних еферентних шляхів, які віддають колатералі до ядер РФ,заходячи в стовбур мозку

- від інших утворень ЦНС, а саме:

- від кори головного мозку

- від гіпоталамуса

- від мозочка

- від базальних ядер

- від інших утворень.

Еферентні зв'язки РФ можна поділити на висхідні та низхідні. Висхідні зв 'язки РФ та висхідні впливи (активуюча система):

- через неспецифічні ядра таламуса РФ передає інформацію всім відділам головного мозку і має неспецифічний активізуючий вплив на клітини. Цей вплив забезпечує бадьорий стан організму та визначає рівень активності клітин кори. РФ має окремі структури (гіпногенні зони), які зменшують ступінь (рівень) активності клітин

кори та зумовлюють стан сну;

Низхідна гальмівна частина:

- контролює діяльність спинного мозку; РФ впливає на вегетативні функції, бо до її складу входять центри (дихальний, судинноруховий), має зв'язок із гіпоталамусом, тобто РФ може впливати на вегетативні функції гуморальним шляхом.

Базальні ядра знаходяться в глибині кінцевого мозку. До них відносяться:

- хвостате ядро;

- шкаралупа (разом з попереднім утворює смугасте тіло);

- бліда куля.

Як єдине ціле з базальними ядрами функціонують чорна субстанція та субталамічне ядро. Ці ядра об'єднані між собою двосторонніми зв'язками, отримують інформацію від кори (асоціативних та рухових зон) та мозочка. Після відповідної обробки інформація від базальних ядер передається:

- через моторні (передні) ядра таламуса до рухової кори;

- через стовбурові рухові ядра (червоне ядро, вестибулярне ядро, ретикулярна формація) до мотонейронів спинного мозку і до м'язів.

В діяльності базальних ядер важливу роль відіграє рух збудження, який має назву циклу шкаралупи та циклу хвостатого ядра.

Цикл шкаралупи - забезпечує участь базальних ядер в реалізації програм складних набутих рухових реакцій. Цикл починається з передачі інформації від премоторної зони кори (ПМК) до шкаралупи, далі до блідої кулі (БК), потім через чорну субстанцію (ЧС) та субталамічне ядро (СТЯ) інформація, перероблена в базальних ядрах передається в першу моторну зону кори (МК) через моторні ядра таламуса.

Цикл хвостатого ядра - забезпечує участь базальних ядер в формуванні програм складних рухових реакцій. При здійсненні цього циклу інформація від асоціативних зон кори

(АЗК) про те, яким повинен бути результат рухової реакції, направляється в хвостате ядро (ХЯ), далі в шкаралупу (Ш) і бліду кулю (БК) і далі через моторні ядра таламуса в рухову кору. Завдяки цьому рухова кора отримує готову рухову програму, яка підлягає наступній реалізації. Необхідно пам'ятати, що у створенні програм рухових актів окрім базальних ядер важливу роль відіграє кора мозочка та його зубчасті ядра.

 


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 573 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)