АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Проміжний мозок та його будова

Проміжний мозок є найбільшою і дуже функціонально значущою частиною стовбура мозку. У ньому міститься величезна кількість ядер, які є дуже важливими центрами вегетативної системи, а також до складу нього входять дві ендокринних залози – епіфіз і гіпофіз. Проміжний мозок розташовується під самим мозолясті тілом між великими півкулями, ззаду він обмежується зоровим трактом і заднім продірявленим речовиною, а попереду – зоровим перекрестом.

Проміжний мозок будова має складне, тому що в ньому розташовується велика кількість різних центрів, регулюючих нормальне функціонування і правильну діяльність різних органів і систем. У мозку (проміжному) розрізняють: епіталамус, таламус, метаталамус, гіпоталамус і третій шлуночок.

Таламус (зорові горби) є парним освітою довгастої форми. Він сформований скупченням сірої речовини у вигляді ядер (близько сорока), які розділені прошарком білої речовини. Епіталамус представлений епіфізом або шишкоподібним тілом. Епіфіз за зовнішнім виглядом нагадує ялинову шишку і локалізується над четверохолміем середнього мозку. Із зовнішнього боку він покритий капсулою, від якої всередину відходять перегородки, що розділяють епіфіз на часточки.

Метаталамус представлений медіальними і, звичайно ж, латеральними колінчатими тілами, які є центрами слуху та зору. Вони розташовуються позаду подушки двох частин таламуса і з’єднуються з середнім мозком ніжками верхнього двухолмія і нижнього. Гіпоталамус представлений воронкою, зоровим перекрестом, сірим бугром, гіпофізом і двома соскоподібного тілами. Гіпофіз є центральною залозою ендокринної системи, розташованої в гіпофізно ямці турецького сідла на клиноподібної кістки. Гіпоталамус формує саме нижню частину мозку проміжного.

Всі гіпоталамічні ядра, яких близько сорока, за своїм розташуванням додатково поділяються на задні, проміжні і передні, більшість з них виробляють нейросекрет. Передні ядра представлені паравентікулярнимі і супраоптическое, задні – гипоталамическими і ядрами соскоподібного тіла, середні – нижніми і верхнемедіального гипоталамическими ядрами, ядрами воронки і серобугорние.

Проміжний мозок також представлений третім шлуночком, який є порожниною мозку. Він повідомляється внизу з четвертим шлуночком, ззаду і спереду – через міжшлуночковий отвір – з першим і другим шлуночками. Як і у всіх інших, в третьому знаходяться судинні сплетення, які виробляють спинномозкову рідину.

 


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 395 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)