АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Основні частки, борозни головного мозку, їх розташування

Сіра речовина півкуль

Поверхня півкулі, плащ (pallium), утворена рівномірним шаром сірої речовини товщиною 1,3 - 4,5 мм, що містить нервові клітини. Поверхня плаща має дуже складний малюнок, що складається з борозен і валиків між ними, званих звивинами, gyri, що чергуються між собою в різних напрямках. Величина і форма борозен піддані значним індивідуальним коливанням, внаслідок чого не тільки мозок різних людей, але навіть півкулі однієї і тієї ж особи по малюнку борозен не цілком схожі.

Глибокими постійними борознами користуються для поділу кожного півкулі на великі ділянки, які називаються частками, lobi; останні в свою чергу поділяються на часточки і звивини. Виділяють п'ять часток півкулі: лобова (lobus frontalis), тім'яна (lobus parietalis), скронева (lobus temporalis), потилична (lobus occipitalis) і часточка, схована на дні латеральної борозни, так званий острівець (insula). Верхньолатеральна поверхня півкулі розділена на частки за допомогою трьох борозен: латеральної, центральної та верхнього кінця тім`яно-потиличної борозни. Латеральна борозна (sulcus cerebri lateralis) починається на базальній поверхні півкулі з латеральної ямки і потім переходить на верхньолатеральну поверхню. Центральна борозна (sulcus cenrtalis) починається на верхньому краю півкулі і йде вперед і вниз. Ділянка півкулі, що знаходиться попереду центральної борозни відноситься до лобової частки. Частина мозкової поверхні, що лежить позаду від центральної борозни, становить тім'яну долю. Заднім кордоном тім'яної частки служить кінець тім`яно-потиличної борозни (sulcus parietooccipitalis), розташованої на медіальній поверхні півкулі.

Кожна частка складається з ряду звивин, які називаються в окремих місцях часточками, які обмежуються борознами мозкової поверхні.

Лобова доля.У задньому відділі зовнішньої поверхні цієї частки проходить sulcus precentralis майже паралельно напрямку sulcus centralis. Від неї в поздовжньому напрямку проходять дві борозни: sulcus frontalis superior et sulcus frontalis inferior. Завдяки цьому лобова частка поділяється на чотири звивини. Вертикальна звивина, gyrus precentralis, знаходиться між центральною та прецентральною борознами. Горизонтальними звивинами лобової частки є: верхня лобова (gyrus frontalis superior), середня лобова (gyrus frontalis medius) і нижня лобова (gyrus frontalis inferior) частки.

Тім'яна частка.На ній приблизно паралельно центральній борозні розташовується sulcus postcentralis, що зливається зазвичай з sulcus intraparietalis, яка йде в горизонтальному напрямку. Залежно від розташування цих борозен тім'яна частка поділяється на три звивини. Вертикальна звивина, gyrus postcentralis, йде позаду центральної борозни в одному напрямку з прецентральной

звивиною. Вище міжтім'яної борозни міститься верхня тім'яна звивина, або часточка (lobulus parietalis superior), нижче - lobulus parietalis inferior.

Скронева частка.Латеральна поверхня цієї частки має три поздовжні звивини, які відокремлені один від одного sulcus temporalis superior і sulcus temporalis inferior. Між верхньою і нижньою скроневими борознами простягається gyrus temporalis medius. Нижче неї проходить gyrus temporalis inferior.

Потилична частка

Борозни латеральної поверхні цієї частки мінливі і непостійні. З них виділяють sulcus occipitalis transversus, що йде поперечно та сполучає зазвичай з кінцем міжтім'яної борозни.

Острівець

Ця часточка має форму трикутника. Поверхня острівця покрита короткими звивинами.

Нижня поверхня півкулі в тій її частині, яка лежить попереду від латеральної ямки, відноситься до лобної долі.

В цій частині, паралельно медіального краю півкулі, проходить sulcus olfactorius. На задній ділянці базальної поверхні півкулі видно дві борозни: sulcus occipitotemporalis, що проходить в напрямку від потиличного полюса до скроневій і обмежує gyrus occipitotemporalis lateralis, і що йде паралельно їй sulcus collateralis. Між ними розташовується gyrus occipitotemporalis medialis. Медіально від колатеральної борозни розташовані дві звивини: між заднім відділом цієї борозни і sulcus calcarinus лежить gyrus lingualis; між переднім відділом цієї борозни і глибокої sulcus hippocampi лежить gyrus parahippocampalis. Це звивина, що примикає до стовбура мозку, знаходиться вже на медіальній поверхні півкулі.

Основні ділянки правої півкулі великого мозку: лобова частка червона, тім'яна частка зелена, потилична частка синя, скронева частка жовта.

На медіальній поверхні півкулі знаходиться борозна мозолистого тіла (sulcus corpori callosi), що йде безпосередньо над мозолястим тілом і триває своїм заднім кінцем у глибоку sulcus hippocampi, яка спрямовується вперед і донизу. Паралельно і вище цієї борозни проходить по медіальній поверхні півкулі sulcus cinguli. Парацентральною часточкою (lobulus paracentralis) називається невелика ділянка над язичкові борозною. Ззаду від парацентральної часточки знаходиться чотирикутна поверхня (так зване передкління, precuneus). Він належить до тім'яної долі. Позаду передкління лежить відокремлена ділянка кори, що відноситься до потиличної долі, - клин (cuneus). Між язичкові борозною і борозною мозолистого тіла простягається поясна звивина (gyrus cinguli), яка за допомогою перешийка (isthmus) триває в парагіпокампальну звивину, що закінчується гачком (uncus). Gyrus cinguli, isthmus і gyrus parahippocampali s утворюють разом склепінчасту звивину (gyrus fornicatus), яка описує майже повне коло, відкрите тільки знизу та спереду. Склепінчаста звивина не має відношення ні до однієї з часток плаща. Вона належить до лімбічної області. Лімбічна область - частина нової кори півкуль великого мозку, що займає поясну і парагіпокампальну звивини; входить до складу лімбічної системи. Розсовуючи край sulcus hippocampi, можна бачити вузьку зазубрену сіру смужку, що представляє собою рудиментарну звивину gyrus dentatus.

 


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 1240 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)