АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Рефлекси спинного мозку

Суть рефлекторної функції полягає в тому, що він акумулює роботу всіх рефлекторних дуг, тим самим контролюючи і вегетативні і соматичні функції організму. Певний сегмент спинного мозку приводить в дію ділянку шкіри або м’яз, як яскравий приклад можна навести рухові рефлекси. Наприклад, при ударі чим або по коліну виникає рефлекс різкого розгинання колінної чашечки. Крім цього, спинний мозок контролює такі рефлекси, як виділення поту, розширення зіниць, рухливість діафрагми.

У «чистому» вигляді рефлекси спинного мозку можна спостерігати при виключенні його зв'язків з головним мозком або при видаленні останнього. У нижчих хребетних спинно-мозкові рефлекси забезпечують збереження пози, локомоций, захисних, статевих та інших реакцій (позбавлена головного мозку «спінальна» жаба сидить, а якщо її схопити, виривається). У вищих тварин спинний мозок сам не може забезпечувати повноцінне виконання цих функцій. Спинальна собака не може сама стояти і ходити. Цефалізація функцій все більш підпорядковує спинно-мозкові рефлекси центрам мозку. Вивчаючи властивості рефлексів спинного мозку на спінальних тварин, Ч. Шеррингтон (1906) встановив основні закономірності його рефлекторної діяльності і виділив основні види здійснюваних ним рефлексів.

Захисні рефлекси. Легкий укол лапки спи на ль ної жаби викликає обмежену реакцію підтягування лапки, при більш сильному уколі збудження іррадіює на сусідні сегменти, в реакцію залучається інша лапка і жаба відсувається від джерела болю. При інтенсивному больовому роздратуванні (коли голка проколює шкіру) порушення поширюється настільки широко, що викликає загальну реакцію втечі. Біологічна роль таких захисних рефлексів полягає у швидкому видаленні кінцівки від шкідливого впливу. Однак захисні рефлекси можуть приймати більш складну форму. Їх доцільна організація вже на рівні спинного мозку демонструється таким досвідом: якщо на черевце спи-нальної жаби покласти шматочок фільтрувального паперу, змоченою 1%-ним розчином H2S04, те жаба точним рухом лапки його скине. Якщо вона не зуміє дістати його однією лапкою, то вступить в дію інша. Отже, такий руховий рефлекс орієнтується на своє рецептивної полі, а іррадіація його центрального збудження на інші сегменти спинного мозку відбувається вибірково, підкоряючись цій же завданню.

Рефлекси на розтягнення м'язів. Розтягнення м'яза, наприклад розгинальній, що утримує кінцівку в випростаному стані, викликає подразнення рецепторів її сухожилля і м'язових веретен (Р. Граніт, 1955) і по зворотному зв'язку стимулює иннервирующие цей м'яз відцентрові нейрони, підтримуючи її в скороченому стані. Біологічне значення таких безперервно діючих тонічних рефлексів спинного мозку, що викликаються тривалим помірним розтягуванням, полягає в утриманні кінцівок випрямленими, що має особливе значення для тварин, що знаходяться переважно в положенні стоячи (наприклад, копитні). Ці рефлекси добре розвинені і у людини. У мавп, що зберігають рівновагу, утримуючись за гілки верхніми кінцівками, виявляються добре розвиненими тонічні рефлекси на розтягування згиначів рук, а у гризунів, для яких характерне положення сидячи (наприклад, кролики), – згиначів задніх кінцівок. Рефлекси м'язів-антагоністів, Коли відбувається рефлекторний рух, наприклад згинання руки в лікті при її отдергивания при уколі пальця, те одночасно з порушенням мотонейронів сгібател'них м'язів відбувається гальмування мотонейронів розгиначів. Тим самим пригнічується їх тонус, запобігає дію рефлексу на розтягнення розгинальних м'язів і усувається протидія згиначів з їхнього боку. Механічна «боротьба» м'язів-антагоністів замінюється «боротьбою» збудження і гальмування в спинно-мозкових центрах.


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 561 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)