АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Види синапсів

Класифікації синапсів

В залежності від механізму передачінервового імпульсу розрізняють

хімічні;

електричні - Клітини з'єднуються високопроніцаемих контактами за допомогою особливих коннексонов (кожен коннексон складається з шести білкових субодиниць). асстояніе між мембранамиклітини в електричному синапсі - 35 нм (звичайне міжклітинний - 20 нм); Так як опір позаклітинної рідини мало (в даному випадку), імпульси проходять не затримуючись через синапс. Електричні синапси звичайно бувають збудливими.

змішанісинапси: Пресинаптичний потенціал дії створює струм, який деполяризує постсинаптическую мембрану типового хімічного синапсу, де пре-і постсинаптичні мембрани не щільно прилягають один до одного. Таким чином, в цих синапсах хімічна передачаслужить необхідним підсилює механізмом. Найбільш поширений перший тип.

Хімічні синапси можна класифікувати по їх місцю розташування і приналежності відповідним структурам:

периферичні

нервово-м'язові

нейросекреторні (аксо-вазальние)

рецепторно-нейрональні

центральні

аксо-дендрітіческіе - з дендритами, в т. ч.

аксо-шіпіковие - з дендритними шипиками, виростами на дендритах;

аксо-соматичні - з тіламинейронів;

аксо-аксональні - між аксонами;

дендро-дендрітіческіе - між дендритами;

В залежності від медіатора синапси поділяються на

амінергіческіе, що містять біогенні аміни (наприклад,серотонін, дофамін;) o в тому числі адренергічні, що містять адреналін або норадреналін;

холінергічні, що містять ацетилхолін;

пуринергічні, що містять пурини;

пептідергіческіе, що містять пептиди. При цьому в синапсі НЕзавжди виробляється тільки один медіатор. Зазвичай основний медіатор викидається разом з іншим, що грає роль модулятора.

За знаком дії:

збуджуючі

гальмівні.


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 327 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)