АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Синапси. Їх будова

Синапс (Грец. synapsis зіткнення, з'єднання) - спеціалізована зона контакту між відростками нервових клітин та іншимизбудливими і невозбудимой клітинами, що забезпечує передачу інформаційного сигналу. Морфологічно синапс утворений контактуючими мембранами двох клітин. Мембрана, що належить відростках нервових клітин, називається пресинаптической, мембрана клітини, до якоїпередається сигнал, - постсинаптической. У відповідності з приналежністю постсинаптичної мембрани синапсу підрозділяють на нейросекреторні, нейром'язові і міжнейрональні. Термін «синапс» був введений в 1897 р. англійським фізіологом Чарльзом Шеррінгтоном.

Синапс - особлива структура, що забезпечує передачу нервового імпульсу з нервового волокна на яку-небудь іншу нервову клітку або нервове волокно, також з рецепторній клітини на нервове волокно (область дотику нервових клітин один з одним та іншої нервовоїкліткою). Для утворення синапсу необхідні 2 клітини.

Структура синапсу

Типовий синапс - аксо-Дендритичні хімічний. Такий синапс складається з двох частин: пресинаптической, утвореної булавовидним розширенням закінченнямаксона передавальної клітини і постсинаптической, представленої контактують ділянкою цітолемми сприймає клітини (в даному випадку - ділянкою дендрита). Синапс являє собою простір, що розділяє мембрани контактують клітин, до яких підходять нервовізакінчення.

Передача імпульсів здійснюється хімічним шляхом за допомогою медіаторів або електричним шляхом за допомогою проходження іонів з однієї клітини в іншу. Між обома частинами є синаптична щілину, краї якої укріплені міжклітиннимиконтактами. Частина аксолемми булавовидний розширення, прилеглих до синаптичної щілини називається пресинаптической мембраною. Ділянка цітолемми сприймає клітини, що обмежує синаптичну щілину з протилежного боку, називається постсинаптической мембраною, В хімічних синапсах вона рельєфна і містить численні рецептори. У синаптичному розширенні є дрібні везикули, так звані синаптичні пухирці, що містять або медіатор (речовина-посередник у передачізбудження), або фермент, що руйнує цей медіатор. На постсинаптической і пресинаптической мембранах присутні рецептори до того чи іншого медіатора.


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 495 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)