АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Нейрони, як структурні одиниці нервової системи. Їх функції

Нейрон (Від грец. Neuron - нерв) - це структурно-функціональна одиниця нервової системи. Ця клітина має складну будову, високоспеціалізована і за структурою містить ядро, тіло клітини і відростки. В організмі людини налічується понад 100 мільярдів нейронів.

Функції нейронів Як і інші клітини, нейрони повинні забезпечувати підтримку власноїструктури і функцій, пристосовуватися до мінливих умов і надавати регулюючий вплив на сусідні клітини. Проте основна функція нейронів - це переробка інформації: отримання, проведення та передача іншим клітинам. Отримання інформації відбувається черезсинапси з рецепторами сенсорних органів або іншими нейронами, або безпосередньо з зовнішнього середовища за допомогою спеціалізованих дендритів. Проведення інформації відбувається по аксона, передача - через синапси.

Будова нейрона

Тіло клітини Тіло нервової клітини складається з протоплазми (цитоплазми і ядра), зовні обмежена мембраною з подвійного шару ліпідів (біліпідний шар). Ліпіди складаються з гідрофільних головок і гідрофобних хвостів, розташовані гідрофобнимихвостами один до одного, утворюючи гідрофобний шар, який пропускає тільки жиророзчинні речовини (напр. кисень і вуглекислий газ). На мембрані знаходяться білки: на поверхні (у формі глобул), на яких можна спостерігати нарости полісахаридів (глікокалікс), завдякияким клітина сприймає зовнішнє роздратування, і інтегральні білки, що пронизують мембрану наскрізь, в них знаходяться іонні канали.

Нейрон складається з тіла діаметром від 3 до 100 мкм, що містить ядро??(з великою кількістю ядерних пор) і органели (у томучислі сильно розвинений шорсткий ЕП з активними рибосомами, апарат Гольджі), а також з відростків. Виділяють два види відростків: дендрити і аксон. Нейрон має розвинений цитоскелет, що проникає в його відростки. Цитоскелет підтримує форму клітини, його нитки служать«Рейками» для транспорту органел і упакованих в мембранні пухирці речовин (наприклад, нейромедіаторів). У тілі нейрона виявляється розвинений синтетичний апарат, гранулярна ЕРС нейрона забарвлюється базофільно і відома під назвою «тігроід». Тігроід проникаєв початкові відділи дендритів, але розташовується на помітному відстані від початку аксона, що служить гістологічним ознакою аксона. азлічается антероградний (від тіла) та ретроградний (до тіла) аксонного транспорту.


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 879 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)