АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Плечовий та тазовий пояси

Плечовий пояс складається тільки з однієї пластинчастої кістки трикутної форми лопатки., яка з допомогою м'язів прикріплюється до стінки грудної клітки. Верхній розширений кінець лопатки є її основою і доповнюється лопатковим хрящем,ьа нижній кінець є її вершиною, де розміщена суглобова западина для утворення плечового суглоба з плечовою кісткою. Лопатка має латеральну та медіальну поверхні, дорсальний, краніальний і каудальний краї, краніальний, каудальний і вентральний кути. Латеральна поверхня лопатки розділена поздовжнім гребенем — остю лопатки, на передостьову і заостьову ямки. У нижній частині ость лопатки закінчується відростком — акроміоном. На середині ості розміщений бугор ості лопатки. На медіальній поверхні лопатки є підлопаткова ямка й зубчаста шорсткість, де прикріплюються м’язи. На суглобовому куті лопатки, крім суглобової западини, є ще горб лопатки, коракоїдний відросток і шийка лопатки.

Тазовий пояс утворюють три пари плоских кісток: клубові, сідничні й лобкові. Зростаючись

між собою, вони утворюють тазову, або безіменну, кістки. На місці зростання цих трьох кісток знаходиться суглобова западина для зчленування з голівкою стегнової кістки. Праві й ліві лобкові і сідничні кістки зростаються одна з одною в тазовому шві. Між сідничною та лобковою кістками розміщується замкнений отвір, утворений шовними і западинними гілками цих кісток. Клубова кістка передня частина таза складається з тіла і крила. Сіднична кістка (os ischii) це задня частина тазової кістки. Складається з тіла і двох гілок: западинної та шовної. Лобкова кістка (os pubis)

складається також з тіла і двох гілок: западинної і шовної. Вздовж краніального краю лобкових кісток тягнеться лобковий гребінь, на середині якого виділяється лобковий горбок для прикріплення прямого черевного м’яза.

Позаду кістки виступає сідничний горб, до якого також прикріплюються м’язи.

 


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 399 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)