АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Будова шкіри

Шкіра складається з трьох основних шарів: надшкір'я, основи шкіри та підшкірної клітковини. Епідерміс це зовнішній тонкий шар шкіри, який безпосередньо контактує з навколишнім середовищем і захищає тіло тварини від шкідливих впливів. Дерма це шар, що лежить під епідермісом, відмежований від нього базальною мембраною і складається з двох шарів: сосочкового, що утворює ряд виростків (сосочків), які вростають в епідерміс, і сітчастого.

Сосочковий шар складається з пухкої і ретикулярної сполучної тканини. Численні сосочки добре розвинені тільки на місцях, де немає волосся. У цьому шарі розміщена густа сітка кровоносних та лімфатичних судин, чутливі нервові закінчення. Сітчастий шар утворюється щільною сполучною тканиною, багатою на колагенові та еластичні волокна, що переплітаються між собою і надають дермі міцності й еластичності. У товщі дерми закладені потові та сальні залози, а також корені волосся. Підшкірна клітковина з’єднує шкіру з тканинами, що лежать глибше, і складається з пухкої сполучної тканини, яка з віком перетворюється на жирову. Цей шар дуже пухкий, надає шкірі рухомості, сприяє утворенню складок шкіри, захищає організм від надмірного охолодження і виконує роль депо поживних речовин.

 


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 300 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)