АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Матка, піхва

М а т к а порожнистий орган, в якому розвивається зародок і плід. Розрізняють чотири типи маток: подвійна — у гризунів, слона; двороздільна — у деяких гризунів; дворога — у жуйних, кобил, свиней, сук, у ній розрізняють два роги, тіло та шийку; проста — у приматів, у ній рогів немає. Стінка матки також побудована з трьох оболонок: слизової, м'язової і серозної.Слизова оболонка — ендометрій— вкрита одношаровим циліндричним епітелієм,

що виробляє слиз. Серед клітин цього епітелію зустрічаються війчасті клітини, яких досить багато в слизовій оболонці рогів матки. У підслизовій основі розміщені численні маткові трубчасті залози, секрет яких використовується для живлення зародка на ранніх етапах його розвитку, а також сітка кровоносних судин. У ділянці каналу шийки матки слизова оболонка утворює складки, поздовжні — у кобил і корів; хвилеподібні у свиней.

М ’язова оболонка - міометрій складається з трьох шарів гладенької м’язової тканини: зовнішнього і внутрішнього — м’язових і середнього — судинного. Внутрішній м ’язовий шар у стінці шийки утворює сфінктер. Скорочення м’язової оболонки сприяють виведенню плода та плідних оболонок (посліду) з матки під час родів.

Серозна оболонка периметрій побудована з одношарового плоского епітелію з прошарком пухкої сполучної тканини, вкриває матку зовні і утворює маткову зв’язку, яка прикріплюється до хребта і підвішує матку. Піхва порожнина мішкоподібної форми, розміщена в тазовій порожнині, під прямою кишкою, є органом парування і родовим шляхом. Стінка її складається з слизової, м’язової і адвентиціальної оболонок. Слизова оболонка піхви вистелена багатошаровим плоским незроговілим епітелієм, утворює поздовжні складки. У підслизовій основі немає пристінкових залоз. М’язова оболонка побудована з двох шарів гладенької м’язової тканини. Між слизовою і м’язовою оболонками добре розвинена сітка венозних судин. Зовні піхва вкрита адвентицією з пухкої сполучної тканин.


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 274 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)