АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Вивчення нового матеріалу

Хід уроку

Організаційний етап.

Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльності учнів.

Для розминки я пропоную вам 2 заданння: перше по опорній схемі згадати та скласти розповідь і відповісти на запитання.

Обмін речовин

 

Пластичний обмін Енергетичний обмін

Яка роль обміну речовин в організмі та процесах життєдіяльності?

Друге завдання – це відповіді на питання:

· Як використовують харчові речовини, які потрапили до клітини?

· Тканини, пересаджені від одного організму до другого часто відторгаются, а білки їжі засвоюються і слугують будівельним матеріалом в клітинах любої людини. Чому?

· При відгодовуванні тварин використовують корм, багатий вуглеводами, проте, не дивлячись на відсутність жирів у тварин утворився товстий шар підшкіряного жиру. Чому?

Вивчення нового матеріалу.

З термінів і понять утворіть логічний ланцюг.

Терміни:

· біологічні каталізатори

· гіповітаміноз

· авітаміноз

· гіпервітаміноз

· продукти

Якої ланки не достає в цій схемі? На думку вас можуть наштовхнути слова підказки.

Правильно. Це слово вітаміни.

Ви напевно здогадались, що розмова зараз піде про вітаміни.

Тільки білками, жирами, вуглеводами будь-який живий організм не може обмежитися. Йому необхідні вітаміни, які виконують роль каталізаторів (разом з ферментами) в процесі обміну речовин. Без них багато важливих і корисних процесів просто не відбувається. Людині необхідно на добу лише 200 мг різних вітамінів, а їх відсутність може мати важкі наслідки для здоров’я. З вітамінами зв’язано багато досліджень. Ось одне з них. В 1881 році російський лікар М. І. Лунін провів досліди над двома групами мишей. Одних він годував натуральним молоком, інших – штучною сумішу з білків, жирів, вуглеводів, мінеральних солей та води в тих же пропорціях, що і в натуральному молоці. Але тварини другої групи загинули.

Як пояснити результати цього досліду? Чому миші, вигодовані штучною їжею загинули?

Лунін вирішив, що є такі незамінні речовини в складі молока, знаходяться в дуже малій кількості, які необхідні для підтримки життя. Пізніше ці речовини назвали вітамінами. Правда, потім виявилося, що не всі вітаміни містять азот, але назва закріпилась.

Запишіть визначення вітамінів.

Вітаміни це біологічно активні речовини, які містяться в продуктах харчування в невеликій кількості, але необхідні організму.

Вітаміни позначаються буквами латинського алфавіту А, В, С, D і цифрами, які визначають порядок відкриття вітамінів даної групи – В1, В2, В12 та інші.

Вітамін С є сильним відновником і легко перетворюється в свою дегідроформу, вона бере участь в утворенні дентина, хряща, посилює процес усмоктування заліза в кишечнику.

Міститься в шипшині, чорній смородині, клюкві, лимоні, апельсинах.

Якщо організм тривалий час не одержує вітаміна С, розвивається ЦИНГА – хвороба, відома мандрівникам і мореплавателям. При цій хворобі з’являється кровоточивість ясен, виразки на слизових оболонках роту, розхитуються і випадають зуби. Кості стають крихкими, виникають болі в суглобах. Наступає недокрів’я, та різко знижується опір організму до інфекційних захворювань.

Вітамін В 1 впливає на процеси обміну вуглеводів. Він необхідний для нормальної діяльності тих органів, де найбільше інтенсивний обмін вуглеводів: нервовій системі, серцю, м’язам. Вітамін В1 міститься в неочищених зернах злаків, насінні бобових рослин, в яїчному жовткі. При відсутності в їжі вітаміна В1 виникає тяжка хвороба БЕРІ-БЕРІ. Раніше вона була розповсюджена на деяких тихоокеанських островах, де основу харчуваня складав очищений рис. В ньому нема вітаміну В1. У захворівших людей розладжувалась діяльність нервової системи: починались судоми, розвивався параліч. Ця хвороба частіше закінчувалася смертю.

Вітамін D міститься в рибячому жирі, печінці, жовткі курячого яйця і в багатьох інших продуктах. При нестачі в їжі вітаміна D у дітей розвивається РАХІТ. При рахіті склад солей в костях, виявляється зниженим, тому зріст дитини уповільнюється. Скелет формується неправильно. У хворих рахітом дітей викревлені ноги, голова та живіт збільшенні.

Кращі джерела вітаміна А - рибячий жир та печінка, вершкове масло, яїчні жовтки, вершки та цільне молоко.

Симптоми недостачі вітаміна А:

1. Підвищена чутливість зубной емалі

2. Сльозоточивість на холоді очей

3. Скупчення корок та слизі в кутах очей, відчуття "піска" в очах, почервоніння повік

4. "курина сліпота"


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 280 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)