АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ГЕСТАГЕННІ ГОРМОНИ

Гормони гестагенної дії підтримують внутріш-ньоутробний розвиток плоду. Природний гестаген-ний гормон прогестерон синтезується в жовтому тілі яєчників. По мірі розвитку жовтого тіла кількість прогестерону в крові збільшується і на високому рівні утримується упродовж лютеінової фази статевого циклу. Під впливом прогестерону слизова оболонка матки з проліферативного переходить у секреторний стан, що забезпечує запліднення яйцеклітини, закріплення зиготи та розвиток плаценти. Прогестерон не впливає на секрецію ФСГ у гіпофізі. Тому в яєчниках розвиваються фолікули. Вони досягають зрілої стадії, але не овулюють, тому що прогестерон затримує секрецію ЛГ. У центральній нервовій системі створюється вогнище стійкої і тривалої домінанти вагітності - прогестероново-гіпо-фізарний блок. У цей час в організмі настає глибока функціональна перебудова для розвитку плоду в ембріональний період.

Для підтримання вагітності жовті тіла функціонують у вівцематок до 50 доби, у корів, кобил, кішок - 49, у сук майже до кінця вагітності, у свиноматок, кролематок протягом усього періоду вагітності. Під час вагітності прогестерон утворюється у плаценті і матці. Особливо важливий плацентарний синтез прогестерону для кобил, корів, овець, сук, кішок. У цих тварин жовте тіло яєчників продукує прогестерон лише у перший період вагітності.

В кінці вагітності жовте тіло регресує, і в крові знижується рівень прогестерону, усувається прогес-тероново-гіпофізарний блок. Із гіпофіза виділяються гонадотропні гормони, що забезпечують дозрівання фолікулів. Пролактин підготовляє молочну залозу до лактації та пробуджує материнський інстинкт. Окситоцин стимулює синтез простагландинів в матці і посилює її скорочення. Перед родами в жовтому тілі вагітності, а в деяких тварин у плаценті синтезується гормон релаксин, що індукує перейми і спричиняє роди.

Синтетичні аналоги прогестерону належать до різних хімічних груп. Медоксипрогестерон випускають у формі фармацевтичних препаратів: амол, аго-лютин, лютеосан, верамікс, депопромон, хлорсупе-рлютан. Препарати етинодіолу ацетату - синхро-гест, синхровет. Препарати полігестерону ацетату - ковінан. Препарати мегастеролу ацетату - пілкан. Вони проявляють більше тривалу і в 10-30 разів сильнішу гестагенну дію.

Гормональні препарати гестагенної дії застосовують для затримання настання тічки, запобігання або переривання вагітності, синхронізації охоти, індукції родів.


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 282 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)