АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Невідкладна допомога при нападі жовчної (печінкової) кольки

Прочитайте:
  1. Анафілактичний шок. Патогенез, клінічні варіанти перебігу, невідкладна допомога.
  2. Види кровотеч. Перша медична допомога при кровотечах
  3. Види утоплення. Перша допомога.
  4. Восстановление нескольких зубов
  5. Выбрать номер нескольких правильных ответов
  6. Выбрать номер нескольких правильных ответов
  7. Выбрать номера нескольких правильных ответов
  8. Выбрать номера нескольких правильных ответов
  9. Выбрать номера нескольких правильных ответов
  10. Выбрать номера нескольких правильных ответов

 

Оснащення: - грілка, наповнена водою температурою 50-60оС; - рушник; - тонометр, фонендоскоп; - шприці та голки для п/шкірних, в/м’язових, в/венних ін’єкцій; - бікс зі стерильними матеріалами, інструментами; - джгут, клейончасті подушечки; - етиловий спирт 70%; - гумові рукавички; - маска, окуляри, клейончастий фартух; - ємкості з дезінфікуючими розчинами; - портативний киснево-наркозний апарат; - аптечка «АнтиСНІД, протишоковий набір. Лікарські засоби для парентерального введення. Розчини в ампулах: - платифіліну гідротартрат - 0,2% - 1,0; - атропіну сульфат - 0,1% - 1,0; - метацину - 0,1% - 1,0; - папаверину гідрохлорид - 2% - 2,0; - но-шпа - 2% - 2,0; - анальгіну - 50% - 2,0; - димедролу - 1% - 1,0; - баралгіну - 5,0; - натрію хлориду 0,9% - 10,0.
Етапи Обґрунтування
Невідкладна долікарська допомога (виконання незалежної функції медсестрою)
Дії 1-6 виконує в позалікарняних умовах медичний працівник, що опинився на місці події, в умовах стаціонару – палатна або чергова медсестра
1. Представитися (якщо в цьому є необхідність) пацієнту, запропонувати йому свою допомогу, отримати його згоду 1.1. Повідомити негайно лікаря про стан пацієнта, не залишаючи його на самоті: - Послати за лікарем будь-кого з молодшого медичного персоналу, якщо пацієнт перебуває в умовах стаціонару. - Викликати бригаду «Швидкої допомоги», якщо пацієнт перебуває дома. Виказується повага до прав людини, налагоджуються контакти медичного працівника з пацієнтом. Забезпечується безперервне спостереження за пацієнтом медичним працівником та надання йому екстреної долікарської допомоги.
2. Подбати про власну безпеку, одягти маску, рукавички або імпровізовані засоби захисту. Попереджається потрапляння біологічних рідин на шкіру і слизові оболонки. Усувається ризик інфікування особи, що надає допомогу.
3. Обстежити пацієнта: · Звернути увагу на положення в ліжку; · Виміряти температуру тіла. · Оцінити колір, стан шкіри, склер; · Визначити характеристики пульсу; · Виміряти АТ; · Виявити характер та локалізацію болю, наявність симптомів Мерфі, Ортнера, Кера тощо Здійснюється первинна діагностика. Оцінюється важкість стану. Обирається подальша тактика.
4. Повідомити пацієнта та /або його родичів про результати дослідження і про ваші подальші дії. Отримати їх згоду. Реалізується право пацієнта на інформацію, виявляється повага до гідності людини. Створюються умови для взаємодії пацієнта і медичного працівника.
5. Покласти грілку на праве підребер’я. Забезпечується розслаблення гладкої мускулатури стінки жовчного міхура та проток.
Увага! Застосовувати грілку можна тільки при підтвердженому діагнозі печінкової кольки. Враховується, що при гострому холециститі, гострому апендициті може бути подібна симптоматика, але вживання теплових процедур при цьому заборонено.
6. Підготувати (в умовах стаціонару) медикаменти з наведеного вище переліку Досягається економія часу при подальшому наданні допомоги пацієнту
Лікарська допомога (виконання залежної функції медсестрою)
Наступні дії 7-8 виконуються фельдшером «Швидкої допомоги» в домашніх умовах або в машині під час руху, в умовах стаціонару - медичною сестрою процедурного кабінету, черговою медсестрою за призначенням лікаря.
7. Ввести пацієнту такі препарати: 7.1. М-холінолітики п/шкірно або в/м’язово: - розчину метацину 0,1% 1мл; - розчину атропіну сульфату 0,1% 1мл; - розчину платифіліну гідротартрату 0,2% 1мл. 7.2. Міотропні спазмолітики в/м’язово: - розчину папаверину гідрохлориду 2% 2мл; - розчину но-шпа 2% 2мл. 7.3. Ненаркотичні анальгетики в/м’язово або в/венно в комбінації з дімедролом: - розчну анальгіну 50% 2мл; - розчину димедролу 1% 1мл. 7.4. Застосувати при інтенсивному, стійкому больовому синдромі. баралгін 5 мл в/м’язово або в/венно струмінно дуже повільно з розчином натрію хлориду 0,9% - 10мл.   Усувається спазм гладкої мускулатури жовчного міхура та проток, здійснюється протиблювотна дія, зменшується нудота.   Забезпечується антиспастична дія, посилення знеболюючого ефекту М-холінолітиків, здійснюється помірна седативна дія.   Реалізується знеболювальний та заспокійливий ефекти.     Посилюються знеболюючий та антиспастичний ефекти.
8. Брати участь в проведенні наркозу закисом азоту за допомогою портативного киснево-наркозного апарату, якщо наступне транспортування буде тривалим. Здійснюється адекватне знеболювання, профілактика виникнення шоку.
9. Дезінфікувати використане обладнання, інструменти, матеріали. Забезпечується інфекційна безпека, здійснюється профілактика ВЛІ
Подальша тактика
10. Рекомендувати звернутися до сімейного або дільничного лікаря, якщо діагноз відомий і напад усунено 10.1 Госпіталізувати у хірургічне відділення бригадою «Швидкої допомоги» на ношах, якщо: - напад відбувся вперше (незалежно від того, усунено біль чи ні) - діагноз відомий, а напад не усунено протягом 2-3 годин Здійснюється подальше спостереження за хворим, його лікуванням, профілактика ускладнень. Забезпечується послідовність дій медичних працівників.
11. Визвати на консультацію хірурга для вирішення питання про переведення хворого у хірургічне відділення, якщо пацієнт перебуває в терапевтичному відділенні Див. п. 10
     

 

12. ПЕЧІНКОВА КОМА

 

13. ГОСТРА НИРКОВА НЕДОСТАТНІСТЬ

Гостра ниркова недостатність (ГНН) – це клінічний синдром, що розвивається при швидкому порушенні функції нирок і характеризуються накопиченням в крові продуктів білкового обміну (азотистих шлаків) і неспроможністю нирок підтримувати гомеостаз.

Причини ГНН можна розділити на 3 групи: преренальні, ренальні і постренальні.

Преренальні причини – це, насамперед, шок (травматичний, бактеріемічний, геморагічний, кардіогенний та ін.) При цьому тиск в у капілярах нирок знижується нижче рівня фільтрації – шокова нирка. Велике значення мають захворювання, що спричинять дефіцит води і натрію хлориду (тобто такі, що супроводжуються профузними блюванням і проносами).

Ренальні причини – цеураження паренхими нирок нефротоксичними речовинами (анілін,антифриз, інсектициди, пестициди, зміїна та бджолина отрута, отруйні гриби, деякі медикаменти, наприклад сульфаніламіди тощо) – токсична нирка, а також при гемолізі, міолізі, гострому гломерулонефриті, пієлонефриті, інфекційних захворюваннях.

Постренальні причини – це порушення прохідності сечових шляхів внаслідок наявності каменів, пухлин тазових органів і сечового міхура.

Перебіг ГНН розділяється на 4 стадії:

І. Початкова стадія настає з моменту дії етіологічного чинника і триває до появи перших клінічних ознак ГНН (від кількох годин до кількох діб);

ІІ. Оліго-анурічна стадія триває в середньому від 5 до 15 діб. Олігурією вважають зниження діурезу (менше 400мл на добу, під час активної інфузійної терапії - менше 500мл за добу). Добовий діурез менше за 50мл свідчить про наявність анурії.

В крові збільшується вміст сечовини, креатинину; з’являються симптоми уремічної інтоксикації і гіпергідратації. Хворі скаржаться на сухість, гіркий присмак у роті, спрагу, нудоту, блювання. Наростають слабкість, сповільнення психічного сприйняття, загальна скутість. Іноді наявне психомоторне збудження, що протікає за типом делірію. Якщо анурія триває більше 4-5 діб, періодично розвиваються приступи генералізованих клоніко-тонічних судом з втратою свідомості і зупинкою дихання протягом 1-3х хвилин.

При огляді відзначають такі ознаки гіпергідратації, як пастозність шкіри і слизових оболонок, набряки, різку контурованість периферичних вен.

На шкірі пацієнта часто можна побачити кристали сечовини, що нагадують іній. Можуть з’явитися гнійничкові ураження шкіри. Характерним є аміачний запах повітря, що видихається, велике шумне дихання Кусмауля або дихання Чейн-Стокса. У легенях вислуховується жорстке дихання, застійні хрипи. Ураження серця проявляється розвитком міокардиту, перикардиту. Поступова прогресує ниркова гіпертензія. Через гіпергідратацію і ураження серцево-судинної системи існує високий ризик виникнення гострої лівошлуночкової недостатності, набряку легень Розвиваються уремічний стоматит, гастрит, коліт. Внаслідок прогресування ГНН спостерігається геморагічний синдром, що характеризується такими ознаками: наявність петехіальних висипів, симптоми «джгута» і «щипка», утворення гематом у місцях ін’єкцій, підвищена кровоточивість у місцях катетеризації великих вен, носові, шлунково-кишкові, легеневі, маткові кровотечі. У тяжких випадках настає уремічна кома.

ІІІ. Стадія відновлення складається з фази раннього діурезу і фази поліурії і відновлення концентраційної функції нирок.

Перша починається з поступового збільшення кількості сечі на 100-200мл за добу, триває до 2-7 діб. З часом кількість сечі зростає до 2-5л за добу і більше. Спочатку відновлюється тільки видільна функція нирок, пізніше – концентраційна функція. Поступово нормалізуються показники водного балансу, зменшується азотемія. Але і в цей період існує загроза для життя хворого.Залишається затяжна анемія. Через зниження імунітету виникають численні інфекційні ускладнення – застійні пневмонії, гострий пієлонефрит, нагнивання післяопераційних ран, постін’єкційні абсцеси, що можуть спричинити розвиток сепсису. Тривалість стадії – від 15 діб до 3-6 місяців.

ІV. Повне одужання. Повністю функція нирок відновлюється протягом 6-12 місяців.


Дата добавления: 2014-12-11 | Просмотры: 1930 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)