АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Етіологія і патогенез. Фактори, які сприяють розвитку нетоксичного спорадичного зобу, можна поділити на дві групи: генетичні і середовищні

Прочитайте:
  1. I По этиопатогенезу
  2. I. Патогенез эндогенной интоксикации
  3. III. Изложите Ваши представления о патогенезе выявленных Вами синдромов при данном заболевании.
  4. III. Патогенез
  5. IV. Составьте схему патогенеза пневмоний
  6. IX. Этиология, патогенез,
  7. IХ.2. Патогенез
  8. VI.2. Патогенез
  9. VII.2. Патогенез
  10. VIII. ЭТИОЛОГИЯ И ПАТОГЕНЕЗ

Фактори, які сприяють розвитку нетоксичного спорадичного зобу, можна поділити на дві групи: генетичні і середовищні. Спадковість носить полігенний характер із тенденцією до сімейного накопичення. Спостерігається наявність спорадичного зобу в декількох поколіннях, переважно у жінок.

Середовищні сприяючі фактори малоспецифічні і різноманітні. До них відносять недостатність білку в харчовому раціоні, що призводить до дефіциту амінокислоти тирозину, як первинного субстрату для біосинтезу тиреоїдних гормонів; надлишок речовин, що пригнічують синтез тироксину (пестициди, сірководневі речовини, окисли азоту, сполуки свинцю, ртуті, цианідів).

Розвитку зобу сприяють певні ендогенні фактори - період статевого дозрівання, вагітність, клімактеричний період. Хронічні захворювання і стресові ситуації, які супроводжуються підвищеною потребою у тиреоїдних гормонах, також можуть сприяти збільшенню розмірів щитоподібної залози.

Лікарські засоби, які містять перхлорати, тіоціаніти, літій, похідні тіоурацилу і тіосечовини, при тривалому застосуванні можуть справляти струмогенну дію.

Пусковою ланкою патогенезу є порушення біосинтезу тиреоїдних гормонів на різних етапах гормоноутворення - від поглинання йоду щитоподібною залозою до синтезу тироксину і трийодтироніну. Важливе значення у механізмі розвитку захворювання мають процеси конверсії тироксину в трийодтиронін, а також зв’язування тироксину білковими субстратами.

Зменшення вмісту вільного тироксину в крові спостерігається при підвищенні концентрації імуноглобулінів і при гіперліпопротеїнемії. Зниження чутливості рецепторів клітин тиреоїдзалежних органів і тканин також складають суттєвий компонент патогенезу спорадичного зобу.

Порушення чутливості до стимулюючого впливу тиреотропіну відіграє певну роль у патогенезі захворювання, але не є первинним фактором у розвитку зобу.

У процесі прогресування захворювання порушуються нейрогормональні регуляторні зв’язки у системі гіпоталамус-гіпофіз-щитоподібна залоза і у системі гіпоталамус-гіпофіз, щитоподібна залоза-гонади.

Морфологічні ознаки спорадичного зобу полягають у розростанні паренхіми щитоподібної залози, гіперплазії епітелію із зміною його форми, у початкових стадіях - ближче до циліндричної, а в більш пізніх - плоский.

Спорадичний зоб може бути вузловим і дифузним, паренхіматозним і колоїдним. Спостерігається схильність до кістозних утворень, крововиливів, звапнення.


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 469 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)