АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Хвороби шкіри

Прочитайте:
  1. XII. Щоденник перебігу хвороби
  2. АВТОСОМНО-ДОМІНАНТНІ ХВОРОБИ
  3. Автосомно-рецесивні хвороби
  4. АВТОСОМНО-РЕЦЕСИВНІ ХВОРОБИ
  5. АНАМНЕЗ ХВОРОБИ (Anamnesis morbi)
  6. ВНУТРІШНІ ХВОРОБИ ТВАРИН
  7. Динаміка клінічних симптомів хвороби Лайма та кліщового енцефаліту.
  8. ЕНДОКРИННІ ХВОРОБИ
  9. Етіологія виразкової хвороби (пептичної виразки)
  10. ЖОВЧНОКАМ'ЯНОЇ ХВОРОБИ

Шкіра дітей ніжніша і більш ранима, ніж у дорослих, тому шкірні захворювання у дітей досить поширені. Будь яке ураження шкіри можуть ускладнювати збудники гноячкових, грибкових та інших захворювань. Шкіра дітей легко забруднюється. Пил, бруд і гноячкові мікроби потрапляють у шкірні складки, заглибини, нерівності. Шкіра починає свербіти, дитина її розчісує, гноєтворні мікроби через розчоси потрапляють всередину шкіри нерідко спричиняючи гноячкові захворювання. Якщо краплинка гною з гноячка потрапить на шкіру здорової дитини, то в останньої виникне аналогічне захворювання.

При гноячкових захворюваннях неможна застосовувати компреси, бо вони пом’якшують шкіру і цим сприяють поширенню гнійних уражень; з цієї ж причини небажано приймати ванни і души. Усі здорові ділянки шкіри треба щодня протирати спиртом, розбавленим водою в пропорції 1:1, або горілкою, коротко стригти нігті в хворих дітей і змазувати їх п’ятипроцентним розчином йоду. При гноячкових захворюваннях не рекомендують їсти шоколад, мед, варення, цукерки, гострі і копчені продукти.

Дрібні травми і подряпини шкіри – слід негайно промивати водою, дезінфікувати йодним розчином, брильянтовим зеленим. Якщо в ранці була кров, то змивши її і помазавши ранку дезінфікуючим розчином, треба заклеїти її лейкопластирем, або клеєм БФ-6.

З гноячкових хвороб у дітей найчастіше спостерігаються такі.

Імпетиго. Якщо в шкіру в куточках рота, за вухами, навколо нігтьової ямки проникне гноячковий мікроб, то спочатку утворюється червона пляма, або припухлість, потім пухирець завбільшки від головки шпильки.Незабаром пухирець перетворюється на гноячок, який з підсиханням гною вкривається жовтувато – оранжевою кіркою («медова кірка»). З’являються нові і нові пухирці і нові кірки. Захворювання легко переходить з місця на місце і від дитини до дитини.

Хвору дитину треба ізолювати від інших дітей. Рушничок, посуд, серветки хворого треба зберігати окремо. Іграшки та речі, якими користувалася дитина, миють гарячою водою з милом або кип’ятять. Лікування призначає лікар.

 

 

Фурункул (чиряк). Запалення волосяного мішечка і тканин навколо нього протягом 3-5 днів досягає розмірів горіха ліщини і більше. Шкіра в області фурункула червоніє, тоншає, після проривання в центрі видно відмерлу тканину і виразку, після за живлення якої залишається рубець. В ранніх стадіях розвитку фурункула на нього слід накласти чисту пов’язку з іхтіоловою маззю, провести фізіотерапевтичне лікування. В такому випадку фурункул розсмокчеться і рубця не утворюється.

Карбункул. Нагноєння кількох волосяних мішечків, розташованих поряд. При цьому запалюються великі ділянки підшкірної тканини. Значно погіршується загальний стан дитини: нездужання, головний біль, висока температура. Захворювання може тривати понад місяць.

Гідроаденіт. Запалення потових залоз (найчастіше в паховій області).Супроводжується загальним погіршанням стану всього організму. Захворювання може повторюватись, найчастіше при підвищеній пітливості дитини.

Грибкові хвороби шкіри виникають внаслідок потрапляння на шкіру грибків. Грибки можуть вражати не лише шкіру, а й волосся, нігті. Передаються грибкові захворювання як від хворої тварини або людини, так і через речі, якими користувався хворий: головні убори, рукавички, книги, гребінці, ножиці, машинки для стрижки волосся. Найчастіша грибкова хвороба – це

Трихофітія (стригучий лишай). Джерелом хвороби може бути хворий, або речі, якими він користувався. Заразитися можна і від заражених тварин: коней, великої рогатої худоби, собак. Страждають частіше хлопчики 4-15 років. Інкубаційний період триває від кількох днів до півтора місяця. Захворювання вражає як гладеньку шкіру, так і волосисту частину голови та нігті. На шкірі з’являються чітко обмежені бляшки або плями круглої форми рожево – червоного кольору, що дуже сверблять. Ці утворення можуть рости і зливатися між собою. Грибок проникає в волосяні мішечки, а звідти – у волосину. Волосся втрачає блиск, легко ламається. Шкіра в уражених місцях покривається сірувато – білими лусочками. У товщі уражених нігтів утворюються сіруваті або жовтуваті плями, що поширюються на весь ніготь. Лікувати треба тільки під наглядом лікаря.

 


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 543 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)