АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Простагландини (ПГ)

 

Простагландини є групою біогенних фізіологічно активних сполук, що містяться в різних органах і тканинах організму. Назва походить від латинської назви передміхурової залози (простати) – Glandula prostatica, де, як раніше вважали, утворюються ці сполуки. За хімічною структурою ПГ відносяться до класу жирних кислот. Біогенним попередником простагландинів є арахідонова кислота і деякі інші ненасичені жирні кислоти, що містяться у фосфоліпід них клітинних мембранах. Біосинтез ПГ відбувається за участю мікросомальних ферментів. Із тканин тварин виділений цілий ряд природних простагландинів. За особливостями хімічної будови їх поділяють на групи, що мають латинські індекси A, B, E, F і інші, і на підгрупи, що мають додаткові цифрові позначення (ПГЕ1, ПГЕ2 і інші).

Для медичних цілей ПГ раніше отримували із природних джерел (деяких видів коралів і ін). Тепер ПГ і їх похідні отримують синтетичним шляхом.

Простагландини володіють багатогранною фізіологічною (фармакологічною) активністю. Вважають, що вони є гормоноподібними речовинами («місцевими» гормонами), що регулюють клітинний метаболізм.

Характерним є вплив ряду ПГ на скоротливу активність гладенької мускулатури, секрецію, кровообіг (включаючи мікро циркуляцію), а також інші функції організму. Найбільш активні простагландини груп E,F i A. ПГЕ1 і ПГЕ2 проявляють бронхолітичну дію, гальмують секрецію шлункового соку, виділення соляної кислоти і пепсину, зменшують периферичний опір судин і знижують артеріальний тиск, збільшують проникливість капілярів. ПГ приймають участь у передачі нервових імпульсів у різних відділах нервової системи, проявляючи модулюючий вплив на синаптичні процеси.

ПГ груп E I F проявляють сильний модулюючий вплив на міометрій, який проявляється у відношенні як невагітної так і вагітної матки у всі терміни вагітності.

У фізіологічних умовах ПГ мають велике значення для репродуктивної функції; розглядаються як «попередники овуляції»; сприяють регуляції процесів імплантації, початку пологової діяльності.

Простагландини відіграють також важливу роль в регуляції внутрішньо очного тиску (секреції і відтоку водянистої вологи).

З впливом на біосинтез і обіг ПГ в організмі пов’язаний механізм дії деяких лікарських засобів. Ацетилсаліцилова кислота, індометацин, ортофен і інші не стероїдні протизапальні препарати є інгібіторами біосинтезу і фізіологічної активності ПГ.

Утворення ПГ відбувається під впливом ферменту циклооксигенази (ЦОГ).


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 446 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)