АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЗАДАЧА № 2. Хлопчик б міс. Поступив до лікарні з діагнозом: дитяча екзема, фаза загострення

Прочитайте:
  1. ЗАДАЧА 1
  2. ЗАДАЧА 1
  3. ЗАДАЧА 1
  4. ЗАДАЧА 1.
  5. ЗАДАЧА 10
  6. ЗАДАЧА 10.
  7. ЗАДАЧА 11
  8. ЗАДАЧА 12
  9. ЗАДАЧА 12
  10. ЗАДАЧА 13

Хлопчик б міс. Поступив до лікарні з діагнозом: дитяча екзема, фаза загострення.

Анамнез життя: від 2-ї патологічної вагітності - токсикоз першої половини. Пологі фізіологічні. Маса тіла при народженні 2950 г, зріст 50 см. Оцінка за шкалою Апгар 7-8 балів. До грудей прикладений у пологовій залі, смоктав задовільно. На природному вигодовуванні до 2,5 міс, з 3,5 міс. переведений на штучне у зв'язку з гіпогалактією у матері.

Анамнез захворювання: на фоні штучного вигодовування у дитини на шкірі щік з'явилась гіперемія з елементами мікровезикул, які в подальшому піддавались мокнуттю з утворенням кірочок і виникненням свербежу. У віці 3-х міс. на волосистій частині голови з'явились дифузні сіро-жовті лусочки. З 3-х міс. проводився підбір молочних сумішей з гіпоалергенною дією, але шкірні прояви залишились без позитивної динаміки. Прояви прогресували і набирали вираженого розповсюдження. Використання зовнішніх медика­ментозних засобів («бовтанки», креми, мазі, лікувальні ванни) та десенси­білізуючих препаратів давали короткочасний нестійкий ефект.

У віці 5,5 міс. в раціон харчування була введена вівсяна каша, після чого дитина стала неспокійною, з'явились розріджені випорожнення з домішками слизу та неперевареними грудочками жовто-зеленого кольору до 4-5 разів. Частота сечовиділення дещо зменшена. Значно порушився сон. Для обстеження та лікування дитина була направлена до лікарні.

Сімейний анамнез (алергологічний). Вік батьків - до 30-ти років. Мати страждає на екзему (в даний час у фазі загострення). Батько страждає полінозом.

Об'єктивно: стан тяжкий, дитина неспокійна. На волосистій частині голови виражені прояви себорейного лущення у вигляді «капелюшка». Шкіра, за ви­ключенням шкіри спини, покрита мокнучими везикулами на фоні еритеми, місцями покрита кірочками. За вушними раковинами, шийних складочках, ліктьових та підколінних згинах, на калитці, промежині шкіра покрита мокнучими ділянками з крупнопластинчатим лущенням. Видимі слизові оболонки чисті, вологі, дещо бліді. Пальпуються множинні лімфатичні вузли розміром 0,3x0,5 см, рухливі, еластичної консистенції. З боку серця та легень чітких змін не виявлено. Частота серцевих скорочень - 128/хв. Живіт дещо здутий, безболісний при глибокій пальпації. Печінка +3,0 см, селезінка (-). Неврологічної симптоматики не виявлено.

Загальний аналіз крові: еритроцити - 3,5х1012/л, НЬ - 104 г/л, лейкоцити - 11,2х109/л, є - 9%, п - 7%, с - 28%, л - 46%, м -10%, Ш0Е -12 мм/год.

Загальний аналіз сечі: без особливостей.

Завдання:

1.Попередній діагноз?

2.Призначте додаткові методи обстеження.

ЗАДАЧА № 3

Хлопчик М., 5 років, оглянутий педіатром у зв'язку зі скаргами на виділення з носа і чхання.

Анамнез захворювання: дитина захворіла 2 роки назад, коли в квітні, місяці з'явився сильний свербіж і печіння очей, сльозотеча, світлобоязнь,гіперемія кон'юнктиви. Пізніше до вказаних клінічних проявів приєднались свербіж в ділянці носа і носоглотки, закладеність носа, утруднене дихання. Деяке полегшення приносили антигістамінні препарати, гормональні мазі і краплі місцево. В середині червня симптоми захворювання припинились. Із сімейного анамнезу відомо, що мати дитини страждає екземою, у самого хворого дитяча екзема відмічалась до 3-х років.

При огляді: хлопчик астенічної конституції. Шкірні покриви чисті сухі. Дихання через ніс утруднене, хворий почісує ніс, чхає. Із носа значні водянисті виділення. Повіки набряклі, кон'юнктива гіперемована, сльозотеча. ЧД - 22/хв. В легенях дихання пуерильне. Тони серця ритмічні, звучні. Живіт м'який, безболісний. Випорожнення і сечовипускання не порушене.

 

Завдання:

Поставте попередній діагноз.

 

ЗАДАЧА №4.

Хлопчику 4 місяці, мати скаржиться на появу папульозної висипки на щічках на фоні гіперемії шкіри обличчя, сухість шкіри, свербіж, неспокійний сон.

Перші висипання на тілі у вигляді гіперемії та папульозно-везикулярної висипки у дитини з»явилися після введення до раціону в 3-х місячному віці яблучного соку. Із анамнезу дитина від першої вагітності, під час вагітності мати хворіла на пієлонефрит (лікувалася тривало антибіотиками), перших пологів. На грудному вигодовуванні до 2 місяців. У бабусі по материнській лінії атопічний дерматит. Дані висипання пов»язує з введенням до раціону курячого жовтку. В даний час дитина вигодовується коров»ячим молоком.

При огляді стан хлопчика відносно задовільний. Шкіра на обличчі, розгинальних поверхнях ніг та плечей гіперемована, папульозно-везикулярна висипка, з ділянками розчухів. Дитина неспокійна. При огляді слизова зіву рожева. При обстеженні по органам і системам дані відповідають віковим нормам. Випорожнення один раз надобу.

Завдання:

1. Поставте попередній діагноз.

2. Перерахуйте провокуючі фактори.

 

ЗАДАЧА №5.

Дівчинці 8 місяців, мати скаржиться на появу частих випорожнень зі слизом (до 4 разів на добу), під час годування дитина неспокійна, інколи відмічається одноразова блювота.

Із анамнезу дані скарги з»явилися після введення до раціону кефіру. Дитина від другої вагітності. Знаходиться на штучному вигодовування з народження. До 3-х місяців вигодовувалася сумішшю «Nutrilon», потім після переведення на коров»яче молоко мати почала відмічати метеоризм, неспокій дівчинки під час годування, здуття живота, часті випорожнення, зригування. Дитину перевели на вигодовування сумішшю «Nutrilon» стан дівчинки нормалізувався.

При огляді дитина астенічної конституції. Шкіра звичайного кольору. Дихання перильне, Тони звучні, ритмічні. Живіт вздутий, бурчить, випорожнення – рідкі жовтого кольору, багато слизу.

Завдання:

1. Поставте попередній діагноз.

2. Призначте необхідні до обстеження та дайте рекомендації, щодо вигодовування.

 

Задача №6.

Хлопчику 8 років, спостерігається дерматологом. В даний час мати скаржиться на свербіж та сухість шкіри, появу тріщин в підколінних ямках та ліктьових згинах.

Із анамнезу дитина спостерігається дерматологом з 1 року. Загострення відмічаються частіше в осінньо-зимовий період, влітку висипання зникають. Дитина від першої вагітності. У матері хлопчика – нейродерміт, у батька - бронхіальна астма.

При огляді хлопчик астенічної тіло будови. Шкіра блідо рожева, суха відмічаються ділянки ліхеніфікації в підколінних ямках на ліктьових згинах, з розчухами. Під очима темні кола, дермографізм – білий, відмічаються тріщини в куточках роту. Дихання везикулярне, тони серця звучні ритмічні, живіт при пальпації м»який, безболісний. Випорожнення один раз на добу.

Завдання:

1. Поставте діагноз.

2. Перерахуйте наявні у дитини основні та додаткові критерії атопічного дерматиту.

 

Задача №7.

Дівчинці 5 років. При вживанні шоколадних цукерок (великої кількості) мати відмічає появу у дівчинки на шкірі на фоні гіперемії сверблячої уртикарної висипки. Дівчинка спостерігається у гастроентеролога з приводу дискінезії жовчних шляхів.

Із анамнезу дані висипання з»явилися вперше, раніше відмічалась незначна висипка при вживанні цитрусових, меду. При огляді стан дівчинки задовільний. На шкірі по всьому тілу на еритематозному фоні уртикарна висипка, яку дівчинка постійно чухає. Дихання везикулярне, тону серця звучні, ритмічні. Живіт м»який, безболісний, печінка виступає на 3 см. З-під краю реберної дуги, край її гладкий, заокруглений. Міхурові симптоми негативні. Випорожнення один раз на добу. При дослідження загальний рівень Ig E –13 МО/л (норма до 40 МО/л).

Завдання:

1. Поставте діагноз.

2. Призначте лікування.

 

Задача №8.

Дитині 4 роки. Мати скаржиться на появу чхання, слизових виділень з носу після появи в будинку кота.

Із анамнезу у хлопчика на першому році життя відмічалися транзиторні висипання на шкірі у вигляді папул, везикул, почервоніння при вживанні до раціону червоних овочів та фруктів. У бабусі хлопчика – бронхіальна астма.

При огляді стан дитини задовільний. Із носа слизові виділення, чхає постійно, хлопчик постійно відмічає свербіж носу. Температура тіла 36,6 С. В легенях дихання везикулярне, тони серця звучні ритмічні. Живіт при пальпації безболісний. При огляді носової порожнини відмічається її гіперемія та набряк.

Завдання:

1. Поставте діагноз.

2. Призначте додаткові методи дослідження та лікування.

Задача №9.

Дівчинці 10 років. Під час цвітіння навесні мати на протязі останніх двох років відмічає появу слизових виділень з носу, свербіж, ознаки кон»юнктивіту. Під час появи даних симптомів стан дівчинки задовільний, температура тіла 36,6 С.

Із анамнезу дівчинка від другої вагітності, мати під час вагітності вживала вітаміни, других фізіологічних пологів. На першому році життя дитина вигодовувалась грудним молоком, під час введення до раціону корегуючи добавок відмічались незначні висипання на шкірі, в 2 річному віці у дитини був стенозуючий ларинготрахеїт. У батька дівчинки – поліноз.

При огляді стан дитини задовільний. Шкіри звичайного кольору. Кон»юнктива – гіперемована, відмічається сльозотеча. Із носа слизові виділення, дівчинка постійно чухає ніс, дихання в легенях везикулярне, тони звучні ритмічні. Живіт м»який, безболісний. При огляді носової порожнини слизова гіперемована, набрякла.

Завдання:

1. Поставте діагноз.

2. Які фактори є провокуючими, призначте профілактичні заходи.

 

Задача №10.

Хлопчику 4 роки. При прогулянці в парку дитину біля ока вкусила бджола. Мати відмітила появу в місці укусу набряку. Відразу звернулася до лікаря.

При огляді стан хлопчика відносно задовільний. На обличчі відмічається набряк в ділянці очей, пастозність та почервоніння шкіри, набряк поширюється на все обличчя.

При аускультації дихання везикулярне, тони серця звучні, ритмічні, ЧСС – 105 за хвилину, ЧД – 25 за хвилину. Живіт м»який, безболісний.

Завдання:

1. Поставте діагноз.

2. Ваша тактика.

 

Задача №11.

У хлопчика, 4 років, відзначаються напади кашлю, які виникають переважно в нічний час. Уперше такий напад з»явився під час генерального прибирання квартири.

Загальний стан дитини задовільний, поза нападами дитина активна, рухлива. Температура тіла 36,6С. Під час нападу відмічається сухий кашель, при аускультації подовжений видих, тони звучні ритмічні. В загальному аналізі крові 10% еозинофілів.

Із анамнезу у бабусі хлопчика – нейродерміт. У дитини на першому році життя при контакті з тваринами (кіт, собака) відмічався дворазово стенозуючий ларинготрахеїт (лікувався стаціонарно).

Завдання:

1. Поставте діагноз

2. Яка ймовірна етіологія захворювання?

 

Задача №12.

У дівчинки 5 років мати відмічає наявність висипки в ділянках згинів (підколінні ямки, ліктьові згини), свербіж, сухість шкіри, які посилюються під час вживання в їжу червоних овочів та фруктів, цитрусових, носіння одягу з овочем шерсті (особливо взимку).

Із анамнезу дівчинка від першої вагітності, перших пологів. Під час вагітності відмічалася загроза переривання: мати приймала ліки. На першому році життя у дівчинки відмічалися себорейні лусочки на волосяній частині голови, висипка на шкірі при вживанні коров»ячого молока, жовтка. У батька дівчинки бронхіальна астма.

При огляді стан дівчинки відносно задовільний. Шкіра звичайного кольору, відмічається сухість, в ліктьових згинах та підколінних ямках ділянки потовщення шкіри, десквамація, зливні сухі папули, садна. В ночі дитина спить неспокійно (турбує свербіж). При огляді по органам і системам патології не виявлено. Рівень загального Ig E в сироватці крові - 320 МО/л.

Завдання.

1. Поставте клінічний діагноз.

2. Призначте лікування.

6.3.Контрольні питання:

1. Чим найчастіше ускладнюється атопічний дерматит

2. Завдяки яким АФО шкіра стає «шоковим» органом при харчовій алергії у дітей раннього віку?

Дати характеристику морфологічних змін на шкірі при атопічному дерматиті.

3. Який механізм виникнення алергіїу дітей?

4. Що лежить в основі патогенезу алергічного риніту у дітей?

5. Які препарати найчастіше застосовують у разі алергічного риніту у дітей?

6. В яких випадках застосовують специфічну гіпосенсибілізацію у дітей з алергією?

7. З чим необхідно диференціювати атопічний дерматит?

8. Які антигістамінні препарати застосовують у дітей з алергічним ринітом та атопічним дерматитом?


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 606 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.008 сек.)