АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Професійні хвороби, що викликаються дією хімічних виробничих факторів

Прочитайте:
  1. Вплив деяких факторів на розплавлення й відволожування сумішей лікарських речовин
  2. Динаміка основних виробничих показників готельного господарства України.
  3. Етап 3. Вибір методів аналізу факторів внутрішнього та зовнішнього середовища.
  4. Загальнопрофесійні вимоги
  5. Залежність фармакотерапевтичних ефектів від ендогенних факторів
  6. Медикаментами з приводу гіпертонічної хвороби, хронічної серцевої
  7. Професійні захворювання, що викликаються дією фізичних виробничих факторів
  8. Професійні хвороби, що викликаються дією промислового пилу (пневмоконіози)
  9. Серед фінансових посередників особливу групу становлять професійні учасники фінансового ринку, до яких належать брокери та дилери.

У залежності від сукупності проявів дії хімічної речовини і від вражаються, органів і систем промислові отрути можна об'єднати в такі групи: дратівної дії; нейротропної дії; гепатотропної дії; отрути крові; ниркові отрути; промислові алергени; промислові канцерогени. Такий розподіл дуже умовно, характеризує лише основний напрям дії отрут і не виключає різноманітний характер їх впливу.
У залежності від сукупності проявів дії хімічної речовини і від вражаються, органів і систем промислові отрути можна об'єднати в такі групи: дратівної дії; нейротропної дії; гепатотропної дії; отрути крові; ниркові отрути; промислові алергени; промислові канцерогени. Такий розподіл дуже умовно, характеризує лише основний напрям дії отрут і не виключає різноманітний характер їх впливу.
Захворювання, що викликаються дією подразнюючих речовин.
Основні групи токсичних речовин подразнюючої дії складають:
хлор та його сполуки (хлористий водень, хлористоводнева кислота, хлорне вапно, хлорпікрин, фосген, хлор-окис фосфору, трихлористий фосфор, чотирихлористий кремній);
сполуки сірки (сірчистий газ, сірчаний газ, сірководень, диметилсульфат, сірчана кислота);
сполуки азоту (нітрогази, азотна кислота, аміак, гідразин);
сполуки фтору (фтористий водень, плавикова кислота і її солі, перфторізобутілен);
сполуки хрому (хромовий ангідрид, окис хрому, біхромати калію і натрію, хромовий галун);
карбонільні з'єднання металів (карбоніл нікелю, пентакарбоніл заліза);
розчинні сполуки берилію (фтористий берилій, фторокис берилію, хлористий берилій, сірчанокислий берилій).
Всі перераховані сполуки, проникаючи в організм інгаляційним шляхом, викликають переважно ураження органів дихання; деякі з них можуть подразнювати слизові оболонки очей. При гострих інтоксикаціях тяжкість ураження дихальних шляхів визначається не тільки концентрацією хімічної речовини в повітрі і тривалістю дії, а й мірою розчинності отрути у воді. Токсичні речовини, легко розчинні у воді (хлор, сірчистий газ, аміак), діють переважно на слизові оболонки верхніх дихальних шляхів, трахеї і великих бронхів. Дія цих речовин настає відразу після контакту з ними. Речовини, важко або майже нерозчинні у воді (оксиди азоту, фосген, диметилсульфат), вражають переважно глибокі відділи органів дихання. Клінічні ознаки при дії цих речовин, як правило, розвиваються після латентного періоду різної тривалості. При контакті з тканинами токсичні речовини викликають запальну реакцію, а в більш виражених випадках-руйнування тканин і їх некроз.
Гостре токсичне ураження органів дихання. Можуть спостерігатися такі клінічні синдроми: гостре ураження верхніх дихальних шляхів, гострий токсичний бронхіт, гострий токсичний бронхіоліт, гострий токсичнийнабряк легенів, гостра токсична пневмонія.
Хронічні токсичні ураження органів дихання можуть бути наслідком тривалого (10-15 і більше років) дії щодо малих концентрацій речовин дратівної дії або одноразовою або повторних гострих інтоксикацій.
Захворювання, що викликаються дією нейротропних речовин. До отрут, що діють переважно на нервову систему, належать металева ртуть, марганець, сполуки миш'яку, сірковуглець, тетраетилсвинець,
При гострій і хронічній інтоксикації нейротропними отрутами в патологічний процес втягуються різні відділи центральної і периферичної нервової системи. Легкі гострі отруєння характеризуються неспецифічними загальними токсичними проявами: загальна слабкість, головний біль, запаморочення, нудота і ін У більш важких випадках спостерігаються порушення нервової системи у вигляді різкого збудження або пригнічення, непритомності, колапсу, коматозного стану, судом, психотичних порушень. Найбільш важкі наслідки гострих отруєнь - токсична кома або гострий інтоксикаційний психоз. При хронічних інтоксикаціях частіше спостерігаються стани вегетосудинної дистонії, астеновегетативні, астеноневротичні явища, поліневропатії. Що стосується токсичної енцефалопатії, то в даний час переважають стерті форми її, які позначають як астеноорганічний синдром - поява на тлі токсичної астенії неврологічних мікроорганічних симптомів. При енцефалопатії частіше страждають стовбурові відділи мозку, у зв'язку з чим виділяють мозочково-вестибулярний, гіпоталамічний, екстрапірамідний і інші синдроми.
Інтоксикація марганцем зустрічається при видобутку і переробці марганцевих руд, в сталеливарному виробництві та у виробництві феросплавів, при виготовленні та застосуванні марганецьвмісних електродів. В основі захворювання - ураження нервових клітин і судинної системи головного і спинного мозку, переважна локалізація дегенеративно-дистрофічного процесу в підкіркових вузлах (смугасте тіло). Страждають синтез і депонування дофаміну, адренергічна іхоліннергіческая системи медіації.
Інтоксикація ртуттю можлива при видобутку ртуті, виробництві вимірювальних приладів, пестицидів. Заковтування металевої ртуті небезпеки не представляє.
Ртуть-тіолова отрута, яка блокує сульфгідрильні групи тканинних білків; цей механізм лежить в основі поліморфних порушень у діяльності ЦНС. Ртуть володіє вираженим тропізмом до глибинних відділів головного мозку.
Перш ніж закінчити розмову про ртуть, слід уточнити, що металева ртуть, що знаходиться, наприклад, у термометрах, сама по собі рідко буває небезпечною. Лише її випаровування і вдихання парів ртуті можуть призвести до розвитку фіброзу легенів. Більше того, рідкий метал раніше використовувався для лікування наполегливих запорів, тому що його щільність і закони тяжкості сприяли потужному терапевтичному ефекту. При цьому ознак ртутної інтоксикації не спостерігалося.
Свинець. Отруєння свинцем (сатурнізм) - являє собою приклад найбільш частого захворювання, зумовлених впливом навколишнього середовища. У більшості випадків мова йде про поглинання малих доз і накопичення їх в організмі, поки його концентрація не досягне критичного рівня необхідного для доксіческого прояви.
Існує гостра і хронічна форма хвороби. Гостра форма виникає при попаданні значних його доз через шлунково-кишковий тракт або при вдиханні парів свинцю, або при розпиленні свинцевих фарб. Хронічне отруєння найчастіше виникає у дітей, лижуть поверхню предметів, пофарбованих свинцевою фарбою. Діти на відміну від дорослих набагато легше абсорбують свинець. Хронічне отруєння може розвиватися при використанні погано обпаленої керамічного посуду, покритої емаллю, яка містить свинець, при вживанні зараженої води, особливо в старих будинках, де каналізаційні труби містять свинець, при зловживанніалкоголем, виготовленим у перегінному апараті, що містить свинець. Проблема хронічної інтоксикації пов'язана також з наявністю парів свинцю при застосуванні тетраетилсвинцю при опіках в якості антишокової препарату.
Інтоксикація свинцем може бути, по більшій частині попереджена, особливо у дітей. Закони забороняють використовувати фарби на основі свинцю, так само як і його присутність в них. Дотримання цих законів може хоч частково вирішити проблему цих "тихих епідемій".
Захворювання, що викликаються дією гепатотроп-них речовин. Серед хімічних речовин виділяють групу гепатотропних отрут, інтоксикація якими приводить до ураження печінки. До їх числа відносяться хлорованівуглеводні, бензол і його похідні, деякі пестициди.

 


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 522 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)