АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Діуретики

Прочитайте:
  1. Діуретики рослинного походження
  2. Осмотичні діуретики
  3. Сечогінні засоби (діуретики)

1) тіазідові(дихлотіазид, гіпотіазид);

2) петльові(фуросемід, етакринова кислота);

3) калійсберігаючі:

а)антагоніти альдостерона(спіронолактон)

б)інгібітори “натрієвого насоса”(амілорид, тріамтерен).

2 β- адреноблокатори:

1) кардіонеселективні(β1 і β2-пропранолол, надолол, тимолол, пиндолол, окспренолол, алпренолол);

2) кардіоселективні (β1-метопролол, ацебутолол, атенолол, практолол);

3) комплексної дії –α-, β-адреноблокатори (лабетолол).

3 Інгібітори АПФ ( каптоприл, еналаприл, лізиноприл).

4 Блокатори рецепторів ангіотензина II( лозартан).

5 Блокатори кальцієвих каналів:

1) засоби, що пригнічують вхід Са2+ в міоцити серця і судинної стінки (верапаміл, дилтиазем);

2) засоби,що пригнічують вхід Са2+ в міоцити судинної стінки(ніфедипін—адалат, коринфар, нікардіпін, фелодипін)

6 Антиадренергічні засоби:

1) центральні α 2–адреностимулятори (клофелін, α-метилдофа);

2) гангліоблокатори(пентамін);

3) антиадренергічні препарати периферичної дії (резерпін, гуанетедин);

4) α-адреноблокатори (фентоламін, феноксибензамін, празозин, теразозин).

7 Вазодилятатори прямої дії ( міотропні вазодилятатори –гідралазин, міноксидил, діозоксид, натрія нітропрусид).

Застосування діуретиків пов’язано з тим,що вони знижують АТ за рахунок виведення з організму Na+,тим самим зменьшується ОЦК, знижується серцевий викид, зменьшується чутливість стінок судин до симпатичних впливів.

β- адреноблокатори є препаратами 1 ряду при лікуванні артеріальної гіпертензії.Їх гіпотензивний ефект обумовлен:зменьшення ХОК внаслідок блокування впливу симпато-адреналової системи на серце; зниження секреції реніна клітинами юкстагломерулярного апарату за рахунок блокади β2-адренорецепторів і відповідно, зменьшення периферичного опору судин.

В основі гіпотензивного ефекту інгібіторів АПФ лежить їх властивість блокувати перетворення ангіотензину I в ангіотензин II.Препарати ІАПФ сприяють зменьшенню периферичного судинного опору і збільшенню серцевого викиду.

Антигіпертензивна дія блокаторів кальцієвих каналів обумовлено дилятацією артеріол шляхом селективного блокування трансмембранного току іонів Са в цитоплазму міоцитів судинної стунки, тим самим зменьшуючи кількість іонів,що приймають участь в генерації скорочень.

Гіпотензивний ефект антиадренергічних препаратів центральної дії полягає в стимуляції α2-адренорецептори депресорних нейронів судинорухового центра стовбура мозку,що призводить до зменьшеня симпатичної стимуляції на периферіїї і зменьшення АТ.Гангліоблокатори порушують передачу нервових імпульсів через периферичні ганглііі, що веде до зниження АТ.

Блокатори α-адренорецепторів дають помірний антигіпертензивний ефект внаслідок розслаблення гладких м’язів судиної стінки та зменьшення периферичного опору судин.

В основі дії периферичних антиадренергічних препаратів лежить блокада зворотнього захвата норадреналіна з синаптичної щілини в його резервний фонд, і зменьшення цього фонду.

Міотропні вазодилятатори діють безпосередньо на гладкі м’язи стінки периферичних артерій і артеріол, внаслідок чого відбувається їх розслабленя і зменьшення периферичного судинного опору.

Для лікування гіпертензивних кризів з переважанням підвищення периферичного опору найбільш ефективним є застосування нітропруссиду натрію, який вводять внутрівенно крапельно; приміняють також діазоксид, ніфедипін.При кризах,що обумовлені збільшенням серцевого викиду, гарний ефект забезпечується введенням анаприліну внутрівенно, а потім при необхідності фуросеміду.Корисним при цьому є введення аміназину і клонідину.

ФІЗІО

 


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 412 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)