АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ТРАНКВІЛІЗАТОРИ

Прочитайте:
  1. ТРАНКВІЛІЗАТОРИ (АНКСІОЛІТИКИ)
  2. Транквілізатори, препарати, застосування, їх вплив на ЦНС

Транквілізатори - це психотропні засоби, які пригнічують ЦНС і проявляють при цьому анксіолітичну активність (зменшують внутрішнє напруження, неспокій, тривогу, страх). Препарати цієї групи ефективні при невротичних і неврозоподібних станах. Уперше транквілізатори були синтезовані в 1955 році.

 

Класифікація препаратів

1 Агоністи бензодіазепінових рецепторів:

1.1 Тривалої дії (час напіввиведення - 24-48 годин): діазепам (сибазон, седуксен, валіум), феназепам, хлордіазепоксид (еленіум, хлозепід).

1.2 Середньої тривалості дії (час напіввиведення - 6-24 години): нозепам (оксазепам, тазепам), лоразепам, алпразолам.

1.3 Короткої тривалості дії (час напіввиведення - менше 6 годин): мідазолам (дормікум).

2 Агоністи серотонінових рецепторів: буспірон.

3 Засоби різного типу дії: амізил, тріоксазин, оксилідин.

4 “Денні” транквілізатори:

4.1 Похідні бензодіазепіну: гідазепам, мезапам (рудотель, медазепам), дикалій клоразепат (транксен).

4.2 Різної хімічної будови: піроксан (a-адреноблокатор), пірацетам (ноотропний засіб), фенібут.

 

Транквілізатори - похідні бензодіазепіну

Препарати цієї фармакологічної групи є агоністами бензодіазепінових рецепторів, які функціонально зв`язані з ГАМКА-рецепторами. При взаємодії цих засобів з бензодіазепіновими рецепторами спостерігається алостерична активація ГАМКА-рецепторів. Таким чином, бензодіазепіни чинять ГАМК-міметичну дію, в результаті чого збільшується частота відкривання іонофорів Cl-, що супроводжується збільшенням потоку іонів Cl- у середину клітини. Розвивається гіперполяризація мембрани і знижується нейрональна активність.

Найбільш багатими на бензодіазепінові рецептори в ЦНС є лімбічна система (насамперед мозковий мигдалик і його зв`язки з гіпокампом) та кора головного мозку. В меншій кількості ці рецептори містяться в гіпоталамусі, таламусі, мозочку, спинному мозку.

 

Для транквілізаторів цієї групи характерні нижче перелічені фармакологічні ефекти.

1 Анксіолітичний (протитривожний) ефект зумовлений впливом препаратів на лімбічну систему. Цей ефект проявляється зменшенням емоційної лабільності, зниженням психічної напруженості, тривоги, страху. Життєві ситуації, які до цього розцінювалися як стресові, хворий сприймає більш спокійно, тверезо. Критичне ставлення до подій та вчинків зберігається повністю.

2 Седативний ефект зумовлений дією бензодіазепінів на відповідні рецептори в ретикулярній формації стовбура мозку. Крім того, препарати підвищують активність внутрішньокіркових гальмівних нейронів. Психоседативний ефект є причиною зниження швидкості й точності реакцій на зовнішні подразники, розвитку сонливості, зниження працездатності. Амбулаторне призначення бензодіазепінів диспетчерам, водіям, монтажникам, будівельникам та людям інших професій, робота яких потребує підвищеної уважності, недопустиме.

3 Снодійний ефект розвивається в результаті того, що зменшується емоційне напруження. Препарати сприяють засинанню та збільшують загальну тривалість сну за рахунок неглибоких стадій (переважно другої). Фазу десинхронізованого сну транквілізатори укорочують, але менше, ніж похідні барбітурової кислоти.

4 Міорелаксуючий ефект похідних бензодіазепіну зумовлений впливом препаратів на вставні ГАМК-ергічні нейрони на рівні спинного мозку, з участю яких здійснюється гальмівна регуляція функцій мотонейронів.

5 Протисудомний ефект зумовлений здатністю бензодіазепінів пригнічувати судомні розряди в гіпокампі, який у першу чергу включається в патогенез більшості судомних реакцій.

6 Амнестичний ефект бензодіазепінів зумовлений зниженням активності кори головного мозку.

7 Потенціювання дії препаратів, які пригнічують центральну нервову систему, в тому числі наркотичних аналгетиків.

 

У медичній практиці транквілізатори - похідні бензодіазепіну застосовують за такими показаннями:

1 У психіатричній і неврологічній практиці бензодіазепіни застосовують при так званих пограничних станах: неврозах, психопатіях, невротичних реакціях та ін.

2 Транквілізатори поряд з основною терапією призначають для лікування ряду терапевтичних захворювань, в основу яких покладений невротичний фактор: стенокардія, перенесений інфаркт міокарда, кардіалгії, загострення гіпертонічної хвороби, виразкова хвороба, бронхіальна астма та ін.

3 Епілептичний статус, епілепсія, м`язовий гіпертонус на ґрунті травм ЦНС, інсультів.

4 Для премедикації у пацієнтів з високою психоемоційною лабільністю, для атаралгезії (транквілоаналгезії) у дітей, людей похилого віку та у хворих з високим анестезіологічним ризиком; при лікуванні травм та опіків, для профілактики шоку.

5 Стресові ситуації у здорових людей для попередження невротичних зривів. Певну перевагу для людей, професія яких потребує зібраності та уваги, мають “денні” транквілізатори.

6 Атаралгезія (використовують комбінацію транквілізатора з наркотичним аналгетиком, наприклад – сибазон з фентанілом або промедолом).

7 Порушення сну.

 

Будучи ліпофільними сполуками, бензодіазепіни легко всмоктуються у шлунково-кишковому тракті, добре проникають через гематоенцефалічний та інші тканинні бар`єри. В організмі похідні бензодіазепіну зазнають біотрансформації. Препарати короткої дії (оксазепам, грандаксин та ін.) біотрансформуються шляхом глюкуронізації, а препарати тривалої дії піддаються деметилюванню з утворенням активних метаболітів. Незмінені препарати та їх метаболіти виводяться переважно нирками, частково – кишечником.

Приймання транквілізаторів може супроводжуватися сонливістю, зниженням працездатності, м`язовою слабкістю, уповільненням психомоторних реакцій та інтелектуальних функцій, порушенням менструального циклу, зниженням лібідо. Пацієнтам, професія яких потребує уважності та швидкої реакції, амбулаторно бензодіазепіни призначати не можна. Похідні бензодіазепіну іноді токсично впливають на плід у вагітних жінок. Тривале приймання препаратів спричиняє розвиток лікарської залежності. При раптовій відміні препаратів розвиваються безсоння, тривога, збудження, судоми. Характерні підвищення чутливості до світла і звуку, зміни зорового сприйняття. Для профілактики абстиненції транквілізатори слід призначати по можливості короткими курсами, уникати раптових перерв при прийманні і поступово знижувати дозу по закінченні терапії.

Необхідно враховувати, що алкоголь потенціює дію транквілізаторів і така комбінація може стати причиною коматозного стану, зниження артеріального тиску, пригнічення дихання та інших симптомів отруєння. Лікування гострих отруєнь транквілізаторами проводиться за допомогою засобів симптоматичної терапії. Доведений антагонізм між бензодіазепінами та еуфіліном, який вводять при їх передозуванні.

 

Агоністи серотонінових рецепторів

До агоністів серотонінових рецепторів належить буспірон. Препарат блокує 5-НТ1А серотонінові рецептори, що супроводжується зменшенням синтезу і вивільнення серотоніну. Буспірон проявляє виражений анксіолітичний ефект, який розвивається протягом 1-2 тижнів. Препарат не проявляє седативної, міорелаксуючої і протисудомної дії. Призначають буспірон всередину. Препарат добре всмоктується із кишечника, біотрансформується в печінці, метаболіти виводяться нирками. Буспірон добре переноситься пацієнтами. Іноді можливі такі побічні ефекти, як головний біль, диспепсія, роздратованість.

 

Транквілізатори різної хімічної будови

До даної групи препаратів відносять амізил. Препарат блокує центральні М-холінорецептори на рівні ретикулярної формації головного мозку. Амізил проявляє також седативний, протисудомний, протикашльовий, анестезувальний і антигістамінний ефекти. Внаслідок блокування периферичних М-холінорецепторів можливі сухість у роті, мідріаз. Також амізил зменшує спазм гладеньких м`язів.

Препарат добре всмоктується із шлунково-кишкового тракту, виводиться із сечею. Тривалість дії – кілька годин.

 

Денні транквілізатори

Денні транквілізатори можуть проявляти, крім анксіолітичного, також заспокійливий, міорелаксуючий, протисудомний ефекти. Однак міорелаксуючий і седативний ефекти значно менше виражені. А у деяких препаратів заспокійлива дія поєднується з активуючим ефектом. У зв`язку з цим денні транквілізатори менше пригнічують працездатність протягом дня, за що й отримали назву «денні». Даним препаратам надають перевагу при призначенні дітям, пацієнтам похилого віку та ослабленим хворим.

 


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 446 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)