АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Трави й легенди

Прочитайте:
  1. ІІ Розділ. Квіти та трави – обереги українців.
  2. ІІІ Розділ. Українські легенди та перекази про різні трави та квіти.

Зміст

1. Вступ

2. Основна частина

І Розділ. Походження українських назв квітів і трав

ІІ Розділ. Трави – обереги українців

ІІІ Розділ. Українські легенди та перекази про різні трави та квіти

3. Висновок

 

 

Вступ

Дуже давно, коли на Землі, ще не було людини, крізь грунт пробився маленький пагінець, потягнувся до неба, до Сонця й розквітнув квіткою. Якою була та квітка, ніхто не знає. Але, без сумніву, у світ прийшла краса. Узагальнена назва всіх рослин планети – «Флора» - походить від латинського слова, що означає «квітка». У давніх італійців Флора була богинею квітів юності. Пізніше стародавні римляни ототожнили флору із старогрецькою богинею квітів Хлоріс, або Хлоридою, що означає «Зелена». І справді, одне з найпрекрасніших творінь природи – квіти. Перший дзвінок, перше побачення і остання зустріч, трудовий успіх і героїчний вчинок – це квіти, які даруємо ми і дарують нам. Тож сподіваюся, всім буде цікаво дізнатися про різноманітність квітів та трав, що ростуть на нашій території, ознайомитись із їх цілющими властивостями та почути чарівні легенди про них..

Фізико-географічне положення, особливості геологічної будови, рельєфу, грунтового покриву, клімату, зволоженості території, інтенсивність і територіальні особливості антропогенної діяльності безпосередньо впливають на географію багатого і різноманітного рослинного світу України.

Природна рослинність на території Україні збереглася на 19 млн. га і налічує понад 25 тис. видів рослин. Найбільш багатий видовий склад рослинності відзначається в Українських Карпатах - понад 2 тис. видів і Кримських горах - 2,3 тис. видів.

Незважаючи на значні видозміни рослинності внаслідок господарської діяльності людини, флора Україні характеризується великою різноманітністю. З 300-350 тис. видів вищих рослин Землі, на території країни налічується більше 25 тис., у тому числі водоростей - близько 4 тис. видів, грибів - понад 15 тис., лишайників - більше 1 тис., мохоподібних - майже 800 і судинних рослин - понад 6,5 тис. видів. Багатою рослинністю характеризуються не тільки суша, але і морські узбережжя і прибережні води, лимани, озера, річки і штучні водойми.

Багатовікова історія нашого краю багата на легенди та перекази, які безпосередньо стосуються рослин.

Етноботаніка – це наука, яка займається вивченням різних переказів, повір `їв, легенд про біологічні об `єкти, а самє про рослини.

Досить цікавім матеріалом є вивчення рідкісніх відів рослин. Про більшість із них існують легенди та перекази.

Мета нашої роботи - узагальнити відомості про етноботанічні особливості окремих видів рослин.

Завданням роботи є систематичний огляд видів рослин, які мають етноботанічне значення, навести приклади легенд про деякі види рослин.

 

 


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 525 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)