АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Чотирьохзондовий метод виміру питомої провідності

Прочитайте:
  1. a. Матеріали методичного забезпечення заключного етапу заняття.
  2. A. метода разбивки по компонентам
  3. A. статистический метод
  4. I. НАУЧНО-МЕТОДИЧЕСКОЕ ОБОСНОВАНИЕ ТЕМЫ
  5. II. ДАННЫЕ ФИЗИЧЕСКИХ МЕТОДОВ ИССЛЕДОВАНИЯ
  6. II. МЕТОДИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ
  7. II. Методы и процедуры диагностики и лечения
  8. II. Методы определения групп крови
  9. II. МЕТОДЫ, ПОДХОДЫ И ПРОЦЕДУРЫ ДИАГНОСТИКИ И ЛЕЧЕНИЯ
  10. II. Физические и физико-химические методы

Чо­ти­рьох­зон­до­вий ме­тод ви­мі­ру пи­то­мої еле­к­т­ри­ч­ної про­ві­д­но­с­ті на­пів­про­ві­д­ни­ків яв­ля­є­ть­ся най­більш по­ши­ре­ним, так як не по­тре­бує ство­рен­ня омі­ч­них кон­та­к­тів до зраз­ка і за­без­пе­чуєпр­ов­еде­ння

вим­ірів на зра­зках на­йр­і­зн­ом­ан­і­тн­ішої фо­рми і ро­зм­ірів.

 
 

На в­им­ір­ювал­ьну п­ове­р­хню зра­зка вст­ан­о­вл­юють ч­от­ири зо­нди (рис. 1.2), ро­зт­аш­ов­ані уздовж о­дн­ієї л­інії на р­і­вній ві­дст­ані S один від і­нш­ого. Ч­ерез кра­йні зо­нди 1, 4 пр­оп­у­ск­ають ел­е­к­тр­и­чний струм I (стр­ум­ові зо­нди), а між дв­ома вн­у­тр­і­шн­іми зо­нд­ами 2, 3 в­им­ір­юють р­і­зн­ицю п­от­е­нц­і­алів U (п­от­е­нці­йні зо­нди).

Для зра­зка, к­оли d, l, h >> S п­ит­омий опір о­бч­и­сл­ю­єт­ься по фо­рм­улі:

(1.3)

Як­що при­хо­ди­ти­ся ви­мі­рю­ва­ти зраз­ки об­ме­же­них роз­мі­рів, та­ких, що то­в­щи­на d і від­ста­ні l, h су­мі­р­ні з S, не­об­хід­но вра­хо­ву­ва­ти вплив гра­ниць зраз­ка на ви­мі­рю­ль­не зна­чен­ня пи­то­мо­го опо­ру. Це вра­хо­ву­є­ть­ся вве­ден­ням по­пра­во­ч­но­го ко­е­фі­ці­є­н­та F у фор­му­лу (1.3):

(1.4)

Фун­к­ція F за­ле­жить від ви­бо­ру гра­ни­ч­них умов при який про­во­дять ви­мір.

На рис. 1.3; 1.4; 1.5 при­ве­де­ні по­пра­во­ч­ні фун­к­ції для де­яких гра­ни­ч­них умов, які най­більш ча­с­то зу­стрі­ча­ю­ть­ся на пра­к­ти­ці.

По­хиб­ка, як і для дву­х­зон­до­во­го ме­то­ду, ви­зна­ча­є­ть­ся як по­ми­л­ка­ми ви­мі­ру вхі­д­них у фор­му­лу (1.3) ве­ли­чин, так і ін­ши­ми дже­ре­ла­ми. Щоб уни­к­ну­ти по­ми­лок при ви­мі­рах на­пру­ги, ре­ко­мен­ду­є­ть­ся ви­ко­ри­с­то­ву­ва­ти во­ль­т­метр із вхі­д­ним опо­ром, який б у 105 ра­зів пе­ре­ви­щу­вав опір зраз­ка, а опір ізо­ля­ції за­без­пе­чу­ва­ти на рі­в­ні 108 Ом.

Фор­му­ла (1.3) отри­ма­на в при­пу­щен­ні, що кон­такт зон­да з по­вер­х­нею зраз­ка є точковим. То­му не­об­хід­но за­без­пе­чи­ти ста­лість на­-

ван­та­жен­ня на ко­ж­но­му зон­ді (~ 1,75 Н), і ви­го­то­в­ля­ти зон­ди з твер­дих спла­вів (ка­р­бід во­ль­ф­ра­му) із стро­гим кон­т­ро­лю­ван­ням фор­ми заточен­ня зон­да. Рис.1.3 Рис.1.4

Рис.1.5

Дже­ре­ла­ми ви­пад­ко­вих по­хи­бок мо­жуть слу­жи­ти фо­то­про­ві­д­ність і фо­то-ЕРС на кон­та­к­т­них опо­рах. То­му ви­мі­ри ре­ко­мен­ду­є­ть­ся про­во­ди­ти в за­те­м­не­ній ка­ме­рі. Для усу­нен­ня ефе­к­ту на­грі­ван­ня зраз­ка при про­хо­джен­ні стру­му і впли­ву тер­мо-ЕРС ви­ни­ка­ю­чої на кон­та­к­тах, ро­бо­чий струм ви­би­ра­є­ть­ся мі­ні­маль­но мо­ж­ли­вим, а ви­мір по­те­н­ці­а­лу на зон­дах 2, 3 ро­б­лять при двох по­ля­р­но­с­тях стру­му. Отри­ма­ні зна­чен­ня усе­ре­д­ню­ють.

Для зме­н­шен­ня ін­же­к­ції не­ос­но­в­них но­сі­їв че­рез стру­мо­ві зон­ди, що при­зво­дить у на­пів­про­ві­д­ни­ках із ве­ли­ким ча­сом жит­тя не­ос­но­в­них но­сі­їв до зме­н­шен­ня зна­чен­ня ρ, по­вер­х­ню зраз­ка під­да­ють ме­ха­ні­ч­ній об­ро­б­ці аб­ра­зи­в­ни­ми по­ро­ш­ка­ми. Вна­с­лі­док та­кої об­роб­ки си­ль­но зро­с­тає швид­кість по­вер­х­не­вої ре­ко­м­бі­на­ції і гли­би­на мо­ду­ля­ції про­ві­д­но­с­ті різ­ко па­дає.


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 541 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)