АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Категорії донорів

Прочитайте:
  1. Відбір та обстеження донорів крові
  2. Лікування циститу (категорії А,В)

Донорство — своєрідне соціальне явище, яке виникло на потребу охорони здоров’я, у зв’язку з розвитком переливання крові як лікувального методу. Водночас розвиток клінічної трансфузіології безпосередньо залежить від рівня розвитку й організації донорства.

Вважається, що потреба в клітинних компонентах крові може бути задоволена, якщо на кожного мешканця країни буде заготовлено, як це рекомендує Всесвітня організація охорони здоров’я, 12–15 мл донорської крові на рік.

У нашій країні створена єдина державна система донорства, яка забезпечує ретельний медичний огляд донорів і гарантує цілковиту нешкідливість давання крові.

Донором може стати кожна дієздатна людина віком від 18 до 60 років, яка пройшла медичне обстеження і визнана практично здоровою.

Донорів можна класифікувати так:

активні донори — особи, які дають кров або її компоненти регулярно (три рази чи більше на рік);

донори резерву — особи, які дають кров або її компоненти нерегулярно (не більше двох разів на рік);

донори родичі — особи, які дають кров або її компоненти для лікування близьких їм людей.

Крім перерахованих вище виділяють наступні спеціальні категорії донорів: донори плазми - це особи, у яких кров береться для отримання плазми методом плазмаферезу з наступним зворотнім переливанням власних еритроцитів; донори імунної плазми - це особи, які отримали курс імунізації якимось чужорідним антигеном, в крові яких циркулюють антитіла, вироблені до цього антигену. Плазма донорів імунної плазми може бути використана з профілактичною та лікувальною метою. З неї готують імуноглобуліни; донори рідкісних груп крові - це донори, в крові яких відсутня резус -фактор (Rh) або містяться порівняно рідкісні антигени (rh ', rh ", hr ', hr ", Duffy, Kell та ін.) Службами крові складається детальна ізосерологіческая характеристика таких донорів; донори стандартних еритроцитів - це донори, еритроцити яких мають певну антигенну характеристику і використовуються для приготування стандартів при визначенні груп крові за системою АВ0 і Rh; універсальний донор - донор крові групи 0 (I), еритроцити якої не піддаються гемолізу при переливанні особам з будь-якою групою крові (на сьогоднішній день переливання від таких донорів не виконують); донори кісткового мозку - група донорів, до якої відносяться самі близькі кровні родичі хворого (мати, батько, сестра, брат). Підбір донорів цієї категорії проводиться з систем АВ0, Rh, а також HLA.

 


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 485 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)