АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЗАПОРІЖЖЯ – 2015

Прочитайте:
  1. Запоріжжя -2003
  2. ЗАПОРІЖЖЯ, 2009 р.

ЗАПОРІЗЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ФАРМАЦЕВТИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

КАФЕДРА ФАРМАКОГНОЗІЇ, ФАРМАКОЛОГІЇ ТА БОТАНІКИ

 

 

АНАТОМІЯ РОСЛИН

 

Методичні вказівки до тестових завдань «КРОК -1 Фармація» та контрольних робіт з фармацевтичної ботаніки

для студентів заочної форми навчання спеціальності «Фармація» та «Технологія парфумено-косметичних засобів»

 

ЗАПОРІЖЖЯ – 2015

УПОРЯДНИКИ:

 

Ю.І. Корнієвський – к.ф.н., доцент кафедри фармакогнозії, фармакології та ботаніки

В.Г. Корнієвська – к.ф.н., доцент кафедри фармакогнозії, фармакології та ботаніки

П.Ю.Шкроботько - к.ф.н., ст. викладач кафедри фармакогнозії, фармакології та ботаніки

С.В. Панченко – к.ф.н., ас. кафедри фармакогнозії, фармакології та ботаніки

 

Рецензенти:

- доктор фармацевтичних наук, професор, завідувач кафедри фармакогнозії, фармацевтичної хімії, технології ліків та управління економіки фармації ФПО Запорізького державного медичного університету Мазулін О. В.

- доктор фармацевтичних наук, професор, завідувач кафедри токсикологічної та неорганічної хімії Запорізького державного медичного університету Панасенко О. І.

 

 

Розглянуто та затверджено цикловою методичною комісією фармацевтичних дисциплін.

Протокол № від

 

Затверджено центральною методичною радою Запорізького державного медичного університету.

Протокол № від

 


ЗАГАЛЬНІ ВКАЗІВКИ

Відповідно до листа МОЗ України від 30.10.14 р. № 08.01 – 47/31685 27.06.2015 р. відбувся ліцензійний інтегрований іспит «Крок 1. Фармація, Технологія парфумерно-косметичних засобів», як пілотний. Виходячи з проведеного аналізу результатів складання ліцензійного іспиту Крок -1, для поліпшення якості підготовки студентів заочної форми навчання викладачами фармацевтичної ботаніки були розроблені методичні вказівки щодо виконання контрольної роботи з базою якірних тестів.

Нові завдання стоять перед вищою школою, які значно активізують самостійну роботу студентів, яка являється однією з основних форм навчального процесу. Наведені методичні вказівки підготовлені для допомоги студентам заочного відділення в виконанні контрольних робіт з ботаніки. Основними завданнями для самостійного вивчення ботаніки є: одержання основних понять про будову клітин,тканин або органів рослин, закономірності їх розташування в рослинному організмі, вміння з мікропрепарату, малюнку, мікрофотографії або фотографії визначити орган рослини, особливості її анатомічної будови, належності до систематичної категорії, навичок з морфолого-діагностичних ознак вегетативних та генеративних органів опису та визначення належності рослин до відділу, класу, родини та виду.

У даній розробці приведені питання для контрольної роботи та рекомендації до її виконання, а також вказівки, які гербарійні зразки, фіксований матеріал, і в якій кількості необхідно представити на кафедру.

Самостійні роботи підготовлені в 400 варіантах на основі теоретичного матеріалу, викладеного в найбільш доступних підручниках з ботаніки. Заохочується використання студентами найновіших даних в області ботаніки, опублікованих в нових підручниках та наукових виданнях даного профілю. При використанні наукових даних, студент повинен вказати джерело, яким він користувався вказуючи прізвище та ініціали автора, назву джерела (книги, статті, журналу), видавництво, місто, рік та загальна кількість сторінок, якщо це журнальна стаття, після її назви вказується назва журналу, рік, випуск, номер сторінки. У зв'язку з тим, що студенти заочного відділення не проходять польову практику з ботаніки, а вміння збору, гербарізаціі та монтування гербарію необхідні, передбачається проводити цю роботу при виконанні другої та третьої контрольних робіт.

Контрольні роботи виконуються в зошитах або альбомах. Титульний лист роботи оформлюється таким чином:

 

 

ЗОШИТ

для контрольних робіт з ботаніки

студента ____ курсу групи № ____

фармацевтичного факультету заочного відділення

Запорізького державного медичного університету

Прізвище, і'мя, по батькові

Контрольна робота № варіант №

шифр Домашня адреса

Дата

В кінці роботи підпис виконавця.

 

Вивчення курсу ботаніки треба проводити за підручником, навчальними та спеціалізованими літературними джерелами, список яких наводиться в даному практикумі; вивчені розділи курсу - коротко конспектуються.

Відповідати на запитання контрольних робіт треба коротко, чітко, конкретно формулювати основні положення вивченого матеріалу. Просте переписування текстів із підручника або учбового посібника категорично забороняється. Малюнки робляться простим тонко загостреним олівцем. Слід правильно відобразити особливості будови кліток їх включення, тканин, органів або зовнішнього вигляду рослин. Допускаються зображення малюнків в кольорах. При оформленні контрольних робіт 2 та З необхідно користуватись планами опису та списком необхідних латинських назв рослин. При цьому слід чітко виділяти загальні ознаки, характерні більш крупні таксони (відділ, клас, родина) та індивідуальні ознаки рослин, визначаючи їх видову приналежність. Деякі питання з морфології та систематики рослин побудовані по типу ситуаційних задач, рішення яких можливе після старанного вивчення інформаційного матеріалу, наведеного в підручнику та методичних вказівках. Якщо у студентів виникають незрозумілі питання, вони можуть звертатись на курс ботаніки університету. Якщо робота не зарахована, вона повинна бути допрацьована студентом та повторно надіслана на перевірку разом з першим варіантом. Збір гербарію, засушених частин (листки, кореневище) та фіксованих рослин для студентів-заочників обов'язковий. Загербарізовані та зафіксовані рослини не висилаються, їх необхідно привезти і здати на курс ботаніки викладачеві.

 


Дата добавления: 2015-10-19 | Просмотры: 490 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)