АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Організація спеціальних заходів щодо попередження заразних хвороб тварин

Прочитайте:
  1. A. Бронхоентатичної хвороби
  2. D.Не вбиває, не гнітить збудників хвороби в організмі
  3. E. Запис в історії хвороби
  4. II. Організація і склад експертних комісій
  5. II. Організація і склад медико-соціальних експертних комісій
  6. IV. Організація навчально-виховного та реабілітаційного процесу
  7. V. АНАМНЕЗ ХВОРОБИ
  8. V. РЕВМАТИЗМ. ХВОРОБИ СУГЛОБІВ. СИСТЕМНІ ЗАХВОРЮВАННЯ СПОЛУЧНОЇ ТКАНИНИ.
  9. XI. Щоденник хвороби
  10. Алгоритм діагностики хвороб з геморагічним синдромом

Спеціальними заходами профілактики заразних хвороб, що допов­нюють загальнопрофілактичні заходи і складають разом з ними ком­плекс попереджувальних протиепізоотичних заходів, є: діагностичні до­слідження, імунізації, профілактичні обробки тварин (хіміопрофілактика гельмінтозів, бабезіозів, еймеріозів та інших паразитарних хвороб).

Систематичне, своєчасне проведення цих заходів дозволяє попе­редити появу заразних хвороб та їх розповсюдження.

На початку двадцятого сторіччя однією з причин масового розпо­всюдження епізоотій була відсутність організованих заходів профілакти­ки, а також і засобів імунізації тварин. В дореволюційній Росії, напри­клад, випускалось 13 біопрепаратів, не було спеціалізованих підпри­ємств по їх виготовленню.

Сьогодні, у незалежній Україні виробляють більше 100 препаратів, значно кращих за якістю, сухих, з повних антигенів, асоційованих вакцин

тощо.

Щорічно проводяться діагностичні дослідження та щеплення сотень мільйонів голів худоби та птиці, що дозволяє систематично виявити хво­рих, не допускати розповсюдження захворювань та створювати не­сприйнятливість до інфекційних хвороб.

Заходи специфічної профілактики у поєднанні з загальнопрофілак-тичними дають можливість вести активну боротьбу з заразними хворо­бами. Цим визначається наступальний характер протиепізоотичних за­ходів.

Накопичений організаційний досвід боротьби з епізоотіями та наяв­ність ефективних засобів специфічної профілактики дозволяють ствер­джувати, що в даний час можливо ліквідувати ще багато інфекційних

хвороб.

Спеціальні заходи при їх високій ефективності аж ніяк не виключа­ють необхідності загальних заходів, спрямованих на охорону тварин від зараження. З іншого боку, не можна не враховувати, що у даний час імунізація, діагностичні дослідження, обробки є заходом вимушеним, оскільки загальні заходи профілактики ще недостатньо ефективні. До того ж заходи спеціальної профілактики все ще пов'язані з індивідуаль­ною обробкою кожної тварини, що в умовах великих господарств вима­гає значних витрат коштів та часу. Саме тому постійне покращення і вдосконалення форм та способів загальної профілактики заразних хво-


роб тварин є предметом постійної турботи спеціалістів ветеринарної медицини.

Ефективність специфічних профілактичних заходів залежить від їх якості, від кваліфікації спеціаліста, який проводить ці заходи та від за­безпечення відповідними специфічними засобами.

Головними організаційними вимогами при цьому є плановість та своєчасність спеціальних заходів і разом з тим проведення їх одночасно на всій території.


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 569 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)