АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Krok1ZLP-2004(книжка)

№1966

Хворому було призначено препарат А. Через декілька діб ефект від застосування препарату значно знизився для отримання початкової потрібно збільшити дозу засобу. Як називається це явище?

1.:Ідіосинкразія.

2.*:Звикання.

3.:Кумуляція.

4.:Тахіфілаксія.

5.:Лікарська залежність.

 

№1967

Під час оперативного втручання застосуванням міорелаксантів виникли розлади дихання. Введення прозерину спричинило поліпшення стану. Яким терміном визначається ця взаємодія?

1.:Тахіфілаксія.

2.:Синергізм.

3.:Несумісність.

4.:Кумуляція.

5.*:Антагонізм.

 

№1969

У післяопераційний період хворому тривалий час вводили промедол. Після відміни препарату у пацієнта виникли тяжкі психічні та соматичні порушення. Як називається це явище?

1.:*Абстинентний синдром.

2.:Синдром віддачі.

3.:Ідіосинкразія.

4.:Синдром обкрадання.

5.:Тахіфілаксія.

№1974

Чоловіку, 18 років, з приводу флегмони плеча зроблено внутрішньом’язову бензилпеніциліну натрієвої солі. Після цього у нього з’явилися тахікардія, ниткоподібний пульс, артеріальний тиск знизився до 80/60 мм рт. ст. Який вид фармакологічної реакції розвинувся?

1.:Периферійна дія.

2.:Потенціювання.

3.:Рефлекторна дія.

4.:*Анафілактичний шок.

5.:Центральна дія.

 

№1975

Чоловіку, 56 років, що страждає на безсоння, було призначено фенобарбітал. Ритм сну нормалізувався. Але поступово протягом 2 міс ефект ліків знизився безсоння відновилось. Яка причина зумовила зменшення ефекту снодійного засобу?

1.:Тахіфілаксія.

2.:Фіксація в ліпоїдах.

3.:Погана розчинність.

4.:*Толерантність.

5.:Погана абсорбція в шлунку.

 

№1976

В ембріональний період метаболізм лікарських засобів відбувається значно повільніше, ніж у дорослому віці. Вказана особливість фармакокінетики плода обумовлена насамперед:

1.:Великою проникністю гістогематичних бар’єрів.

2.:Здатністю шкіри абсорбувати та екскретувати водорозчинні ліки.

3.:Значним об’ємом екстрацелюлярної рідини.

4.:*Функціональною недосконалістю більшості ферментів або відсутністю.

5.:“Дозріванням” рецепторів в органах у різні терміни.

 

№1977

Відомо, що в осіб з генетично обумовленою недостатністю глюкозо-6-фосфатдегідрогенази еритроцитів у відповідь на призначення деяких протималярійних препаратів може розвинутися гемоліз еритроцитів. Як називається така атипова реакція на лікарські засоби?

1.:*Ідіосинкразія.

2.:Сенсибілізація.

3.:Толерантність.

4.:Тахіфілаксія.

5.:Алергія.

 

№1978

Чим пояснити той факт, що для лікування туберкульозу доза ізоніазиду підбирається індивідуально, з обов’язковим контролем вмісту препарату в сечі після перших його застосувань?

1.:Тахіфілаксія.

2.*:Ідіосинкразія.

3.:Толерантність.

4.:Сенсибілізація.

5.:Алергія.

 

№1979

Хворий на гіпертонічну хворобу тривалий час приймав антигіпертензивний препарат, але раптово припинив приймання. Після цього стан хворого погіршився, розвинувся гіпертензивний криз. Якого виду побічна дія розвинулася у хворого?

1.:Толерантність.

2.:Кумуляція.

3.:*Синдром відміни.

4.:Сенсибілізація.

5.:Залежність.

 

№1980

Хворий із хронічною серцевою недостатністю протягом декількох місяців приймав в амбулаторних умовах дигоксин у терапевтичних дозах. На певному етапі лікування у нього виникли симптоми передозування. Яке явище лежить в основі розвитку цього ускладнення?

1.:*Матеріальна кумуляція.

2.:Сенсибілізація.

3.:Звикання.

4.:Функціональна кумуляція.

5.:Тахіфілаксія.

 


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 447 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)