АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ротова порожнина,будова.Органи ротової порожнини.

Прочитайте:
  1. A.УЗД органів черевної порожнини.
  2. XIX. Догляд за хворими з хірургічними захворюваннями та пошкодженнями органів черевної порожнини.
  3. XVIII. Догляд за хворими з хірургічними захворюваннями та пошкодженнями грудної клітки та органів грудної порожнини.
  4. Б 3 Проаналізуйте будову органів ротової порожнини
  5. Б. ВЛАСНЕ РОТОВА ПОРОЖНИНА
  6. ГІГІЄНА ТІЛА ТА РОТОВОЇ ПОРОЖНИНИ
  7. Дати інтерпретацію біохімічного аналізу крові при запальних захворюваннях органів черевної порожнини.
  8. Дослідження органів черевної порожнини.
  9. Дослідження ротової порожнини, глотки і стравоходу.
  10. Закриті ушкодження грудної клітки та органів грудної порожнини. Їх види. Основні ознаки.

Травний канал починається з ротової порожнини. Там їжа аналізується на смак, змочується, перемішується, зазнає механічної та хімічної обробки, після чого формується в харчову грудку для подальшого просування її по стравоходу.

Язик - це рухливий орган, утворений м'язовою посмугованою скелетною тканиною, на слизовій оболонці якого містяться смакові рецептори. Завдяки цим рецепторам ми розрізняємо кисле, солодке, солоне, гірке і таким чином визначаємо смак їжі, а також якість речовин, що надійшли до ротової порожнини (нехарчові або шкідливі речовини рефлекторно викидаються з неї). Язик також бере участь у змочуванні їжі, її перемішуванні та в процесі ковтання. У людини він є ще й органом мовлення. Іншими важливими органами ротової порожнини є зуби, які подрібнюють і перетирають їжу до кашоподібного стану. Зуби розташовані в комірках верхньої та нижньої щелеп ротової порожнини. У дорослої людини 32 зуби. За формою і функціями зуби поділяють на різці, ікла, малі і великі кутні. На кожній щелепі по 4 різці, 2 ікла, 4 малих кутніх і 6 великих кутніх зубів. Різці та ікла мають по одному кореню. Цими зубами відкушують їжу. Кутні зуби мають два або три корені. Малі та великі кутні зуби подрібнюють їжу.

У кожному зубі розрізняють коронк, шийку і корінь. Коронку зуба вкриває емаль. Це найтвердіша тканина в організмі людини, за твердістю наближається до кварцу. Під емаллю розташований дентин. Він утворює більшу частину коронки, шийки і зануреного у ясна кореня. Шийку і корінь зуба вкриває цемент. Порожнину зуба заповнює сполучна тканина - пульпа. У пульпу через канал кореня входять кровоносні та лімфатичні судини, нерви. За рахунок пульпи зуб живиться та росте.

Зуби закладаються ще в утробний період, але перші, так звані молочні зуби (їх 20), з'являються після шести місяців, а до 10-12 років вони замінюються на постійні. Остання пара зубів (зуби мудрості) у людини з'являється до 25 років. Якщо зуби не берегти, не доглядати за ними, виникають їхні захворювання

Найпоширеніша хвороба зубів - карієс (від лат. карієс - гниття) - руйнування твердих тканин зуба з утворенням порожнини у його стінці. Розвиток цього захворювання прискорює також нестача вітамінів (особливо групи В), солей кальцію, фосфору, фтору. Їжа, що потрапляє до ротової порожнини, стимулює виділення слини. У людини є три пари великих слинних залоз: привушні, підщелепні і під'язикові.

Слина має слабколужну реакцію. Склад і кількість слини залежать від характеру їжі. Суха їжа потребує більше слини. Крім великих слинних залоз, слизова оболонка рота всіяна численними дрібними слинними залозами. За добу слинні залози виробляють від 1,0 до 1,5 л слини.

Початковий відділ травного апарату — порожнина рота (cavitas oris) (мал. 133), де відбувається прийом їжі та механічна і почасти хімічна її обробка; міститься в нижній частині вісцерального (лицевого) черепа. Спереду порожнина рота обмежена губами, з боків — щоками, зверху — піднебінням, знизу — діафрагмою рота, утвореною м'язами, які розташовані вище під'язикової кістки. Через широкий отвір — зів (fauces) — порожнина рота сполучається з ротовою частиною глотки.

Порожнина рота альвеолярними відростками щелеп ділиться на присінок рота й власне порожнину рота. Обидва відділи рота при опущеній нижній щелепі широко сполучаються між собою; при зімкнутих зубах вони з'єднуються тільки міжзубними проміжками й простором позаду третього великого кутнього зуба (цей простір утворений вгорі та знизу яснами, спереду зубами, ззаду крилонижньощелепною складкою слизової оболонки і ramus mandibulae, вкритою слизовою оболонкою).

Епітелій слизової оболонки, який вкриває порожнину рота, хоч і належить до багатошарового плоского епітелію, що не роговіє, проте він має свої особливості. На відміну від п'ятишарового епітелію шкіри, епітелій слизової оболонки порожнини рота складається з двох шарів: шипуватого і базального (основного). У ділянці твердого піднебіння, ясен, ниткоподібних сосочків язика та червоної облямівки губ епітелій має ознаки зроговіння (особливо епітелій переднього відділу твердого піднебіння, що пов'язують з великим навантаженням, яке він витримує під час жування). У слизовій оболонці порожнини рота багато кровоносних і лімфатичних судин. Вона виконує важливі функції, насамперед захисну, всмоктувальну і регенеративну. Швидке загоєння ран у порожнині рота пояснюють високою мітотичною активністю епітеліальних клітин слизової оболонки, великою кількістю малодиференційованих клітин, значним рівнем процесів обміну і постійною наявністю слини, що має антибактеріальні властивості.


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 1194 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)