АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Перевтома як патологічний стан, заходи щодо її запобігання. Режим дня школяра

Прочитайте:
  1. D. режим доби
  2. Адаптация организма к различным температурным режимам
  3. Анализ и обеспечение рабочих режимов в R-C и R-D - делителях напряжения
  4. Анализ и обеспечение усилительного и ключевого режимов в транзисторных делителях напряжения
  5. В районе улицы Крещатик в вечерне-ночное время происходят грабежи и драки, милиция боится заходить на Майдан. Киев, 11.03.2014
  6. ВЛИЯЕТ ЛИ РЕЖИМ ПИТАНИЯ НА МЕТАБОЛИЗМ?
  7. Выбор оптимального режима инсулинотерапии
  8. Гігієна хірургічних стаціонарів, прибирання, санітарно-епідемічний стан, гігієна тіла, одягу медперсоналу, гігієна білизни і одягу хворих.
  9. ГРУДНОЕ ВСКАРМЛИВАНИЕ: по режиму или по требованию?
  10. Д0ГЛЯД ЗА ТЯЖКОХВОРИМИ І ХВОРИМИ, ЯКІ ВМИРАЮТЬ. РЕАНІМАЦІЙНІ ЗАХОДИ 325

Трапляється, що інтенсивність роботи або її обсяг є надмірними (людина через певні причини не могла припинити роботу), а відпочинок після роботи не відновив фізіологічних можливостей організму. Тоді стом­лення поступово може перейти у передпатологічний стан — перевто­му. Це стан організму між здоров'ям і хворобою. Він виявляється у багатьох порушеннях: погіршенні психічних функцій (послабленні пам'яті, уваги, утрудненні мислення, підвищенні збудливості, появі байдужості до оточуючого тощо); порушеннях сну (стає неглибоким і тривожним), апетиту, загальній слабкості і в'ялості, у головних болях тощо. При цьо­му спостерігається також і зниження стійкості організму до різних зах­ворювань, у першу чергу, до вірусних інфекцій, застуд, несприятливих факторів зовнішнього середовища. Кожний ступінь перевтоми (почат­ковий, легкий, виражений, важкий) має свою специфічну симптоматику (табл.20).

Для запобігання перевтомі школярів важливо не тільки дотриму­ватися вимог щодо організації роботи (обсяг і складність завдання, темп і ритм виконання, ступінь різноманітності конкретних дій тощо), а і за­безпечувати її умови (чіткий режим дня, повноцінний сон, харчування, що відповідає витратам енергії, хороша вентиляція приміщення тощо). Усе це в комплексі становить сукупність гігієнічних норм організації розумової праці.

Потрібно пам'ятати, що самостійні навчальні завдання і підготовка уроків займають в учнів усіх класів досить багато часу. Загалом при виконанні однакових за складністю і обсягом домашніх завдань у другій половині дня, з 16 год., погіршення показників здоров'я виявляється раніше і є більш значним, ніж з 9 до 13 год.

Виконання домашнього завдання учні починають з уже погіршеною працездатністю. Спостереження за змінами функціонального стану організму школярів під час приготування уроків показали, що продук­тивність праці коливається в різних межах, а саме:

 

І клас 45 хв. II клас 1 год. ІІІ-ІУ 1,5 год. У-УІ 2 год. УІІ-УШ 2,5 год. ІХ-ХІ 3 год.

Таблиця 20. Основні симптоми при різних ступенях перевтоми

 

 

Симптоми Ступінь перевтоми
початковий легкий виражений важкий
Зниження Незначне Помітне Підвищене Різке
дієздатності        
Поява втоми При посиле- При звичай- При полег- Без всіля-
  ному наван- ному наван- шеному кого наван-
  таженні таженні наван- таження
      таженні  
Компенсація Не потрібне Повна Часткова Незначна
за допомогою        
вольового        
зусилля знижен-        
ня дієздатності        
Емоційні Часом Часом Роздрато Пригніче-
зрушенн послаблення нестійкість ваність ний стан,
  інтересу настрою   різка роз-
  до роботи     дратованість
Розлади сну Важче прокида- Набагато Сонливість Безсоння
  тися або заси- важче    
  нати виспатися    
Зниження Немає Важче Погір- Помітне
розумової   зосере- шення послаблен-
працездатності   дитися пам'яті ня уваги
        і пам'яті
Заходи гігієнічної корекції
  Упорядкованість Тривалий Організо- Ліку-
  відпочинку, відпочинок, ваний вання
  заняття четвертні відпочинок,  
  фізкультурою або ЛІТНІ  
  канікули семестрові канікули  

 

Дітям 6-ти річного віку домашні завдання не задають.

Виконання домашньої роботи рекомендується починати із завдань середньої складності, потім переходити до найбільш складних і закінчувати самопідготовку легкими завданнями.

У молодших і старших школярів стомлення у процесі виконання завдань на уроках і в позаурочний час розвивається по-різному і вияв­ляється неоднаково. У початковій школі кожен вид роботи досить швид­ко приводить до граничного гальмування, і це запобігає тривалій непе­рервній активності нервових клітин. По суті, учні початкових класів, як правило, не перевтомлюються: найчастіше вони припиняють розумову працю у початковій фазі стомлення. Ці форми стомлення легко і швидко усуваються завдяки відпочинку.

У старших школярів виробляється здатність за допомогою вольо­вого зусилля долати початкові стадії стомлення і продовжувати роботу аж до настання значних зрушень в організації. Тому у школярів старших класів спостерігаються не тільки початкові, але й глибші стадії сто­млення, які вимагають часу для відновлення.

Існують гігієнічні нормативи навчального навантаження протягом дня, тижня для дітей, які відвідують школу у першу (табл.21) і другу зміну (табл.22). їх дотримання — обов'язкова умова профілактики пе­ревтоми у дітей шкільного віку.

Таблиця 21.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 679 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)