АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Закриті та відкриті пошкодження шиї

Прочитайте:
  1. XI. Закриті та відкриті механічні ушкодження. Догляд за хворими.
  2. XIX. Догляд за хворими з хірургічними захворюваннями та пошкодженнями органів черевної порожнини.
  3. XVI. Догляд за хворими з пошкодженнями та захворюваннями голови.
  4. XVIII. Догляд за хворими з хірургічними захворюваннями та пошкодженнями грудної клітки та органів грудної порожнини.
  5. В результаті всіх цих процесів відбувається пошкодження зуба і утворення у ньому порожнин. Пізніше карієс ускладнюється запаленням пульпи зуба – пульпітом.
  6. ВІДКРИТІ МЕХАНІЧНІ ПОШКОДЖЕННЯ (РАНИ).
  7. ВІДКРИТІ МЕХАНІЧНІ ПОШКОДЖЕННЯ (РАНИ).
  8. Відкриті травми черепа і головного мозку. Їх види, особливості, ускладнення.
  9. Геміплегія при пошкодженнях внутрішньої капсули
  10. ЗАКРИТІ МЕХАНІЧНІ ПОШКОДЖЕННЯ.

Основною причиною травми шиї є забій. Травми шиї поділяють: на закриті і відкриті, з ушкодженням і без ушкодження її органів (трахеї, бронхів, гортані і ін.).

Клінічні ознаки. Основними клінічними ознаками закритої травми шиї без ушкодження її органів е біль, припухлість і крововилив. Травма в ділянці груднино-ключично-соскоподібного м'яза може призвести до зміни положення голови (кривошия) у бік. Забої в ділянці гортані (щитоподібний хрящ) можуть викликати рефлекторні напади ядухи або навіть зупинку серцевої діяльності, що може бути причиною смерті.

Лікування. Перша допомога і лікування залежить від ступеня пошкодження тканин шиї. При забоях шиї призначають болезаспокійливі засоби (анальгін, баралгін, бутадіон й ін.), накладають пов'язку з троксевазиновою, бутадіоновою мазями, потім проводять фізіотерапевтичні процедури (солюкс, УВЧ, ЛФК та ін.). При перших ознаках утрудненого дихання потерпілого слід направити в лікарню, оскільки внаслідок забою можуть розвинутись різної величини гематоми, розриви трахеї, бронхів, які можуть викликати медіастинальну емфізему, стискати трахею і спричиняти асфіксію.

Медіастинальна емфізема ускладнення закритої травми органів шиї, що характеризується надходженням та скупченням повітря в клітко­вині середостіння. Причиною якої є частковий або повний розрив бронхів, трахеї, інколи стравоходу.

Клінічні ознаки. У хворих виникає ут­руднення дихання, ковтання, біль за грудни­ною, напади кашлю; вони займають вимуше­не положення. При огляді спостерігається потовщення шиї, обличчя, набухання ший­них вен, ціаноз шкірних покривів.

При пальпації визначається підшкірна крепітація. При рентгенологічному дослід­женні виявляють просвітлення в ділянці середостіння, при пошкодженні медіастинального листка плеври - пневмоторакс.

Лікування. У випадках прогресуючої медіастинальної емфіземи виконують дре­нування середостіння, при наявності роз­ривів трахеї або бронхів проводять опера­тивне втручання.

Відкриті ушкодження поділяють на вогнепальні і невогнепальні. Серед останніх розрізняють рани різані, колоті, рвані, укушені.

Клінічні ознаки. Треба пам'ятати, що будь-яке пошкодження м'яких тканин шиї може супроводжуватись пошкодженням її органів і сусідніх ділянок. При пораненнях трахеї дихання здійснюється через рановий отвір і частково через дихальні шляхи. Такі пошкодження часто супроводжуються кровотечами, при цьому кров може попадати в дихальні шляхи і викликати асфіксію, зряд із цим можуть спостерігатись пошкодження стравоходу. Хворі скаржиться на болюче ковтання, вода або їжа при цьому виходять через рану. При пошкодженні артеріальних судин шиї виникає кровотеча, яка може закінчи­сь смертю потерпілого. При пораненнях вен шиї внаслідок від'ємного тиску них може засмоктуватись повітря і настати повітряна емболія.

Лікування. Перша допомога і лікування спрямовані на зупинку кровотечі. З цією метою проводять притискання місця кровотечі пальцем, інколи треба робити, незважаючи на асептику. Можна використати спеціальну пов'язку на шию. При цьому на рану накладають стерильну серветку, яку притискають до поперечних відростків шийних хребців за допомогою джгута, накладеного через підпахвинну ділянку, або шини на протилежному боці шиї. Зупинку кровотечі можна здійснити за допомогою кровозупинних затискачів. Усі вогнепальні поранення, як правило, поєднуються з пораненням годин, нервів і органів шиї. Таких хворих після накладання асептичної пов’язки терміново госпіталізують в хірургічні відділення. У стаціонарі при пораненнях судин шиї проводять первинну хірургічну обробку рани, перев’язують пошкоджені дрібні судини, на великі накладають судинний шов. При пораненнях трахеї рану зашивають. При пораненні стравоходу проводять відновлення його стінки і дренування ранового каналу, в окремих випадках накладають гастростому. При всіх видах ран шиї необхідно проводити профілактику правця. Для запобігання нагноєнням призначають антибіотики, сульфаніламідні препарати.


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 853 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)