АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Відділи аналізаторів і їхня характеристика

Прочитайте:
  1. I.I. ОБЩАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА
  2. II. Лебон и его характеристика массовой души
  3. III. Мотивационная характеристика темы
  4. III. Мотивационная характеристика темы
  5. III. Мотивационная характеристика темы
  6. III. Мотивационная характеристика темы
  7. III. Мотивационная характеристика темы
  8. III. Мотивационная характеристика темы
  9. III. Характеристика на интерна
  10. III.3.5. ХАРАКТЕРИСТИКА ИММУНГЛОБУЛИНОВ — АНТИТЕЛ

Рецептор (recipio-приймати)

Класифікація

1. За відстанню, із якого діє подразник:

1.1 контактні;

1.2 дистантні

2. За положенням:

3. Екстеро-

4. Інтеро-

4.1. Вісцеро-

4.2. Пропріорецептори.

5. За фізичною природою подразника.

6. За походженням.

За своєю морфологічною будовою і функціональною організацією рецептори розділяють на первинночутливі (первинні) і вторинночутливі (вторинні).

У первинних рецепторах сприйняття і трансформація енергії подразника в енергію збудження відбувається в самому чутливому (сенсорному) нейроні. До первинних рецепторів відносять нюхові, тактильні і пропріоцептивні. У первинних рецепторах під дією подразника змінюється проникність мембрани для іонів натрію і виникає місцевий процес початкової деполяризації – утворюється рецепторний, або генераторний, потенціал. Якщо генераторний потенціал досягає визначеного граничного рівня, то в аферентному нервовому волокні, що є продовженням первинного рецептора, утворюється потенціал дії.

У вторинних рецепторах між подразником і чутливим нейроном розташовані високоспеціалізовані рецепторні клітини, тобто сенсорний нейрон збуджується не безпосередньо, а через рецепторну клітину. До вторинночутливих рецепторів належать рецептори смаку, зору, слуху, вестибулярного апарату.

У вторинних рецепторах процеси трансформації здійснюються в рецепторній клітині, де і виникає рецепторний потенціал. Під впливом рецепторного потенціалу із рецепторної клітини виділяються кванти медіатора, що діють на нервові закінчення чутливого нейрона і викликають у них локальні електричні відповіді – постсинаптичний потенціал, який називають генераторним потенціалом. Якщо останній генераторний потенціал деполяризує мембрану нервового волокна, в останньому утворюються імпульси збудження. У вторинних рецепторах локальна деполяризація виникає двічі: у рецепторній клітині й у сенсорному нейроні.

Властивості рецепторів:

1. Специфічність (модальність). Око сприймає подразники, до сприйняття яких вони пристосовані (адекватні) при силі - палички при впливі на них одного кванта, а колбочки – 5 – 7 квантів. Сила неадекватних подразників повинна бути на 109 – 1010 порядків вище.

2. Чутливість. Для кожного аналізатора є свій поріг відчуття. Наприклад, для зорового рецептора сила порогового подразника 10-17 – 10-18Вт, а для тактильних рецепторів мінімальна сила механічного подразника – 10-4 Вт.

3. Адаптація– звикання (пристосування) до визначених подразників.

4. Сенсибілізація – підвищення збудливості під впливом багаторазових подразників.

5. Контрастність – одно і теж відчуття може бути різної інтенсивності за зміни відповідних умов. Так, відчуття слабкого звуку значно сильніше за повної тиші.

6. Відтворення послідовних образів. Ця властивість виявляється в тому,.що відповідні образи, звуки та інші відчуття продовжуються після припинення дії подразника. Тобто переривисті подразнення трансформуються в неперервне відчуття.

Аналізатори складаються із трьох частин:

1. Рецептор. В усіх аналізаторах відбувається утворення рецепторного потенціалу і кодування інформації, тобто перетворення у визначену систему сигналів. Сигнал може бути, може не бути (закон «усе чи нічого») отже, передача ведеться за допомогою бінарного коду. Сила подразника перетворюється в частоту нервових імпульсів.

 

2. Нерв (провідна частина) – інформаційний канал. Пропускна можливість такого каналу визначається максимальною кількістю інформації, що може передаватися по ньому за одиницю часу. Максимальна швидкість передачі інформації – 120 м/с, мінімальна – 1– 2 м/с.

3. Мозкова частина аналізатора (сенсорної системи). Центри, які розташовані у різних відділах головного мозку, забезпечують аналіз всієї інформації, яка надходить від рецепторів.

Для швидкої і своєчасної реєстрації зовнішніх факторів у риб є набір функціонально різноманітних органів сприйняття, знання про які в останні десятиліття істотно поповнені. Крім традиційно відомих органів чуття (зору, слуху, нюху, смаку і дотику), у риб є термо-, баро-, і електрорецепція.


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 553 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)