АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Інтеграція осморегуляції. Регуляція осмотичного гомеостазу та виділення

Прочитайте:
  1. D. Напрацювання блокуючих антитіл та зменшення виділення медіаторів
  2. E. - Порушення слиновиділення.
  3. E. - Порушення слиновиділення.
  4. Базові знання , вміння , навички , необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція).
  5. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  6. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  7. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  8. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  9. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  10. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)

Осморегуляторна система не є єдиною системою органів, вона скоріше являє собою комплекс напівпроникних перепон між рибою і навколишнім її середовищем.

В регуляції осмотичного гомеостазу приймають участь як нервова так і гуморальна системи.

Пролактин викликає збільшення швидкості гломерулярної фільтрації у нирках, зменшує поглинання води із кишечнику і сечового міхура, а також надходження води через зябра здогадно у результаті зниження проникності епітелію. Поглинання Na+ у нирках і сечовому міхурі зростає, у той час як виділення Na+ у зябрах зменшується.

Аргінін – вазотоцин викликає підвищене утворення сечі у прісноводних риб, збільшуючи об'єм гломерулярної фільтрації і може також впливати на осморегуляцію. Окситоцин впливає на осморегуляцію, викликаючи звуження кровоносних судин у зябрах.

Уротензин II викликає скорочення непосмугованих м'язів, таких як ізольовані смужки м'язової тканини прямої кишки і сечового міхура форелі. Уротензин III стимулює поглинання Na+ зябрами і сприяє утриманню Na+ нирковими канальцями.

Кальцитонін бере участь у виведенні кальцію у риб, що живуть у морській воді із високим вмістом кальцію або, можливо, у воді певної жорсткості.

Тільця Станніуса також приймають участь в іонорегуляції. Видалення тілець Станніуса викликає зниження концентрації фосфору і натрію і підвищення концентрації калію і кальцію в крові. Вони відіграють важливу роль при адаптації риб до зміни солоності води. Підвищене сольове навантаження викликає гіперфункцію тілець.

На осморегуляцію риб впливає також кортикостерон. Введення кортикостерону райдужній форелі зменшує поглинання і збільшує виведення Na+ через зябра. При цьому гормон може впливати або на систему активного переносу, або на проникність мембран. Ін'єкція кортикостерону райдужній форелі знижує швидкість гломерулярної фільтрації нирок приблизно на 25 %, що відповідає зміні, яка спостерігається у стальноголового лосося, що мігрує, після його адаптації до морської води. Осморегуляторні функції має також кортизол. Ін'єкції кортизолу викликають у райдужної форелі зростання активності Na+/K+ – залежної АТФ–ази, що забезпечує енергією систему активного переносу. Адреналектомовані вугри виживають у морській воді і мають нормальний рівень Na+ і сечовиділення при щоденних ін'єкціях кортизолу. Кортизол збільшує також поглинання води із ізольованих сегментів кишечників вугрів. Кортикостерон і кортизон, певне, відіграють якусь роль у осморегуляції більшості риб у морській воді і для деяких видів навіть головну, але основним гормоном в осморегуляції в переважної більшості костистих риб є кортизол.

Ренін, який утворюється в нирках, діє як фермент у процесі утворення ангіотензину і із ангіотензиногену, який перетворюється в ангіотензиноген II і підвищує тиск крові і функціональне навантаження нирок. Цей ензимогормональний комплекс часто називають ренін-ангіотензинною системою (РАС). Вона активизується в процесі адаптації риб до солоної води.

 

Питання для самоперевірки

1. Особливості процесів виділення у морських риб.

2. Особливості процесів виділення у прохідних риб.

3. Особливості процесів виділення у прісноводних риб.

4. Процеси виділення, які відбуваються в зябрах та кишечнику.

5. Процеси виділення, які відбуваються в нирках.

6. Які особливості осморегуляції притаманні хрящовим рибам?

 



Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 478 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)