АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Стоптусин (Stoptussin)

Форма випуску: таблетки, драже 0,005 г, краплі у флаконах по 10 мл (0,01-0,02 г), сироп у флаконах 100 мл (0,04 г).

Механізм дії: протикашльова, помірна бронхолітична, відхаркувальна, протизапальна дія. Призначаеться всередину по 1 таблетці 3-4 рази на добу (не розжовувати), по 10 – 20 крапель 3 рази на день, дітям сироп пл. 1 чайній ложці 3-5 раз на день.

Застосування: гострий і хронічний кашель

Протипоказання: дітям до 12 років.

 

- Препарати периферичної дії

Лібексин (Libexin)

Форма випуску: таблетки 0,1 г.

Механізм дії: протикашльовий засіб периферичної дії, виявляє місцево-анестезуючий вплив на слизову оболонку дихальних шляхів, деяку бронхолітичну активність, протизапальну дію. За протикашльовою ефективністю близький до кодеїну. Не пригнічує дихальний центр, не викликае наркотичної залежності. Призначають по 1 таблетці 3-4 рази на день. Таблетки не розжовувати для попередження анестезії слизової оболонки рота.

Застосування: при ка­тарах верхніх дихальних шляхів, при гострих і хронічних бронхітах, бронхопневмонії, бронхіальній астмі, емфіземі легень.

 

Відхаркувальні засоби

Речовини цієї групи змінюють якість мокротиння: воно стає менш в'язким i більш рідким, що сприяє його відходженню з органів дихання. Застосовуються разом з протикашльовими засобами при гострих та хронічних захворюваннях дихальних шляхів.

Відхаркувальні препарати поділяють на 2 групи:

1. Препарати, які стимулюють відхаркування (секретомоторні препарати);

2. Муколітичні препарати (муколітики);

1. Препарати, які стимулюють відхаркування

(секретомоторні препарати).

Вони збільшують фізіологічну активність миготливого епітелію бронхів, перистальтичні рухи бронхіол, що сприяє пересуванню мокротиння з нижніх у верхні дихальні шляхи та його відходженню. Цей ефект звичайно поеднується з підвищенням секреторної активності бронхіальних залоз i деяким розрідженням харкотиння. Секретомоторні препарати поділяються на засоби рефлекторної i резорбтивної дії.

- засоби рефлекторної дії.

При прийомі всередину виявляють помірну подразнювальну дію на рецептори слизової оболонки шлунка і рефлекторно впливають на бронхи і бронхіальні залози.

Це препарати термопсису, алтеї, солодкового кореня (radix Glycyrrhizae), листя мати-й-мачухи (folia Farfarae), листя по­дорожника великого (folia Plantaginis majoris), кореневища дивосилу (rhizomata Inulae), трава материнки (herba Origani vulgaris), cochobi бруньки (Turiones Pini), i трава чабрецю (Herba Thymi serpylli) та інших лікарських рослин.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 357 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)