АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ендоваскулярне лікування.

Прочитайте:
  1. XII. Лікування.
  2. Аномалії пологогових сил: класифікація, діагностика, лікування.
  3. Білет 29 ЗАГАЛЬНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ПРЯМОЇ КИШКИ І НАВКОЛО ПРЯМОКИШКОВИХ ТКАНИН.КЛІНІКА. ДІАГНОСТИКА. ЛІКУВАННЯ.ГЕМОРОЙ.ОСОБЛИВОСТІ ДОГЛЯДУ ЗА ПРКТОЛОГІЧНИМИ ХВОРИМИ
  4. Будови пухлини, віку хворої, проведенного лікування.
  5. Дерматози вагітних і їх лікування.
  6. Догляд за хворими під час лікування.
  7. Догляд за хворими як лікувальний чинник, його місце серед інших методів лікування..
  8. Ефективністю лікування.
  9. Застосування манітолу на різних етапах лікування.

12.3.1. Емболізація селезінкової артерії – знижує портальний тиск і підвищує об’ємний кровоплин по ворітній вені. В віддаленому періоді часто наступає реканалізація селезінкової артерії і розвиток колатералей до селезінки.

12.3.2. Емболізація печінкової артерії – дозволяє забезпечити тотальну артеріальну деваскуляризацію органа.

12.4. Рентгенендоваскулярне встановлення трансюгулярного внутрішньопечінкового портокавального шунта (TIPS) – є альтернативою хірургічному лікуванню і за гемодинамічними показниками не відрізняється від селективних портокавальних анастомозів.

12.5. Ендоскопічне лікування:

12.5.1. Склеротерапія – інтравазальне, паравазальне і комбіноване введення склерозувальних середників (1-3 % етоксисклерол, 3 % тромбовар, натрію тетрадецилсульфат, натрію морруат, етаноламіну ацетат, полідоканол). Дозволяє зупинити кровотечу у 80-90 % випадків, знижує частоту рецидивів, не впливає на показники летальності. Ефективно застосовувати тільки як лікувальний захід при кровотечах. Як профілактика кровотеч склеротерапія є неефективна і має чимало ускладнень (перфорація стравоходу, медіастиніт, тромбоз ворітної вени та ін.)

12.5.2. Перев'язування варикозних вузлів. Варикозний вузол засмоктується у циліндр, який змонтований на кінчику ендоскопа. На циліндрі фіксують від 6 до 10 еластичних гумових кілець, які накидують на шийку вузла. На 4-7 добу вузол екротизується і відпадає, залишаючи неглибоку виразку, яка самостійно гоїться. У порівнянні з склеротерапію ця методика є більш ефективною.

13. Судинна ектазія астрального відділу шлунку (GAVE-синдром – gastric antral vascular ectasia syndrome) – патологія, яка найчастіше зустрічається у жінок середнього віку, що хворіють на різну автоімунну атологію. Патогенез невияснений. Вважають, що у розвитку патології основне значення має гіпердинамічна циркуляція і підвищення тиску у системі ворітної вени. Майже 70 % хворих на GAVE-синдром не мають цирозу печінки чи портальної гіпертензії. Ендоскопічно виявляють червоні плями (підслизові геморагії) у антральному і кардіальному відділах шлунку та у ДПК. При біопсії слизової облонки шлунку виявляють розширення прекапілярів з фібриновими тромбами, фіброзно-м’язову гіперплазію і фіброгіаліноз. Клінічно проявляється кровотечами у просвіт ШКТ. Ендоскопічний гемостаз часто неефективний, оскільки кровотеча невиражена і дифузна. Лікування у першу чергу спрямоване на попередження кровотеч призначенням неселективних β-блокаторів (пропранолол і надолол) у дозі від 20 до 160 мг двічі у добу. Якщо при кровотечах з варикозно розширених вен портодекомпресивна терапія має ефект, то при GAVE-синдромі неефективна. Соматостатин і уктреотид знижують кровотік у слизовій оболонці шлунку транзиторно і при іхня терапевтична дія при повторних введеннях щораз нижча. Трансюгулярне внутрішньопечінкове портосистемне шунтування неефективне. Основне завдання при GAVE-синдромі – зупинити кровотечу, тому у ряді випадків виконують резекцію шлунку.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 415 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)