АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Скринінг на гестаційний діабет

Прочитайте:
  1. Гестаційний діабет
  2. ДІАБЕТИЧНИЙ ГЕПАТОЗ -
  3. Загальні принципи лікування цукрового діабету
  4. Класифікація цукрового діабету (ВООЗ , 1999)
  5. Лікування ішемічної форми синдрому діабетичної стопи
  6. Методи замісної ниркової терапії у хворих на цукровий діабет з ХНН (проводяться в спеціалізованих нефрологічних центрах)
  7. Методика забору крові для скринінгового обстеження на ФКУ та гіпотеріоз.
  8. На цукровий діабет і догляд за ними
  9. Організація роботи спеціаліста поліграфа при проведенні скринінгової перевірки
  10. Передгестаційний цукровий діабет

Гестаційний діабет (діабет вагітних) – порушення толерантності до глюкози будь-якого ступеня, що виникло або вперше виявлене під час вагітності.

Обстеження на гестаційний діабет підлягають усі вагітні жінки.

Вагітним, у яких немає чинників ризику гестаційного діабету, проводять 2-годинний пероральний тест толерантності до глюкози (ПТТГ) у терміні 24-28 тижнів.

Вагітним, які мають один чи більше чинників ризику гестаційного діабету, ПТТГ проводять відразу після першого звернення з приводу вагітності. У разі негативного результату ПТТГ повторюють у терміні 24-28 тижнів.

Чинники ризику гестаційного діабету:

- цукровий діабет у родичів першого ступеня,

- ожиріння,

- гестаційний діабет під час попередньої (їх) вагітності (ей),

- макросомія попередньої дитини (маса новонародженого понад 4000 г),

- мертвонародження в анамнезі.

ПТТГ проводять у ранковий час після 8-годинного утримання від їжі за умови відсутності гострих захворювань, травм чи оперативних втручань. Глікемію визначають у плазмі венозної крові лабораторним методом (не за допомогою експрес-аналізатора!).

Після забору крові натще вагітній дають випити упродовж 3-5 хвилин 75 г глюкози, яку розчинено у 300 мл води (можна додати сік свіжого лимона). Повторний забір крові здійснюють через 2 години. Упродовж цього часу вагітна має перебувати у стані спокою, їй дозволяють пити негазовану воду, не дозволяють їсти і палити.

Нормативи глікемії при проведенні ПТТГ такі (ВООЗ, 1999): натще ≤5,5 ммоль/л (100 мг/дл), через 2 години після навантаження <7,8 ммоль/л (140 мг/дл). Тест вважається позитивним, якщо глікемія натще та/або після навантаження перевищує нормативні показники (відповідно >5,5 ммоль/л і ≥7,8 ммоль/л). У разі позитивного результату ПТТГ слід повторити наступної доби. При підтвердженні позитивного результату діагноз гестаційного діабету вважається встановленим, і вагітну в подальшому спостерігають спільно акушер-гінеколог і ендокринолог згідно з клінічним протоколом «Ведення вагітності у хворих на гестаційний діабет» (наказ МОЗ України від 15.12.2003 р. №582).


 

  Додаток 14

 

Міністерство охорони здоров’я України   МЕДИЧНА ДОКУМЕНТАЦІЯ ФОРМА № 08410 Затверджена наказом МОЗ України 27грудня 1999р. №302
Найменування закладу
Лікарський висновок про переведення вагітної на іншу роботу
Прізвище, ім’я, по батькові
 
Місце роботи і посада
 
Вагітність тижнів
Підстава для переводу
 
 
Рекомендована робота
 
Прізвище, ім’я, по батькові лікаря
Підпис
Дата видачі: “ ______ “_______________ ________ р.
  Перевод здійснений
 
 
Посада керівника
 
 
Підпис Дата “ _____ “ ________________ ________ р.  
  Узгоджено Голова профкому Підпис _______________________________    


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 551 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)