АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Які ендокринні порушення можливі у хворих на ХНН?

Прочитайте:
  1. B.Порушення чутливості, свідомості
  2. E. - Порушення слиновиділення.
  3. E. - Порушення слиновиділення.
  4. А. 4.4. Клінічні критерії диференціальної діагностики коматозних станів у хворих на цукровий діабет
  5. А. Реєстрація хворих
  6. Адміністративні правопорушення в галузі охорони здоров'я. Адміністративна відповідальність медичних працівників
  7. Алгоритми лікувально-діагностичних заходів при гострих порушеннях мозкового кровообігу на госпітальному етапі
  8. Альтернативні методи лікування хворих зі стійким вазо спазмом
  9. АМПУТАЦІЇ КІНЦІВОК. РЕАБІЛІТАЦІЯ ТА ПРОТЕЗУВАННЯ ІНВАЛІДІВ З ДЕФЕКТАМИ КІНЦІВОК. ЛІКУВАННЯ ТРАВМАТОЛОГІЧНИХ ТА ОРТОПЕДИЧНИХ ХВОРИХ В АМБУЛАТОРНИХ УМОВАХ.
  10. Анатомо-фізіологічна характеристика шляхів виведення з організму продуктів обміну речовин, можливі порушення.

а) аменорея;

б) гінекомастія;

в) гіпотиреоз;

г) гіпертиреоз;

д) гіперпаратиреоз;

е) імпотенція.

 

Які зміни можуть виявлятися в легенях хворих на ХНН?

а) пневмонія;

б) бронхоектази;

в) двобічні хмареподібні інфільтрати;

г) ТЕЛА.

 

Які показники периферичної крові спостерігаються у хворих на ХНН в пізніх стадіях?

а) анемія;

б) лейкопенія;

в) лейкоцитоз;

г) тромбоцитопенія;

д) тромбоцитоз.

 

92. Хвора, 35 років, скаржиться на тупий біль в попереку, лихоманку, підвищену температуру тіла до 38°С, загальну слабкість, головний біль, запаморочення, біль в ділянці серця. Захворювання пов’язує з переохолодженням (кілька днів тому купалась в холодній воді). В минулому неодноразово була немотивована гіпертермія. Іноді спостерігалися дизуричні розлади. Загальний стан задовільний, шкіра нормального кольору. Набряків немає. АТ 150/90 мм рт.ст., тони серця звучні. Дихання везикулярне. Болючість при пальпаціі в проекції правої нирки. Симптом Пастернацького позитивний справа.

Аналіз крові: ер. 4,3х1012/л, Hb 110 г/л, лейк. 10,5х109/л, е – 1%, п – 8%, с – 72%, л – 12%, м – 7%, ШОЕ – 32 мм/г.

Аналіз сечі: відносна щільність 1009, білок – 0,066 г/л, цукор – немає, лейк. 30-40 в п/з, ер. 2-3 в п/з свіжі, циліндри – гіалінові 0-2 в п/з, “активні” лейкоцити 60%.

Встановіть діагноз:

а) гострий правобічний пієлонефрит;

б) первинний хронічний, правобічний пієлонефрит, фаза загострення;

в) гострий дифузний гломерулонефрит із сечовим синдромом;

г) вторинний амілоїдоз нирок;

д) гіпертонічна хвороба, І ст.

 

93. Лікаря швидкої допомоги викликали до хворого, 53 років, якого турбував біль в правій клубовій області з ірадіацією в пахвинну ділянку, нудота, блювота, часте сечовиділення, зміна кольору сечі, які виникли після важкого фізичного навантаження. Біль зменшився після введення спазмолітиків. Вперше аналогічний напад був 2 роки тому і супроводжувався підвищенням температури тіла до 38,5°С, артеріальний тиск до 180/110 мм рт.ст.

При огляді: блідий, шкіра покрита липучим холодним потом, набряків немає. Пульс 90 за хв., ритмічний, напружений. АТ 160/100 мм рт.ст. В легенях дихання везикулярне. Живіт здутий, в правій клубовій ділянці болючий. Симптоми Ортнера, Кера, Георгієвського негативні. Ділянка підшлункової залози неболюча. Печінка та селезінка не пальпуються. Пальпація ділянки правої нирки болюча. Симптом Пастернацького позитивний справа.

Яка найбільш вірогідна причина болю?

а) вторинний хронічний правобічний пієлонефрит, фаза загострення, нефролітіаз, ниркова колька;

б) гострий панкреатит;

в) гострий холецистит;

г) гострий апендицит;

д) перфорація виразки шлунку.

 

У хворого, 28 років, під час лабораторного обстеження для оформлення санаторно-курортної карти були виявлені зміни в сечі - білок 0,33 г/л, лейк. 3-5, еритр. 1-3 в п/з, гіалінові циліндри – поодинокі в препараті. Вперше такі зміни в сечі були виявлені під час ГРВІ два роки тому. Госпіталізований в стаціонар для уточнення діагнозу. Скарг не висуває.

Загальний стан задовільний. Шкіра нормального кольору, набряків немає. З боку внутрішніх органів без патологічних змін. АТ 120/70 мм рт.ст. Аналіз сечі: білок від слідів до 0,066 г/л. Лейкоцити та еритроцити поодинокі в п/з. Проба Нечипоренка: лейкоцити – 6500, ер. – 1500, циліндри – 10, добова протеїнурія 0,38 г. Проба Зимницького: коливання відносної щільності – 1011 – 1028. Проба Реберга – креатинін крові 0,06 ммоль/л, клубочкова фільтрація 98 мл/мин. При в/в урографії патології не виявлено.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 419 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)