АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

АФО та семіотика уражень

Прочитайте:
  1. ІІ Променева картина уражень печінки та жовчних шляхів.
  2. Класифікація хламідій та уражень, які вони спричиняють
  3. Клінічна картина уражень іпритом при дії на шкірні покриви
  4. Наслідки уражень мозочка
  5. Променева семіотика захворювань жіночих статевих органів.
  6. Променева семіотика захворювань сечової системи та алгоритми променевого дослідження.
  7. Семіотика захворювань стравоходу.
  8. Семіотика та принципи лікування опіків, електричних ушкоджень та відморожень.
  9. Семіотика та принципи лікування переломів кісток та вивихів.

Особливості дихальної системи у дітей.

Патологія органів дихання займає одне з провідних місць в захворюваності дітей різного віку. Тому пошук та розробка оптимальних методів профілактики, діагностики та лікування патології дихальної системи залишається актуальним. Разом з тим успіх лікування передусім залежить від повноцінного комплексного обстеження організму дитини з обов’язковим урахуванням анатомо-фізіологічних особливостей.

Порушення дихання в перші години та дні життя, є, на жаль найбільш частим патологічним станом періоду новонародженості, оскільки майже з 15% дітей, які народжуються з вродженими вадами розвитку за даними ВООЗ 50% мають аномалії та вади розвитку органів дихання. Ми вже згадували вислів проф. Гундобіна, що в період новонародженості хвороби бувають «троякого роду» - вроджені, зв’язані з процесом родів та набуті постнатально. Разом з тим відомо, що схильність до патологічних процесів часто бере свій початок від внутрішньоутробного розвитку.

ЕМБРІОГЕНЕЗ. Зародок реаспіраторного тракту з’являється у 24-добового ембріону. Диференцировка легеневої тканини розпочинається з 18-20 тижня, коли з’являються альвеоли в капілярних стінках. В 20 тижнів закінчується і каналізація бронхів. Зародок легень кровопостачається спочатку через парні сегментарні артерії, які відходять від дорзальної частини аорти. Судинні елементи легені починають формуватися з мезенхіми з 20-тижневого віку як гілки цих артерій. Поступово легеневі капіляри втрачають зв’язок з сегментарними артеріями і їх кровопостачання забезпечуються гілками легеневої артерії. Вже у ембріона 20-30 тижнів кров з легень надходить в ліве передсердя, де формується венозний синус. На 26-28-му тижні внутрішньоутробного періоду капілярна сітка легень тісно змикається з альвеолярною поверхнею. З цього моменту легені здатні до газообміну. До часу народження у доношеної дитини вже сформовані провідні морфофункціональні частини системи дихання, які можуть забезпечувати організм киснем.

Органи дихання формуються у зародка починаючи з 3-го тижня, з клітин ектодерми. На 6-му тижні відбувається формування дольових бронхів, 8-10-му - сегментарних, з 9-10-го формується хрящовий каркас трахеї та бронхів. До 16 тижня формування бронхів завершується, після чого вони подовжуються та збільшуються в діаметрі.

З 16 до 24 тижня утворюються респіраторні бронхіоли, первинні легеневі альвеоли, навколо них формується сітка капілярів. З 24-тижня з’являються альвеоцити 1 та 2 порядку.

Альвеоцити 1-типу займають майже 95% поверхні альвеол та є структуроутворюючими, решту площі займають альвеоцити 2-типу, які забезпечують утворення сурфактанту.

Сурфанктант – це суміш жирових та білкових речовин (см. кодограму), яка забезпечує поверхневе напруження в альвеоцитах та не дозволяє їм спадатися під час видиху (см. кодограму).

Таким чином до 26-тижня вагітності легені плоду вже мають здатність до газообміну, що визначає життєздатність новонароджених з терміном гестації 24-26 тижнів та масою тіла 500 гр., однак синтез сурфактанту у таких дітей не є ефективним, тому можливе введення їм штучного сурфактанту. В разі нормального перебігу вагітності процес диференціювання бронхо-легеневої системи завершується до народження дитини. Однак формування легень продовжується і в постачальному періоді. До моменту народження кількість альвеол становить близько 12-15 млн., до 8 років-200 млн., у дорослих-300 млн.

Отже, порушення онтогенезу під впливом обтяжуючих перинатальних чинників, може призводити до формування вроджених вад розвитку бронхо-легеневої системи, респіраторних порушень в неонатальному періоді, що негативно може позначатися на стані здоров’я дитини в подальшому.

До системи дихання входить наступний комплекс морфологічних утворень:

1. Повітряносприймаючий та повітрянопровідний апарати.

2. Альвеоли.

3. Капіляри і судини малого кола кровообігу.

4. Лімфатичні судини і вузли.

5. Регуляторний апарат нервової системи.

6. Ферментні і гормональні системи організму.

АФО

Ніс:

→ зовнішній

→ внутрішній:

- вузькі носові ходи

- відсутність нижнього носового ходу (до 4 років)

Слизова тонка, ніжка, добре кровопостачається, в підслизовій недорозвинена кавернозна тканина (до 8-9 років). Слизова змінюється кожні 10 хв.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 335 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)