АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Перелік задач до перевідного екзамену

Прочитайте:
  1. A. Перелік основних термінів, параметрів, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття
  2. c) Нарушение решения арифметических задач у больных с поражением лобных долей мозга
  3. I. ПРЕДМЕТ И ЗАДАЧИ ТОКСИКОЛОГИИ
  4. I. Решите задачи.
  5. I. ЦЕЛЬ И ЗАДАЧИ ДИСЦИПЛИНЫ «МЕЖДУНАРОДНЫЙ МЕНЕДЖМЕНТ»
  6. II. Задачи (кейсы для подготовки – Aslakhanova, Janowiec, von Hannover, Al-Skeini, Finogenov – см. ниже)
  7. II. Задачи по частной патологической анатомии
  8. II. Задачи по частной патологической анатомии
  9. III. Задачи
  10. III. Задачи

з предмету "медсестриство в хірургії"

 

1. Задача.

Вас попросили допомогти починаючій медсестрі визначитии групу крові стандартними сироватками. Ви помітили, що Вона нанесла у заглибину для 0(І) групи сироватку рожевого кольору, а у заглибину для А(ІІ) групи прозору безколірну сироватку.

Виправте помилку медсестри.

 

 

2. Задача.

 

Ви працюєте у травматологічному пункті, куди звернувся хворий з переломом передпліччя. Вчора у травматологічному відділенні була накладена гіпсова лонгета. Скарги на біль у передпліччі, відчуття „тісної пов’язки”. Кінчики пальців синюшні.

Назвіть проблеми пацієнта, надайте допомогу.

 

3. Задача.

 

Вас викликали до хворого, у якого раптово виник кинджальний біль у черевній порожнині. При огляді стан хворого тяжкий. Він лежить на правому боці, ноги зігнуті в колінах і приведені до живота. Пульс частий, слабкого наповнення і напруження, АТ 100/60 мм рт. ст. При пальпації визначається болісність в усіх ділянках живота, дошкоподібне напруження м′язів передньої черевної стінки, позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга.

Визначте проблеми пацієнта, надайте допомогу, вкажіть Ваші подальші дії.

 

Задача.

До Вас звернулася сусідка з проханням надати допомогу її чоловіку. Хворий поскаржився на загальну слабкість, шум у вухах, потемніння і мерехтіння в очах. Останні 2 доби помітив кал чорного кольору. Об′єктивно: хворий блідий, шкіра вкрита холодним липким потом. Пульс 100 уд/хв., слабкого наповнення і напруження, дихання почащене.

Назвіть проблеми пацієнта, надайте першу допомогу.

 

Задача.

В хірургічному відділенні лікується хворий після розкриття флегмони правого стегна, проведеного 5 днів тому. Під час перев’язки Ви помітили, що краї і дно рани виповнені грануляціями, з незначною кількістю ранових виділень.

Вкажіть вид загоєння рани. Проведіть перев’язку.

 

Задача.

 

До медичного пункту, де Ви працюєте, доставлений хлопчик 12 років, якого 2 години тому вкусив невідомий собака. При огляді правої гомілки Ви виявили укушену рану зі слідами зубів, навколо рани помірний набряк шкіри.

Назвіть проблеми пацієнта, надайте першу допомогу. Вкажіть ваші подальші дії.

 

Задача.

 

Під час ремонту лінії електропередачі працівник внаслідок порушення техніки безпеки отримав електротравму. Ви прибули на місце події через 2 хвилини. При огляді потерпілий без свідомості, не дихає, пульс і АТ не визначаються.

Надайте першу допомогу, вкажіть Ваші подальші дії.

 

8. Задача.

 

До травматологічного пункту доставлений постраждалий з вивихом лівого плеча. Після вправлення лікар доручив Вам накласти іммобілізаційну пов’язку.

Виконайте призначення лікаря.

 

Задача.

 

До Вас звернулася хвора 48 років зі скаргами на сильний біль у правій нижній кінцівці, який з’явився 3 години тому. При огляді Ви виявили різку блідість правої кінцівки, відсутність пульсу на підколінній артерії та артеріях правої стопи. Кінцівка холодна на дотик.

Визначте проблеми хворої, надайте першу допомогу, вкажіть Ваші подальші дії.

 

Задача.

 

Ви працюєте в медпункті заводу. Вас викликали до робочого у цеху, який отримав травму живота під час роботи на токарному станку. При огляді Ви виявили відкриту рану, в яку випала петля кишечника.

Надайте допомогу, вкажіть Ваші подальші дії.

 

Задача.

Ви надаєте допомогу на місці події постраждалому, який був збитий автомобілем. Хворий в свідомості, скаржиться на біль у лівій гомілці. При огляді Ви виявили деформацію лівої гомілки в середній третині та крепітацію.

Вкажіть проблеми пацієнта, надайте допомогу.

 

 

12. Задача.

 

Ви працюєте в травматологічному пункті, куди звернувся чоловік 20-ти років зі скаргами на біль в лівому гомілково-ступневому суглобі, неможливість стати на ногу, яку підвернув декілька хвилин тому. При огляді визначається набряк в ділянці лівого гомілково-ступневого суглоба, болісність при його пальпації. Кінцівка не вкорочена, суглоб не деформований, рухи в ньому болісні.

Вкажіть проблеми пацієнта, надайте допомогу.

 

13. Задача.

 

В хірургічний кабінет поліклініки звернувся постраждалий, який годину тому під час бійки отримав удар у нижню щелепу. Скаржиться на біль в місці травми. При огляді нижня щелепа деформована, при пальпації визначається крепітація.

Накладіть іммобілізаційну пов’язку.

 

14. Задача.

 

Ви надаєте допомогу хворому з множинним переломом ребер. Стан хворого тяжкий. При огляді виявлені флотуючи рухи в ділянці перелому.

Накладіть необхідну пов’язку.

 

Задача.

В нейрохірургічному відділенні, де Ви працюєте, лікується хворий з черепно-мозковою травмою і скальпованою раною в ділянці лівої тім’яної кістки. В операційній була проведена декомпресійна трепанація черепа.

Накладіть пов’язку, якою Ви зафіксуєте перев’язувальний матеріал.

 

Задача.

 

У медпункт, де Ви працюєте звернувся хворий, який скаржиться на біль у нижній щелепі, неможливість закрити рот. При огляді Ви виявили, слинотечу, деформацію обличчя.

Вкажіть проблеми пацієнта, надайте допомогу.

 

Задача.

До Вас у медичний пункт звернувся чоловік, який на вулиці впав на ліву руку. Скаржиться на біль в ділянці лівого передпліччя. При огляді Ви виявили деформацію лівого передпліччя в середній третині, крепітацію.

Назвіть проблеми пацієнта, надайте першу допомогу, вкажіть Ваші подальші дії.

 

Задача.

 

Внаслідок порушення техніки безпеки прибиральниця цеху отримала опік тильної поверхні лівого передпліччя соляною кислотою. Звернулася до медпункту, де Ви працюєте, зі скаргами на сильний біль в ділянці опіку.

При огляді встановлено: опікова поверхня вкрита щільним струпом, больова чутливість у ділянці опіку відсутня.

Назвіть проблеми пацієнта, надайте першу допомогу, вкажіть Ваші подальші дії.

 

Задача.

 

До Вас у медпункт доставили хворого з ножовим пораненням грудної клітки. При огляді Ви виявили рану на правій боковій поверхні грудної клітки, через яку при диханні повітря вільно входить і виходить.

Визначте проблеми пацієнта, надайте першу допомогу, вкажіть Ваші подальші дії.

 

Задача.

 

До Вас у медпункт звернувся чоловік, який 30 хв. тому впав на вулиці на праву руку. Непокоїть біль у правому надпліччі. При огляді: праве надпліччя вкорочене деформоване, рухи правої руки обмежені, болісні. В ділянці ключиці визначається крепітація.

Назвіть проблеми пацієнта, надайте першу допомогу. Вкажіть Ваші подальші дії.

 

Задача.

 

Внаслідок травми у чоловіка відбувся частковий відрив вушної раковини. Він звернувся до Вас у медпункт.

Надайте першу допомогу, вкажіть Ваші подальші дії.

 

Задача.

 

До Вас у медпункт доставили чоловіка з місця аварії зі скаргами на біль у правому плечі. При огляді Ви виявили деформацію плеча в ділянці хірургічної шийки і крепітацію.

Визначте проблеми пацієнта, проведіть транспортну іммобілізацію, вкажіть Ваші подальші дії.

 

Задача.

 

Ви працюєте в медпункті школи, куди звернувся учень 9-го класу, який поранив склом праве передпліччя. При огляді Ви виявили на передній поверхні правого передпліччя різану рану 12×2 см, глибиною 1 см.

Надайте допомогу, вкажіть Ваші подальші дії.

Задача.

 

Ви в медпункті надаєте допомогу жінці, яку доставили з місця автотранспортної аварії. Вона поскаржилася на біль у лівому передпліччі. Ви виявили в середній третині передпліччя рану 3×4 см, в якій видно уламки кісток.

Надайте першу допомогу, вкажіть Ваші подальші дії.

 

Задача.

 

До Вас звернувся чоловік зі скаргами на біль у правій паховій ділянці, який виник раптово після фізичного навантаження годину тому. При огляді ви побачили випинання у правій паховій ділянці, яке не вправляється.

Визначте проблеми пацієнта, надайте допомогу. Вкажіть Ваші подальші дії.

 

Задача.

 

Хворому призначене переливання крові. Ви взяли з холодильника флакон з кров’ю, визнали її придатною до переливання, підігріли її, перевірили групу і резус-фактор.

Проведіть наступний етап підготовки до переливання крові.

 

Задача.

До Вас у хірургічний кабінет поліклініки доставили хворого з ножовим пораненням у верхній ділянці бокової поверхні шиї. Після зняття пов’язки кров з рани витікає пульсуючим струменем.

Вкажіть проблеми пацієнта, здійсніть зупинку кровотечі.

 

Задача.

 

Під час проведення перев’язки хворому після ПХО рани на лівій гомілці Ви помітили, що краї рани набряклі, тьмяні, визначається підшкірна крепітація.

Вкажіть можливе ускладнення і Ваші подальші дії.

 

Задача.

 

У хірургічний кабінет поліклініки звернувся хворий, якого непокоїть біль у великому пальці правої кисті, який не дав заснути останню ніч. Тиждень тому хворий проколов палець голкою. При огляді палець збільшений, набряклий, при доторканні пуговчастим зондом різко болісний.

Вкажіть проблеми пацієнта. Підготуйте все необхідне для анестезії та операції.

 

Задача.

 

У відділенні, де Ви працюєте, хворого терміново готують до переливання крові. Визначили групу крові.

Проведіть наступне дослідження експрес методом.

 

Задача.

Під час Вашого чергування в хірургічному відділенні прооперований хворий поскаржився на неможливість сечовиділення, біль над лобком. При пальпації Ви виявили збільшений сечовий міхур.

Визначте проблеми пацієнта, надайте допомогу, вкажіть Ваші подальші дії.

 

 

Задача.

 

Ви опинилтсь на місці транспортної події. Побачили чоловіка, який стоїть підтримуючі ліву руку за ліктьовий суглоб. При огляді суглоба Ви побачили на зовнішній поверхні рвану рану розміром 4×2 см, в глибині якої видно діафіз плечової кістки. Рана помірно кровоточе,суглоб не деформований.

Визначте проблеми пацієнта. Надайте допомогу.

 

Задача.

 

У хворого опік полум’ям в ділянці правого плечового суглоба із захопленням верхньої третини плеча, надключичної та надлопаткової ділянок. Опікова поверхня вкрита некротизованими тканинами.

Визначте глибину і площу опіку, надайте першу допомогу.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 702 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.01 сек.)