АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Зміна внутрішньогрудного і внутрішньолегеневого тиску

Прочитайте:
  1. A.Відношення частоти пульсу до систолічного тиску
  2. A.слідкувати за станом серцево-судинної системи (частотою пульсу та рівнем артеріального тиску)
  3. Альвеолярного та внутрiшньоплеврального тиску,1
  4. Антибактеріальна терапія призначається в разі проведення операції при значних структурних змінах
  5. Артерiального тиску?
  6. Артеріальний тиск, фактори, що визначають його величину. Методи реєстрації артеріального тиску.
  7. Виберіть із перерахованого на якому із шийних хребців є горбок до якого притискується загальна сонна артерія для зупинки кровотечі?
  8. Визначення артеріального тиску за методом Короткова.
  9. ВИМІРЮВАННЯ АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ
  10. Вимірювання артеріального тиску.

Внутрішньогрудинний простір, у якому знаходяться легені, герметично закритий і не має сполучення з зовнішнім середовищем. При вдиху, коли грудна клітка розширюється, внутрішньогрудний тиск стає меншим, ніж тиск атмосферного повітря. Тому легені і альвеоли розширюються, внутрішньолегеневий тиск зменшується, а повітря за градієнтом тиску має можливість рухатися з атмосфери у альвеоли. При видиху легені спадаються і внутрішньолегеневий тиск підвищується, стає більшим атмосферного, що зумовлює вихід повітря назовні.

Даний механізм можна спостерігати в експерименті Дондерса, який автор запровадив ще у 1888 році.

Легені оточені двома листками плеври: зовнішній тісно спаяний з грудною по-рожниною та діафрагмою, а внутрішній – з легенями. Між листками плеври є неве-лика кількість серозної рідини, що виконує роль змазки, яка зменшує тертя при русі плеври у процесі дихання. Так як внутрішньоплевральний тиск в нормі, порівняно

з атмосферним у відкритих дихальних шляхах є негативним, то цей механізм допомагає розправлятися легені.

Якщо внутрішньоплевральний тиск стає позитивним, це утруднює розправлення легень і може призвести до легеневої недостатності. Таке явище може виникнути при попаданні у плевральну порожнину повітря (пневмоторакс), крові (гемоторакс), гною (піоторакс), транссудату (гідроторакс) або ексудату (запальної рідини) при плевриті.

Важливим фактором, що перешкоджає спадінню альвеол при спадінні легень, а також виходу плазми з легеневих капілярів на поверхню альвеол є сурфактант. При його пошкодженні внаслідок набряку, запалення, куріння, дії фармакологічних чи інших токсичних речовин, він втрачає свої властивості, що може завершитися ателектазом (спадінням) легені.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 730 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)