АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Пневмонії: визначення, класифікація за етіологією, характером ексудації і ступенем ураження легеневої тканини.

Прочитайте:
  1. II. Поняття про рани, класифікація ран
  2. N85 Інші незапальні ураження матки, за винятком шийки матки
  3. V. РЕВМАТИЗМ. ХВОРОБИ СУГЛОБІВ. СИСТЕМНІ ЗАХВОРЮВАННЯ СПОЛУЧНОЇ ТКАНИНИ.
  4. А. Закриття міжшлуночкового дефекту та ліквідація стенозу легеневої артерії.
  5. А. КЛІНІЧНА КЛАСИФІКАЦІЯ ТУБЕРКУЛЬОЗУ
  6. Анемії: класифікація, етіологія, патогенез, їх характеристика.
  7. Аномалії пологогових сил: класифікація, діагностика, лікування.
  8. Артеріальний тиск: визначення, нормальні показники АТ згідно з даними ВООЗ.
  9. Болезни, связанные с характером питания: болезни пищевой недостаточности, болезни избыточного питания
  10. Бронхолегеневої дисплазії. Лікування альвеофактом проводиться відразу після народження шляхом

Тема 2. Хвороби легень і плеври

План

1. Пневмонії: визначення, класифікація за етіологією, характером ексудації і ступенем ураження легеневої тканини.

2. Катаральна бронхопневмонія: визначення, етіологія, патогенез, симптоми.

3. Диференціальна діагностика бронхіту і пневмоній.

4. Лікування і профілактика пневмоній молодняку.

 

Пневмонії: визначення, класифікація за етіологією, характером ексудації і ступенем ураження легеневої тканини.

Пневмонія (Pneumonia: від грец. рпеитоп - легені) - запалення легень. Характеризується заповненням альвеол і міжальвеолярної сполучної тка­нини ексудатом, порушенням зовнішнього і внутрішнього газообміну, функцій різних органів та систем, обміну речовин. Це одне з найбільш поширених захворювань молодняку, особливо у господарствах, що спе­ціалізуються на вирощуванні та відгодівлі великої рогатої худоби, сви­ней і овець. Частіше хворіють телята віком від 1 до 4 міс., поросята - у 2-4, а ягнята - у 3-6 місяці. Захворювання має переважно сезонний характер - частіше буває ранньої весни, пізньої осені, взимку, а в умовах промис­лового тваринництва молодняк хворіє на пневмонію протягом усього року. Захворювання спричиняє загибель молодняку, зниження продуктивності. тварини не досягають відгодівельних кондицій і їх доводиться передчасно забивати.

Запальний процес рідко обмежується лише альвеолами, а досить час­то охоплює бронхи або. навпаки, запалення починається з бронхів, брон­хіол і переходить на альвеоли (бронхопневмонія). В інших випадках у патологічний процес втягується плевра (плевропневмонія).

У зв'язку з різноманітністю етіології пневмоній, клінічного прояву і патологічних змін у літературі відсутня єдина, чітко визначена класифі­кація захворювання. Найбільш поширеною є класифікація, запропонова­на П.І.Притуліним. в основу якої покладений етіолого-епізоотолопчний принцип. Вона розроблена для пневмоній у свинен. але може бути вико­ристана як загальна система класифікації. Згідно з нею всі пневмонії по­ділені на три групи: незаразні, симптоматичні та інфекційні (специфічні). В етіології незаразних пневмоній пусковим механізмом є різні фактори, які знижують загальну неспецифічну резистентність молодняку: неповно­цінна годівля, порушення гігієни утримання (низька або висока темпера­тура, різкі коливання температури, підвищена вологість повітря у при­міщеннях. висока концентрація аміаку, сірководню та інших газів), транс­портування, перегрупування, зміна приміщень. На цьому фоні етіологіч­ного значення набуває умовно-патогенна мікрофлора дихальних шляхів: пневмо-, стрепто- і стафілококи, пастерели, сальмонели, гемофіли, бор-детели та інші (від 12 до 60 видів). На фоні зниженої резистентності вони стають патогенними і діють як інфекційний фактор, але оскільки відсутній специфічний збудник, а є асоціації мікроорганізмів, які діють у симбіозі, доповнюючи один одного, то такі пневмонії вважаються неспецифічними.

Симптоматичні пневмонії - це хвороби, при яких пневмонія є лише одним із симптомів захворювання, що буває при сальмонельозі, стрепто-кокозі. інфлюенці, туберкульозі, пастерельозі, чумі. хворобі Ауєскі. дея­ких гельмінтозах. До інфекційних пневмоній належать мікоплазмоз, хламідіоз, гемофільозна плевропневмонія, бордетельозна та аденовірусна пневмонії. Нині вчені не виділяють симптоматичні пневмонії в окрему групу, а об'єднують їх з інфекційними.

Інші дослідники в основу класифікації поклали патолого-морфологіч-ний принцип - характер запального процесу в легенях і патолого-ана-томічні зміни. За цим принципом пневмонії поділяють на серозні, ката­ральні (при ураженні бронхів), гнійні, фібринозні, геморагічні, а також змішані - серозно-катаральні, катарально-гнійні, гиійно-некротичні.

В умовах клінічної ветеринарної практики широкого поширення на­була класифікація, яка грунтується на анатомо-патогенетичному прин­ципі, що враховує поширення і механізм розвитку патологічного проце­су. За цим принципом пневмонії поділяють на лобарні і лобулярні. Лобарні пневмонії характеризуються швидким поширенням запального процесу з охопленням великих часток або навіть всіх легень. Вони перебігають швидко, тяжко, часто мають характерну стадійність. За таким типом розвиваються крупозна пневмонія, пастерельоз. інфекційна плевроп­невмонія та інші.

Лобулярні пневмонії характеризуються поступовим поширенням за­пального процесу. На початку відбувається ураження окремих часточок (група альвеол, альвеолярні мішечки, бронхіоли, дрібні бронхи). У по­дальшому в процес втягуються все нові часточки, запальні осередки збільшуються і зливаються у більш великі (зливна пневмонія). Лобулярні пневмонії, на відміну від лобарних. перебігають з менш чіткими симпто­мами. За характером розвитку патологічного процесу лобулярні пневмонії поділяють на катаральну (бронхопневмонію), аспіраційну, ателектатичну, г.іпостатичну і метастатичну, а за перебігом - на гостру підгостру та хронічну.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 466 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)