АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Тема 4. Гігієна хворого.

Прочитайте:
  1. А) приготування постелі хворого.
  2. Анатомія, вікова фізіологія і гігієна серцево-судинної системи
  3. Визначення ступеню важкості хворого.
  4. Гігієна взуття
  5. ГІГІЄНА І ДІЄТА ВАГІТНИХ
  6. Гігієна кісткової системи дитини
  7. Гігієна медичного персоналу хірургічних відділень.
  8. Гігієна м’язової системи дитини
  9. Гігієна нервової системи дитини
  10. Гігієна одягу

Для студентів II курсу факультету №1

На III семестр 2014-2015 навчального року

Тема 1. Загальний та спеціальний догляд за хворими терапевтичного профілю. Структура і функції терапевтичного стаціонару та основних його підрозділів. Морально-етичні та деонтологічні засади формування медичного фахівця. Особливості використання морально-деонтологічних принципів в контексті невиліковного захворювання.

Визначення ролі та місця догляду за хворими в лікувально-діагностичному процесі, поняття про його структуру та умови проведення. Основні професійні обов’язки молодшого медичного персоналу в поліклінічних та стаціонарних відділеннях лікарні. Принципи фахової субординації в системі лікар–медична сестра–молодший медичний персонал.

Загальна характеристика терапевтичного відділення, структура і функціональне призначення. Поняття про лікувально-охоронний, санітарний та лікарняний режими, їх особливості у профільних відділеннях лікарні. Функції приймального відділення лікарні. Санітарно-гігієнічний режим приймального відділення, санітарно-гігієнічна обробка хворого. Транспортування хворих у профільні відділення лікарні.

Тема 2.Розпитування хворого.

Роль розпитування хворого у діагностичному процесі. Анамнез, його основні частини. Правила проведення розпитування хворого та узагальнення отриманих даних. Специфіка обстеження важко хворих з обмеженим прогнозом життя. Клінічний розбір хворих.

Тема 3. Загальний огляд хворого.

Послідовність проведення загального огляду хворого. Визначення загального стану хворого. Стан свідомості та її можливі порушення. Оцінка положення хворого у ліжку, його постави та ходи. Правила огляду шкіри та слизових оболонок, дослідження підшкірної клітковини, м’язів, опорного апарату. Антропометричні дослідження і визначення конституціонального типу хворого. Клінічний розбір хворих.

Тема 4. Гігієна хворого.

Особиста гігієна хворого. Гігієнічні вимоги до ліжка, гігієна натільної та постільної білизни. Профілактика та лікування пролежнів. Клінічний розбір хворих.

Тема 5. Спостереження та догляд за хворими за наявності порушення функції органів дихання. Оцінка стану хворого та основних параметрів його життєдіяльності.

Основні скарги хворого з патологією дихальної системи. Особливості загального огляду. Частота дихання, діагностичне значення.

Додаткові методи обстеження хворих за патології органів дихання (пульсоксиметрія, пневмотахометрія, рентгенографія органів грудної клітки, бронхоскопія, комп’ютерна томографія), покази, протипокази, підготовка хворого, діагностичне значення основних показників.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 258 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)