АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Утворення вуглеводів при фотосинтезі

Прочитайте:
  1. III. Лікування, направлене на сповільнення темпів фіброзоутворення.
  2. Аеробне окиснення вуглеводів
  3. Аеробний обмін вуглеводів
  4. Анаеробне перетворення вуглеводів (дихотомічний розпад)
  5. Аномалії яйцеутворення
  6. Аритмії, обумовлені порушенням утворення збудження.
  7. Будова нирок. Фізіологічне утворення сечі
  8. В результаті всіх цих процесів відбувається пошкодження зуба і утворення у ньому порожнин. Пізніше карієс ускладнюється запаленням пульпи зуба – пульпітом.
  9. В) утворення аміноспиртів.
  10. Вкажіть утворення, напрям і закінчення верхніх і нижніх серцевих іілок блукаючого нерва.

Вуглеводи (моносахариди) утворюються в процесі фотосинтезу, у темновій його фазі, або, інакше, у вторинних реакціях. При синтезі вуглеводів використовуються продукти світлової фази, або первинних реакцій, – АТР і NADPH. Цикл реакцій відновлення СО2 до рівня вуглеводів, як відомо, називається циклом Кальвіна, або відновним пентозофосфатним циклом.

Цикл Кальвіна вивчають у курсі фізіології рослин, але його реакції мають бути розглянути й у курсі біохімії рослин, оскільки і вони пов'язані з первинним синтезом і перетвореннями моносахаридів.

Цикл Кальвіна виник на основі більш давнього циклу реакцій перетворення моносахаридів – окисного пентозофосфатного циклу (ПФЦ), що відбувається в процесі дихання. У циклі Кальвіна реакції йдуть у зворотному напрямку до реакцій ПФЦ. У ньому з'явилися дві реакції, що в інших метаболічних шляхах не зустрічаються, вони характерні тільки для процесу фотосинтезу. Це реакція карбоксилювання і реакція фосфорилювання рибулозо-5-фосфату.

Розглянемо реакції циклу Кальвіна, яких налічується 13.

Ключова реакція циклу Кальвіна – карбоксилювання, у якій СО2 реагує з акцептором – рибулозо-1,5-бісфосфатом (РБФ).

СО2 приєднується до РБФ, і утворюється проміжна сполука з шести вуглецевих атомів – цукор 2-карбокси-3-кето-рибітол-1,5-бісфосфат. Ця сполука нестійка і під дією води розпадається на дві тріоди – 2 молекули 3-фосфогліцеринової кислоти (3-ФГК).

Цю складну першу реакцію циклу каталізує фермент рибулозобісфосфат-карбоксилаза (РБФК). За вмістом він становить 50 % розчинних білків листків, а загальна кількість його у природі перевищує вміст усіх інших білків-ферментів разом узятих.

Молекулярна маса РБФК дорівнює 550000. Молекула її складається з 16 субодиниць: 8 великих (молекулярна маса 51000 – 58000) та 8 малих (молекулярна маса 12000 – 18000). У великих субодиницях присутній реакційний центр ферменту, малі – відіграють регуляторну роль.

Для протікання 1-ї реакції необхідні іони Mg2+. Вони активують РБФК і стабілізують проміжну сполуку – 2-карбокси-3-кето-рибітол-1,5-бісфосфат.

У 2-й реакції 3-ФГК під дією ферменту фосфогліцераткінази фосфорилюється за участю АТР з утворенням 1,3-ФГК.

Далі 1,3-ФГК відновлюється за участю NADPH до 3-фосфогліцеринового альдегіду (3-ФГА). Реакцію каталізує тріозо-фосфатдегідрогеназа.

Фосфогліцериновий альдегід ізомеризується з фосфодигідроксиацетоном (ФДА). Цю реакцію каталізує фермент тріозофосфатізомераза. ФГА і ФДА з'єднуються під дією ферменту альдолази. Він каталізує подібну реакцію в ПФЦ і зворотну – в гліколізі. Цей фермент поширений у рослинах.

У результаті альдолазної реакції ФГА і ФДА, з'єднуючись, утворюють гексозу – фруктозо-1,6-бісфосфат. Далі в 6-й реакції від фруктозо-1,6-бісфосфату гідролітично під дією фосфатази відщеплюється один залишок неорганічного фосфату й утворюється фруктозо-6-фосфат. Частина молекул цього сахарофосфату виходить з циклу Кальвіна як його продукт, а частина залишається в циклі і бере участь у реакціях регенерації акцептора СО2 – РБФ. Встановлено, що на 1 молекулу фруктозо-6-фосфату, який виходить з циклу, припадає 5 молекул, що беруть участь у регенерації акцептора СО2.

Далі в циклі Кальвіна (7-ма реакція) фруктозо-6-фосфат взаємодіє з ФГА.

Реакцію каталізує фермент транскетолаза, коферментом якого є тіамінпірофосфат (ТПФ). Транскетолаза при участі ТПФ переносить двовуглецевий залишок з кетогрупою з молекули фруктозо-6-фосфату на ФГА. В результаті утворюються еритрозо-4-фосфат і ксилулозо-5-фосфат. Реакція активується іонами Мg2+.

У наступній (8-й) реакції еритрозо-4-фосфат і ФДА утворюють семивуглецевий сахарофосфат – седогептулозо-1,7-бісфос-фат. Реакцію каталізує альдолаза.

Від седогептулозо-1,7-бісфосфату під дією фосфатази відщеплюється неорганічний фосфат і утворюється седогегпулозо-7-фосфат.

У наступній реакції (10-й) знову бере участь транскетолаза, що переносить двовуглецевий залишок з молекули седогептулозо-7-фосфату на молекулу ФГА з утворенням двох пентоз – ксилулозо-5-фосфату і рибозо-5-фосфату.

У наступних двох реакціях (11-й і 12-й) відбувається перетворення синтезованих пентоз у рибулозо-5-фосфат. Спочатку рибозо-5-фосфат ізомеризується під дією рибулозофосфат-ізомерази з рибулозо-5-фосфатом, а потім ксилулозо-5-фосфат теж перетворюється в рибулозо-5-фосфат за участю ферменту рибулозофосфат-епімерази, що змінює положення -Н та -ОН біля третього і вуглецевого атому.

Закінчується цикл Кальвіна реакцією фосфорилювання рибулозо-5-фосфату в РБФ, тобто остаточною регенерацією акцептора СО2. Реакцію каталізує фермент фосфорибулокіназа за участю АТР.

Як зазначалося, перша й остання реакції характерні тільки для циклу Кальвіна. Решта реакцій зустрічається і в інших процесах перетворення цукрів (гліколізі, ПФЦ тощо).

Синтез, розпад і перетворення вуглеводів у рослині

Із фосфорних ефірів цукрів, що синтезуються при фотосинтезі, утворюються всі інші вуглеводи в рослині. Із хлоропластів у цитоплазму виходять різні моносахариди, що синтезуються в циклі Кальвіна. Однак найчастіше з хлоропластів виходить ФДА, що вже в цитоплазмі ізомеризується з ФГА, а потім вони з'єднуються під дією альдолази, утворюючи фруктозо-1,6-бісфосфат. Останній відщеплює Н3РО4 та утворює фруктозо-6-фосфат.

Ізомераза перетворює фруктозо-6-фосфат у глюкозо-6-фосфат, а відповідна мутаза переносить фосфатний залишок у положення 1, утворюючи глюкозо-1-фосфат. Відповідна фосфатаза гідролітично відщеплює фосфатний залишок, у результаті утворюється вільний цукор.

Важливу роль у взаємоперетворенні цукрів і біосинтезі полісахаридів відіграють нуклеозиддифосфатмоносахариди (NDP-цукри), у яких цукор з'єднаний глікозидним зв'язком із кінцевим фосфатним залишком: уридин-, цитозин-, аденозин- або гуанозиндифосфату (UDP, CDP, ADP, GDP). Із NDP зв'язуються різні моносахариди та їх уронові кислоти.

NDP-цукри утворюються з моносахарид-1-фосфатів. Наприклад:

глюкозо-1-Р + UTP «UDP-глюкоза + Н4Р2О7.

Фермент, що каталізує таку реакцію, звичайно називають просто пірофосфорилазою. Реакція утворення NDP -цукрів оборотна, але в рослинах вона спрямована, як правило, убік синтезу, тому що відбувається постійне видалення пірофосфату під дією пірофосфатази:

Н4Р2О7 + Н2О → 2Н3РО4.

Розщеплюються NDP-цyкpи фосфоролітично на NDP і цукор-1-Р:

UDP-глюкоза + Н3РO4 → UDP + глюкозо-1-Р.

NDР-цукри мають великий запас вільної енергії та беруть участь у синтезі полісахаридів, виступаючи донорами глікозильних залишків.

Біосинтез сахарози

У рослинах присутні два ферменти, що каталізують утворення сахарози: сахарозо-синтаза і сахарозофосфат-синтаза. Сахарозо-синтаза каталізує таку реакцію:

UDP-глюкоза + фруктоза → сахароза + UDP.

Вважають, що цей фермент каталізує переважно розпад сахарози, а не її синтез. Синтезується сахароза в основному за участю сахарозофосфат-синтази:

UDP-глюкоза + фруктозо-6-Р → сахарозо-6-Р + UDP;

сахарозо-6-Р + Н2O → сахароза + Н3РO4.

При цьому синтез сахарози відбувається в два етапи. Спочатку з UDP-глюкози і фруктозо-6-фосфату утворюється сахарозо-6-Р і звільняється UDP. У 2-й реакції під дією фосфатази від сахарозо-6-Р гідролітично відщеплюється Н3РO4 і утворюється вільна сахароза.

Сахароза синтезується в цитоплазмі рослинних клітин, утворення її в хлоропластах ще остаточно не доведене.

Подібно до сахарози, утворюються й інші дисахариди. Наприклад, трегалоза синтезується під дією трегалозофосфат-синтази:

UDP-глюкоза + глюкозо-6-P → трегалозо-6-P + UDP;

трегалозо-6-P + H2O → трегалоза + Н3РO4.

Розщеплюється сахароза гідролітично за допомогою сахарази, а також при обертанні реакції за участю сахарозо-синтази:

сахароза + Н2O → глюкоза + фруктоза.

Біосинтез три-, тетра- і пентасахаридів

Синтез олігосахаридів (рафінози, стахіози, вербаскози) відбувається в результаті послідовного приєднання залишків галактози. Донором галактози є галактинол. Галактинол утворюється з UDP-галактози і міоінозиту. Міоінозит – це циклічний шестиатомний спирт.

Далі залишок галактози переноситься від галактинолу спочатку на сахарозу з утворенням рафінози, потім на рафінозу з утворенням стахіози і на стахіозу з утворенням вербаскози. В усіх них реакціях виділяється вільний міоінозит:

галактинол + сахароза → рафіноза + міоінозит;

галактинол + рафіноза → стахіоза + міоінозит;

галактинол + стахіоза → вербаскоза + міоінозит.

Біосинтез вищих полісахаридів

Вищі полісахариди в рослинах синтезуються шляхом реакцій трансглікозилювання, тобто переносу глікозильних залишків (залишків моносахаридів). Перенос здійснюється від численних молекул-донорів до одного кінця молекули-акцептора, яку ще називають затравкою і яка при цьому подовжується:

n глюкоза-Х + акцептор → (глюкоза)n-акцептор + nХ

донор затравка

При цьому глікозильний залишок приєднується глікозидним гідроксилом до одного з гідроксилів затравки. Численні реакції переносу каталізує один фермент, що визначає ідентичність глікозильних залишків і природу глікозидного зв'язку в даному полісахариді. Донорами глікозильних залишків частіше виступають NDP -цукри, а акцептором – частина молекули полісахариду, іноді дуже невелика, але така, що має зв'язки, характерні для макромолекули.

Біосинтез і розпад крохмалю

Крохмаль, як відомо, складається з двох полісахаридів – амілози й амілопектину. Тому його біосинтез відбувається в два етапи. Спочатку утворюється ланцюжок амілози, а потім частина її розгалужується. Інакше кажучи, спочатку синтезуються (α1→4)-зв'язки, а потім – (α1→6).

Утворення амілози каталізує фермент – крохмаль-синтаза, що знаходиться у хлоропластах і амілопластах. Донором глюкозних залишків виступає АDР-глюкоза, а акцепторами можуть бути уламки крохмальної молекули – амілози, або амілопектину. У першому випадку буде синтезуватися молекула амілози, а у другому – крохмаль-синтаза бере участь в утворенні амілопектину, та його ланцюжків з (α1→4)-зв'язками:

АDР-глюкоза + акцептор → α-1,4-глюкоза-акцептор + АDР.

Амілопектин утворюється при спільній дії крохмаль-синтази і 1,4-α-глюкан – ферменту, що розгалужує. Він переносить олігосахаридний фрагмент із невідновного кінця ланцюжка до шостого вуглецевого атома некінцевого залишку глюкози, прикріплюючи його (α1→6)-зв'язком:

Донором олігосахаридного фрагменту та його акцептором може бути як молекула амілози, так і зовнішній ланцюг амілопектину.

У розщепленні крохмалю беруть участь 6 ферментів: 5 гідролаз і фосфорилаза. Причому ці ферменти діють по-різному: одні розщеплюють (α1→4)-зв'язки, інші – (α1→6)-зв'язки, одні діють на великі молекули, інші – на їх дрібні фрагменти.

Дуже активним і поширеним у рослинах є фермент α-амілаза. З її роботи починається розщеплення крохмалю. Тільки вона діє на цілі крохмальні зерна, розщеплюючи (α1→4)-зв'язки. Після а-амілази у процес вступають інші ферменти. Кінцевими продуктами розщеплення крохмалю є глюкоза і глюкозо-1-Р.

Біосинтез і розпад целюлози

У 1964 р. Хассид із співробітниками вперше спостерігали синтез целюлозоподібної сполуки в гомогенаті з машу, а потім з гороху, кукурудзи, насіння бавовнику тощо. Донором глюкози В цих реакціях виступала GDР-глюкоза: n GDР-глюкоза + акцептор → (глюкоза)n-акцептор + nGDР.

У результаті такої реакції утворювалися не молекули целюлози, а більш короткі ланцюги полісахариду, який містить (β1→4)-зв'язки. Тоді виникло припущення, що складні комплекси ферментів, які синтезують цілі мікрофібрили целюлози і вбудовані у зовнішню поверхню плазмалеми, руйнуються при одержанні безклітинного ферментного препарату. Очевидно, синтез целюлозоподібних ланцюгів у цих умовах здійснюють окремі компоненти ферментного комплексу.

Пізніше знайшли ще одне пояснення неповного синтезу целюлозної молекули в безклітинних ферментних системах. Справа в тому, що NDР-цукри – це водорозчинні сполуки, а в мембрані, де в клітині утворюється целюлоза, середовище гідрофобне, тому і донори цукрів повинні мати гідрофобні властивості. Такими донорами в мембрані можуть бути жироподібні речовини з довгим вуглеводневим ланцюжком – поліпреноли. Вони, мабуть, приймають глюкозу від NDР-цукрів і переносять її на акцептор при синтезі целюлози в плазматичній мембрані рослинної клітини.

Розпад целюлози відбувається під дією двох гідролітичних ферментів. Целюлаза розщеплює молекули целюлози до целобіози, а потім останню гідролізує целобіаза до глюкози:

Утворення геміцелюлоз і пектинів

У геміцелюлоз і пектинів, що складають матрикс клітинної оболонки, спільні шляхи синтезу. Ферменти, що каталізують їх утворення, локалізовані в апараті Гольджі.

Взаємозв'язок шляхів біосинтезу компонентів матриксу клітинної оболонки можна побачити на наступній схемі.

Біосинтез геміцелюлоз і пектинів починається з UDP-глюкози і UDР-галактози, які окислюються до відповідних UDР-уронових кислот, останні можуть взаємоперетворюватися під дією відповідних епімераз. Далі при декарбоксилюванні глюкуронова кислота утворює UDР-ксилозу, а галактуронова – UDР-арабінозу, які також здатні епімеризуватися.

Геміцелюлози утворюються з UDP-похідних глюкози, манози, ксилози, арабінози, галактози та уронових кислот. Для синтезу пектинів необхідні UDP-галактуронова кислота та UDP-рамноза. Крім того, для утворення розчинного пектину потрібні метальні групи, донором яких є S-аденозилметіонін (SAM). Метильні групи на полігалактуронову кислоту переносяться метилтрансферазою.

Усі реакції біосинтезу компонентів матриксу клітинної оболонки доведені дослідами in vitro. Наприклад, у достигаючому насінні кукурудзи була виявлена ферментна система, що включає ксилозу і L-арабінозу з їх UDP-похідних у ксилани. Крім того, у них були знайдені епімерази, що каталізували взаємне перетворення UDP-ксилози та UDP-арабінози.

Утворення пентоз

У рослинах існує три основних шляхи утворення пентоз – важливих для рослинного організму моносахаридів.

1. Пентози утворюються з уронових кислот. Насамперед уронові кислоти, точніше їх NDP-похідні, утворюються з NDP-цукрів шляхом окислювання останніх за участю NAD+ і Н2О. Реакцію каталізують відповідні дегідрогенази. Далі NDP-уронові кислоти декарбоксилюються з утворенням NDP-ксилози або іншої NDР-пентози.

2 Пентози виникають з альдонових кислот. Наприклад, у пентозофосфатному циклі рибулоза утворюється при окисному декарбоксилюванні фосфоглюконової кислоти, яка, у свою чергу, є продуктом окислення глюкозо-6-фосфату.

3. Пентози утворюються за участю ферменту транскетолази. Цим шляхом вони виникають у пентозофосфатному циклі й у циклі Кальвіна. При цьому фермент за участю ТПФ переносить двовуглецевий залишок з одного цукру на молекулу іншого.

Пентози, що утворилися тим чи іншим шляхом, можуть взаємоперетворюватися за допомогою відповідних ізомераз і епімераз.

Контрольні питання і завдання:

1. Дайте загальну характеристику вуглеводам. На чому базується їхня класифікація?

2. Які функції вуглеводів у рослинах?

3. Розкажіть про практичне застосування вуглеводів.

4. Як класифікують моносахариди? Дайте характеристику окремим представникам різних груп моносахаридів.

5. Охарактеризуйте олігосахариди. Як їх класифікують? Наведіть приклади основних ди-, три-, тетра- і пентасахаридів. Які їхні особливості та значення?

6. Розкажіть про солодкість цукрів, природні і синтетичні замінники цукру.

7. Дайте характеристику вищим полісахаридам. Які їхні спільні властивості?

8. Назвіть полісахариди, що входять до складу клітинної стінки; запасні полісахариди. Охарактеризуйте їхні будову, властивості, поширення.

9. Розкажіть про калозу, камеді (гумі) і слизи, їхні властивості, поширення і роль у рослині.

10. Які вищі полісахариди водоростей ви знаєте? Дайте їм характеристику. Що таке ліхенін?

11. У чому схожість і різниця між хітином й целюлозою?

12. Як утворюються вуглеводи у процесі фотосинтезу? Розкажіть про реакції циклу Кальвіна.

13. Дайте загальну характеристику обміну вуглеводів у рослинах. Яка роль NDР-цукрів у цьому процесі?

14.Розкажіть про синтез і розпад сахарози, три-, тетра-, i пентасахаридів у рослинах.

15.Які шляхи біосинтезу і розпаду крохмалю?

16.Що відомо про синтез і розпад целюлози?

17.Як відбувається синтез геміцелюлоз і пектинів?

18.Які основні шляхи утворення пентоз у рослинах?

Література:

1. Кретович В. Л. Биохимия растений. – М.: Высш. шк., 1980. – 503 с.

2. Плешков Б. П. Биохимия сельскохозяйственных растений. – М.: Колос, 1980. – 495 с.

3. Гудвин Т., Мерсер Э. Введение в биохимию растений: В 2 т. – М.: Мир, 1986.

4. Степаненко Б. Н. Химия и биохимия углеводов (моносахариды). – М.: Высш. шк., 1977. – 237 с.

5. Степаненко Б. Н. Химия и биохимия углеводов (полисахариды). – М.: Высш. шк., 1978. – 256 с.

6. Тарчевский И. А. Основы фотосинтеза. – М.: Высш. шк., 1977. –2 53 с.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 821 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.012 сек.)