АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Сучасні погляди щодо організації пісочної терапії в дошкільному навчальному закладі.

Прочитайте:
  1. А 3.4.3. Диференційований підхід до терапії пацієнтів з ускладненим ГК
  2. А. 4.5. Всебічні цілі терапії, які треба досягти при лікуванні цукрового діабету 2 типу.
  3. А.4.7. Застереження та зауваження при фармакотерапії
  4. Алгоритм базисної терапії ХОБ
  5. Біоритмологічні принципи раціональної організації навчальної діяльності дітей і підлітків
  6. Вибір медикаментозної терапії при систолічній дисфункції ЛШ
  7. Види фармакотерапії
  8. Визначення арт-терапії.
  9. ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДІВ ТЕРАПІЇ
  10. Використовувати орально таблетовані токолітики для підтримуючої терапії після успішного лікування передчасних пологів не рекомендується

Нині пісочна терапія як арт-терапевтична техніка для розвитку пізнавальної сфери дітей дошкільного віку, передбачає наявність певних предметів для її впровадження та використання розвиваючих ігор та комплексних занять. Отже, основні предмети, які повинні бути для організації пісочної терапії, є такими: пісок, коробка, різноманітні мініатюрні фігури, художні та будівельні матеріали, вода.

Пісочниця. У якості пісочниці потрібно використовувати дерев’яний ящик його традиційний розмір у сантиметрах: 50×70×8 (де 50×70 – розмір поля, 8 см – глибина пісочниці). Традиційна пісочниця має прямокутну форму. Для групової роботи використовують розміри пісочниці 120 × 120 або 160 × 70, також перевірено практикою розміри: 140 × 100 × 8 [5].

Матеріал, з якого створюється пісочниця має бути природнім – дерево. Але така пісочниця може мати низку недоліків: із кутів може сипатись пісок, з використанням води дерево коробиться. Пластмасові пісочниці є вирішенням цих проблем, але таким чином бурхливий розвиток цивілізації відкидає нас далеко від природного.

Дно та борти, пісочного ящика, зафарбовуються у голубий або синій колір – це символізує небо та воду. Можна використовувати і зелений колір, який символом дерев і трави.

Пісок. Пісок, відображаючи геологічну історію землі, існує вже мільйони років. Колір піску визначається характером природи, з якої він утворився [4]. Пісок може бути як утворенням розпаду породи так і залишками морських тварин, які загинули мільйони років тому, руйнування та шліфування перетворило їх на пісок. Пісок є масою без форми, який складається з окремих гранул, що пересувається під дією зовнішніх сил. Змішуючи пісок з водою, утворюється матеріал з якого можна ліпити трьохмірні фігури, створювати поверхні, різноманітні за формами і змістом.

Пісок у пісочній терапії символізує материнський початок, стійку основу буття, те, що підтримує, годує та включає в себе всі форми світу.

У пісочниці знаходиться певна кількість піску. Це є метафорою того, що це є певна кількість матерії, яка знаходиться у Всесвіті, або кількість енергії яка належить людині.

Для використання піску в пісочній терапії його спочатку промивають і прожарюють, лише потім засипають у пісочницю. У разі інтенсивної роботи в пісочниці він енергетично «забруднюється», тому іноді він потребує «очищення». У природному середовищі відбувається «природне очищення», за допомогою води, вітру та сонця. В умовах кімнати це неможливо, тому потрібно самостійно очищати пісок один раз на 2-3 місяці. Для цього пісок промивають, висушують на сонці та досипають новий.

Вода. Усім відомо, що життя започаткувалося у воді. Дві третини нашої планети вкриті водою, дві третини нашого тіла складає вода, людина споживає води набагато більше, ніж інші ссавці, плід дитини знаходиться в амніотичній рідині.

Вода відображає те, що знаходиться поза нею, підтримує те, що знаходиться на її поверхні, дозволяє побачити те, що знаходиться у її глибині.

Вода має своє звучання: краплі дощу, шум у швидкому потоці, шквал штормової хвилі на морі та до гул руйнівного тайфуну.

Вода здатна розчиняти речовини, змінюючи їх властивості, вона охолоджує й освіжає, вона є символом Великої Матерії. «Будь-яка вода є символом Великої Матері, яка символізує народження, вселенську утробу, плодючість та оновлення, основу життя» [7].

У пісочній терапії часто використовують воду для створення певних об’єктів. Воду можна розбризкувати за допомогою розпилювача в ті ділянки пісочниці, де в цьому є потреба.

Пісок і вода. Пісок і вода знаходяться в певних «стосунках» між собою. Ці речовини існують разом дуже давно, вони позбавлені певних границь і перебувають у постійному русі.

Поєднуючись між собою пісок і вода можуть створювати стійкі форми – перетворюючись на замки, укріплення, тощо [7]. Окрім того, у процесі поєднання води з піском у людини інколи виникає бажання «очиститись» водою від піску, змивши пісок з рук, так, ніби символічно відмовитись від відповідальності за щось або бажання відчути себе емоційно і морально чистим.

Колекція мініатюрних фігурок. Колекція мініатюрних фігур включає в себе людей, тварин (птахів, жуків, жителів водної стихії тощо), різні види рослин, транспорту, різноманітні будинки, предмети з породного та штучного матеріалів.

Чим вона більша, тим цікавіше будуть проходити розвивальні вправи і заняття з дітьми дошкільного віку.

Корекційно-розвививальні вправи та ігри, які проводяться з піском. Ці ігри поділяються на дві групи:

– групові;

– індивідуальні [7].

Групові ігри проводять із групою дітей у кількості 6-12 осіб.

Ігри поділяються на такі групи:

– пізнавальні;

– чутливо-кінестетичні;

– художньо-мовленеві та інші.

Пропонуються перелік ігор, які було зазначено вище.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 505 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)