АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Класифікація МКХ-10

Прочитайте:
  1. II. Поняття про рани, класифікація ран
  2. А. КЛІНІЧНА КЛАСИФІКАЦІЯ ТУБЕРКУЛЬОЗУ
  3. А.1.2. Шифр згідно МКХ-10: D68.0
  4. Анемії: класифікація, етіологія, патогенез, їх характеристика.
  5. Аномалії пологогових сил: класифікація, діагностика, лікування.
  6. Визначення і класифікація методів стерилізації різальних, оптичних і загальхірургічних інструментів
  7. Визначення, класифікація і номенклатура вітамінів
  8. Внутрішньоутробна гіпоксія. Шифр МКХ-10: Р20
  9. Гіпоксія: етіологія, патогенез, класифікація.
  10. Гіпоксія: етіологія, патогенез, класифікація.

М 07 Псоріатичні та ентеропатичні артропатії

М 07.0 Дистальна міжфалангова псоріатична артропатія (L 40.5)

М 07.1 Псоріатичний артрит (L 40.5)

М 07.2 Псоріатичний спондиліт (L 40.5)

М 07.3 Інші псоріатичні артропатії (L 40.5)

Приклади формулювання діагнозу.

1.Псоріатична артропатія, тяжка форма, поліартритичний варіант із системними проявами (амілоїдоз нирок, ХНН термінальна). Поширений вульгарний псоріаз, прогресуюча стадія. Активна фаза, активність ІІІ, стадія ІІІ, ФНС ІІ.

2.Псоріатична артропатія, звичайна форма, дистальний варіант, без системних проявів. Обмежений вульгарний псоріаз, стаціонарна стадія. Активна фаза, активність ІІ, стадія ІІІ. ФНС І.

3.Псоріатична артропатія, тяжка форма, спондилоартритичний варіант із системними проявами (аортит, лівобічний передній увеїт). Долонно-підошвенний пустульозний псоріаз, прогресуюча стадія. Активна фаза, активність ІІІ, стадія ІІБ. Двобічний сакроілеїт IV стадії, множинні синдесмофіти. ФНС ІІІ.

Клініка.

1.Суглобовий синдром.

ПА відрізняється дебютним різномаїттям та непередбачуваністю перебігу.

Розрізняють декілька типових для ПА форм суглобового синдрому.

- Поліартрикулярне запалення дистальних міжфалангових суглобів. Шкіра над ними набуває бузкового кольору, що у поєднанні з набряклістю викликає “редископодібну” дефігурацію кінцевих фаланг. Характерна для 5-10% хворих.

- Одночасний (“вісьовий”) артрит усіх трьох суглобів окремих пальців з їх дифузним припуханням (“пальці-сосиски”). Характерно для 35 – 42 % пацієнтів.

- Розсереджене ураження декількох міжфалангових і п’ясткофалангових (плеснофалангових) суглобів: на одному пальці – дистального, на іншому – проксимального тощо. У 10-12 %.

- Мутилюючий (спотворюючий) артрит, що уражає переважно суглоби кистей. У результаті прогресуючої деструкції суглобів і остеолізу відбувається вкорочення пальців, їх викривлення, розвиваються різні девіації (типова деформація – “пальці, розвіяні вітром”), різноспрямовані згинальні і розгинальні контрактури. Діагностується у 5% хворих.

- Псевдоподагричний варіант із гострим початком і ураженням І-го плеснофалангового суглоба. Подібність додає гіперурикемія, яка виникає при поширеному псоріазі внаслідок оновлення епідермальних клітин і посиленого утворення пуринів із клітинних ядер.

- Спондилоартричний варіант. Рідко проявляється клінічно, оскільки зачіпляє невеликі ділянки хребта і незначно порушує його функцію.

- ПА частіше перебігає як моно- чи олігоартрит крупних суглобів та сакроілеїт і має значну клініко-рентгенологічну подібність до РА.

2.Ураження нігтів.

У 50-80% як еквівалент псоріатичних фокусів на шкірі, діагностується “нігтьовий псоріаз”. Характерна дистрофія нігтьових пластинок (“керосинові плями”), оніхолізис, (втягнення і атрофія нігтьових пластинок), “наперстковидна” втиканість нігтів, характерні зміни латерального відділу вільного краю нігтів (потемніння, брудно-сіре забарвлення), піднігтьовий гіперкератоз у вигляді горизонтальних гребенів, оніхогрифоз.

3. Ураження шкіри. Головним проявом і діагностичною ознакою є псоріатичні бляшки. Вони уявляють собою чітко відмежовані від здорової шкіри папули рожевого кольору від 2-3 мм до 1-2 см в діаметрі, вкриті сріблясто-білими лусочками. Їх зіскоб надає бляшкам вигляду “стеаринових” плям і може викликати точкову кровотечу (симптом “кровавої роси”).

Псоріатична артропатія може поєднуватися з ураженням очей (ірит, іридоцикліт, передній увеїт), урогенітальною патологією. При злоякісному перебігу псоріатичної артропатії можливі висока лихоманка гектичного типу з остудою, прогресуюче схуднення, алопеція, збільшення лімфатичних вузлів, особливо здухвинних. З внутрішніх органів частіше зустрічається ураження серця за типом міокардиту, характерним є гепатит, гломерулонефрит, при тривалому перебізі – амілоїдоз нирок.

Діагностика. При шкірному псоріазі трактування ураження суглобів не викликає сумнівів. Якщо висипань на шкірі немає, то, аналізуючи нозологію периферичного артриту, слід врахувати особливості суглобового синдрому, вказівки на псоріаз в анамнезі чи його наявність у кровних родичів.

Діагностичні критерії ПА (Mathies H., 1974).

1. Ураження дистальних міжфалангових суглобів кистей.

2. Одночасне ураження п’ястково-фалангового, проксимального і дистального міжфалангових суглобів (“вісьове ураження”).

3. Раннє ураження суглобів ступнів, включаючи великий палець.

4. Болі в п’ятках (підп¢ятковий бурсит, торзалгія).

5. Наявність псоріатичних фокусів на шкірі чи типове ураження нігтів, що підтверджено дерматологом.

6. Псоріаз у близьких родичів.

7. Від’ємна реакція на ревматоїдний фактор.

8. Рентгенологічні прояви ураження суглобів кистей і ступнів – остеоліз у поєднанні з кістковими розростаннями, періостальні нашарування, відсутність епіфізарного остеопорозу.

9. Клінічна (частіше рентгенологічні) симптоми однобічного сакроілеїту.

10. Рентгенологічні ознаки спондиліту – грубі паравертебральні оссифікати.

Діагностичне правило: діагноз є вірогідним в тому випадку, коли наявні 3 критерії, один з яких обов’язково повинен бути 5-м, 6-м, 8-м. При наявності ревматоїдного фактора необхідно п¢ять критеріїв, серед яких обов¢язково повинні бути 9-й і 10-й.

Рентгенологічне обстеження суглобів.

Характерні симптоми: деструктивний процес епіметафізарних відділів суглобових кісток,зазубреність коркового шару, остеоліз кінцевих фаланг;

Псоріатична артропатія має певні особливості, влативі лише цій формі. Так, остеопорох, притаманний для багатьох запальних захворювань суглобів, явно виявлється тільки на пояатку захворювання і при мутилюючій формі. Для псоріатичної артропатії властивий розвиток ерозивних змін в ділянці дистальних міжфалангових суглобів. Ерозії, виникаючи по краях суглобів, у подальшому поширюються на їх центр. При цьому відбувається сточування верхівок термінальної і середньої фаланг з одночасним витонченням діафізів середніх фаланг, а друга поверхня суглоба деформується у вигляді увігнутості, що формує рентгенологічний симптом “олівця в стакані” і “чашки з блюдцем”. Патогномічним є розвиток анкілозів усіх суглобів одного й того пальця (“вісьове ураження”). Характерною рентгенологічною ознакою також є проліферативні зміни у вигляді кісткових розростань навколо ерозії кістки у основі і верхівки фаланг. Остеоліз кісток, що утворюють суглоб, є відмітною ознакою мутилюючого артриту.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 990 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)