АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Тема 1. Введення в хірургію. Асептика та антисептика.

Прочитайте:
  1. A. Пасивна імунізація специфічним імуноглобуліном – інфільтрація в рану та в/м введення залишку і розпочаток курсу антирабічних щеплень
  2. C. Внутрішньовенне краплинне введення 0,9 розчину натрію хлориду 200 мл
  3. C. Швидке введення в наркотичний сон
  4. Антисептика. Дж. Листер и Н. И. Пирогов - основоположники антисептики. Асептика. Методы стерилизации.
  5. Асептика
  6. АСЕПТИКА
  7. Асептика
  8. АСЕПТИКА
  9. АСЕПТИКА
  10. Асептика

Хірургія як наука. Деонтологія в хірургії. Устрiй хiрургiчного вiддiлення та обов‛язки медичного персоналу. Вимоги до студентiв у клiнiцi хiрургiчних хвороб.Асептика та антисептика. Види антисептики. Антисептичні препарати. Профілактика інфекції в хірургії. Стерилiзацiя перев‛язочного матеріалу, iнструментiв, шовного матерiалу та білизни. Пiдготовка рук хiрурга та операцiйгого поля. Контроль стерильності. Правила роботи в операційній та перев‛язочній.

 

Тема 2. Десмургія.

Види та властивості перев’язочного матеріалу. Правила бинтування, типові бинтові пов’язки на голову, шию, грудну клітку, живіт, промежину, верхні і нижні кінцівки. Правила гіпсової техніки.

Тема 3. Хірургічні маніпуляції та оперативна хірургічна техніка. Хірургічна операція.

Хiрургiчна операцiя, її види. Показання до операції. Операційний ризик, ступені ризику. Планові та екстрені операції. Радикальні і паліативні втручання. Вміст і задачі перед- i пiсляоперацiйного перiодів.

Догляд за хірургічним хворим як невід‛ємний елемент лікування. Транспортування хворих. Профілактика асфіксії, кровотечі, пролежнів. Харчування післяопераційних хворих. Догляд за хірургічним хворим після операцій на голові, шиї, груді, животі, кінцівках. Догляд за дренажами. Активний і пасивний дренаж, дренаж за Бюлау. Профілактика післяопераційних ускладнень.

Тема 4. Кровотеча та крововтрата. Переливання крові та кровозамінників.

Кровотеча. Класифікація, клінічна картина, наслідки. Крововтрата, ступені тяжкості крововтрати. Зупинка кровотечі – тимчасова і кінцева, показання і протипоказання. Основи трансфузіології. Рідинний баланс організму, об'єм циркулюючої крові, гематокритне число. Групи крові, резус-фактор. Компоненти та препарати крові. Кровозамінники: кристалоїди та колоїди. Інфузійно-трансфузійна терапія, визначення змісту інфузії. Показання і протипоказання до переливання кровi. Сумісність крові, методика гемотрансфузії. Гемотрансфузійні реакції та ускладнення.

Тема 5. Загальна анестезіологія та реанімація.

Біль, патофізіологія болю. Загальна та місцева анестезія. Премедикація. Наркоз, його перебіг, стадiї та рiвнi. Інгаляційний та неінгаляційний наркоз. Мiсцева, провідникова та спиномозкова анестезiя. Показання та протипоказання. Засоби і методики проведення. Ускладнення. Реанімаційні заходи в хірургії. Інтенсивна терапія і легенево-серцева реанімація при термінальних станах.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 404 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)