АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Недостатність аортального клапану.

Прочитайте:
  1. А. Інфаркт міокарду, інсульт, ниркова недостатність, значне зниження гостроти зору.
  2. Аритмії серця. Серцева недостатність
  3. В5-гіповітаміноз (недостатність нікотинової кислоти, гіповітаміноз РР, пелагра, «чорний» язик)
  4. В6-гіповітаміноз (недостатність піридоксину)
  5. ГОСТРА ДИХАЛЬНА НЕДОСТАТНІСТЬ
  6. Гостра дихальна недостатність
  7. Гостра лівошлуночкова недостатність
  8. Гостра лівошлуночкова недостатність
  9. Гостра лівошлуночкова недостатність (ГЛН)
  10. ГОСТРА НАДНИРКОВО3АЛОЗНА НЕДОСТАТНІСТЬ

Аортальна недостатність (АН) виникає, як наслідок ураження клапану або кореня аорти.

Етіологія: 1) ревматизм; 2) інфекційний ендокардит; 3) сифіліс; 4) дифузні захворювання сполучної тканини; 5) травми грудної клітки; 6) атеросклероз; 7) синдром Марфана.

Клінічна картина. Дана вада серця значно частіше буває у чоловіків ніж у жінок. При ній відмічається самий найбільший кінцево-діастолічний об’єм лівого шлуночка (“бичаче серце”), ударний об’єм може досягати 200мл, а хвилинний - до 25л/хв.. Хворі скаржаться на відчуття поштовхів, пульсацію в шиї, головокружіння, непритомність; біль в ділянці серця; при декомпенсації - задишка, біль в правому підребер’ї, набряки.

При огляді у хворих на АН можна виявити блідість або гіперемію шкірних покровів, пульсацію сонних артерій, похитування голови (симптом Мюссі), звуження зіниць при систолі і розширення під час діастоли серця (симптом Ландольфі).

При пальпації серця відчувається енергійний резистентний, куполоподібний верхівковий поштовх, який зміщений у 6-7 міжребір’ї і вниз.

Перкусія визначає поширення меж серця вліво і вниз, поширення судинного пучка у ІІ міжребір`ї за рахунок аорти.

Аускультативно: послаблення І тону на верхівці серця і ІІ-го тону над аортою. Важливим аускультативним феноменом даної вади є м’який, дуючий протодіастолічний шум, який найкраще прослуховується в точці Боткіна. На верхівці серця може прослуховуватися пресистолічний шум Флінта. При аускультації стегнової артерії прослуховується подвійний тон Траубе, а при здавлюванні артерії - подвійний тон Дюруазьє. Пульс швидкий та високий. АТ систолічний і пульсовий підвищені, а діастолічний знижується, часом до нуля.

На ЕКГ у хворих з АН відмічаються ознаки гіпертрофії лівого шлуночка, при мітралізації вади - ознаки гіпертрофії лівого передсердя.

ФКГ- зниження амплітуди І тону над верхівкою і ІІ тону над аортою. За другим тоном реєструється протодіастолічний шум.

Рентгенологічно визначається гіпертрофія лівого шлуночка, аортальна конфігурація серця, розширення аорти.

ЕхоКГ - відмічається збільшення розмірів лівого шлуночка в поєднані із збільшенням амплітуди його скорочень, діастолічне тріпотіння передньої стулки мітрального клапану. Збільшення КСР лівого шлуночка більше як до 5,5см і зменшення різниці між КДР і КСР менше, як 25% є показом до хірургічного лікування.

У хворих без клінічних проявів недостатності кровоплину прогноз сприятливий. Після виникнення стенокардії, ознак лівошлуночкової недостатності прогноз значно погіршується.

Лікування. Застосування коринфару, апресину, празозину, каптоприну зменшує регургітацію крові у лівий шлуночок. Ефективними є і серцеві глікозиди.

Хірургічне лікування бажано провести до появи помітних симптомів недостатності кровоплину, так як ризик його залежить від стану міокарду лівого шлуночка.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 458 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.008 сек.)