АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Подальшою госпіталізацією.

2. Запис ЕКГ

 

Запис ЕКГ проводять при спокійному диханні, а також на висоті вдиху (у відведенні III). Спочатку записують ЕКГ в стандартних відведеннях (I, II, III), потім у посилених відведеннях від кінцівок (aVR, aVL і aVF) і грудних (V1-V6). У кожному відведенні записують не менше 4 серцевих циклів PQRST. ЕКГ реєструють, як правило, при швидкості руху паперу 50 мм-с-1. Меншу швидкість (25 мм-с-1) використовують при необхідності більш тривалого запису ЕКГ, наприклад для діагностики порушень ритму.

 

Відразу після закінчення дослідження на паперовій стрічці записують прізвище, ім'я та по батькові пацієнта, рік народження, дату і час дослідження.

Білет № 31

1. Неспецифічні заходи допомоги включають в себе кілька загальних принципів.
- У першу чергу, необхідно перешкоджати обтурації дихальних шляхів. С це метою пацієнта необхідно посадити, і повернути голову в бік того легкого з якого імовірно може бути кровотеча.
- Спазмування судин легеневої артерії. Для цього, по можливості необхідний прийом шматочків льоду всередину.
- Забезпечення венозного доступу. Досить рясна кровотеча завжди супроводжується гіповолемією, тому необхідна катетеризація магістральної вени. Тут все залежатиме від часу і ступеня крововтрати. Якщо дозволяє час і стан пацієнта, робиться катетеризація підключичної вени. При більш стислих термінах, можлива проста постановка кубитального катетера. Все це робиться для внутрішньовенного введення колоїдів і препаратів крові (еритроцитарної, тромбоцитарної маси, плазми). Кількість і порядок їх введення визначається ступенем гіповолемії. Також обов'язковим при катетеризації підключичної вени є вимірювання ЦВД, що дозволяє більш точно судити про ступінь крововтрати і розрахувати обсяг інфузії.
- При порушенні вітальних функцій, великого ризику обтурації трахеї і загального стану хворого необхідний переклад на ШВЛ. Це дозволити більш повно провести аспірацію легеневого вмісту.
- Як можна швидкий початок гемостатичної терапії. Для цього застосовуються розчин амінокапронової кислоти, дицинон, гордокс. Також показана свіжозаморожена плазма.
- Бронхоскопія. Вона повинна бути проведена в максимально найближчий час. Це дозволяє уточнити діагноз і встановити місце кровотечі. До того ж, при бронхоскопії можлива коагуляція судини, що кровоточить.


2. Специфічні заходи лікування кровотечі, проводяться тільки в умовах стаціонару. Вони включають в себе проведення бронхоскопії з метою коагуляції судин, а прі не можливості зупинки кровотечі проводиться торакотомия під загальним наркозом, і вже в умовах відкритого доступу робиться перев'язка судин.

2. Послідовність дій під час підготовки хворого до рентгенологічного обстеження шлунка

1. Поясніть хворому особливості дієти протягом 2 — 3 днів до обстеження: з раціону хворий повинен вилучити чорний хліб, мо­локо, бобові, овочі, фрукти, тобто ті продукти, що спричинюють метеоризм і дають велику кількість шлаків.

2. Уранці, у день обстеження, забороняється палити, прийма­ти ліки та рідину.

3. Поінформуйте хворого, що обстеження проводять натще, а останнє приймання легкої вечері має бути не пізніше 21.00.

4. Увечері та вранці за 2 год до обстеження поставте хворому очисну клізму. Процедуру виконуйте в гумових рукавичках, на­дягніть фартух.

5. У разі деяких захворювань шлунка та дванадцятипалої киш­ки рентгенологічному обстеженню заважають накопичені в них рідина та слиз. У такому випадку за призначенням лікаря у хво­рого видаліть шлунковий вміст через зонд, за необхідності про­мийте шлунок. Промивну рідину покажіть лікарю або рентге­нологу.

6. Іноді за призначенням рентгенолога хворому підшкірне вво­дять 0,5 — 1 мл 0,1 % розчину атропіну сульфату для усунення спаз­мів і посилення перистальтики шлунка.

7. У рентгенкабінеті хворий приймає всередину барію суль­фат, розведений теплою перевареною водою.

8. Хворим з повільною евакуацією (стеноз, атонія) призна­чають повторне обстеження на 2-гу і 3-тю добу для визначен­ня добового залишку контрастної маси в шлунку. У такому ви­падку дуже важливо точно дотримуватися терміну повторного огляду.

Послідовність дій під час виконання ретген товстої кишки

Підготовка хворого до іригоскопії

1. Протягом трьох днів до обстеження хворому призначають безшлакову дієту і обмежують вживання вуглеводів. Вилучають з раціону чорний хліб, картоплю, капусту, яблука, виноград, бо­бові, молоко. Хворий вживає рідку їжу, яка легко засвоюється, дає найменшу кількість шлаків і не подразнює слизову оболонку кишок.

2. Для зменшення метеоризму хворий приймає по 2 таблетки карболену 3 рази на добу або 1 склянку теплого відвару ромаш­ки (1 столову ложку сухої ромашки заварюють 1 склянкою окро­пу і настоюють протягом 30 хв).

3. Перед обідом дайте хворому 30 — 50 г рицинової олії.

4. Останнє приймання їжі о 18.00.

5. На ніч товсту кишку промийте за допомогою очисних клізм до виділення чистої води. Клізми робіть з інтервалами 30 — 40 хв. Процедуру виконуйте в гумових рукавичках, надяг­ніть фартух.

6. Уранці за 3 год до обстеження дайте хворому легкий сніда­нок, щоб спричинити рефлекторне переміщення вмісту з тонкої кишки в товсту.

7. Через 15 — 20 хв зробіть очисну клізму, через півгодини — другу.

8. За 30 — 40 хв до обстеження введіть хворому газовідвід­ну трубку, яку видаліть перед відвідуванням хворим рентгенка­бінету.

9. У рентгенкабінеті за допомогою клізми введіть барієву су­міш (1л води, 200 г барію сульфату, 10 г таніну) і проведіть до­слідження.

Запам'ятайте! Для очищення кишок не слід призначати со­льові проносні засоби, тому що вони подразнюють слизову обо­лонку кишок і спричинюють розвиток метеоризму.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 316 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)