АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Історична довідка

Прочитайте:
  1. І. Історична довідка
  2. Сторінка 1. Історична.

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ПСИХОЛОГІЇ

 

 

Екзистенційна терапія

 

 

Підготувала

студентка

2 курсу 1 групи

Крива Наталія

 

Київ-2013

Вступ

Екзистенціалі́зм або філософія існування (фр. existentialisme від лат. exsistentia — існування) — напрям у філософії XX ст., що позиціонує і досліджує людину як унікальну духовну істоту, що здатна до вибору власної долі. Основним проявом екзистенції є свобода, яка визначається як відповідальність за результат свого вибору.

Екзистенційна психологічна допомога - це консультативна модель, в якій основні внутрішні конфлікти зосереджуються навкруги усвідомлення екзистенційних розладів, що ведуть до виникнення почуття тривоги.

Ірвін Ялом (1931) і Ролло Мей ( 1909-1994) - основоположники динамічної теорії екзистенційного консультування. їх основні праці: "Теорія і практика групової психотерапії", "Групова психотерапія стаціонарних хворих", "Екзистенційна психотерапія", "Сучасна психотерапія" (Мау, Yalom, 1989).

Історична довідка

· У післявоєнні роки у європейській психотерапії сформувався екзистенціальний підхід. Згодом, у 60- 70-ті роки XX ст. певний внесок у цей напрям зробила також антипсихіатрія Р. Лейнга. Засади екзистенціального підходу склалися під впливом філософії екзистенціалізму (М. Хайдеггер, Ж.-П. Сартр та ін.) та французької школи персоналізму (Е. Мунье, Г. Марсель, Е. Левінас), причому не стільки окремих положень, скільки їхньої ідеології і загального духу.

· Назва цього напряму виник із терміна екзистенція (тобто сутність, існування), постійно уживаного в працях Кьеркегора, які стали першим поштовхом до оформлення екзистенціалізму як самостійного філософського напрями. Іншим джерелом розвитку екзистенціалізму вважається феноменологія Гуссерля. Оскільки центральне місце у філософії екзистенціалізму займає вивчення людину, як суб'єкта та її суб'єктивних переживань свого існування, це були не привернути до цього вченню увагу психологів, які надалі внесли значний психологічний внесок у екзистенціальну філософію, і навіть застосували і розвинули ідеї екзистенціалізму в з психології та психотерапії.

· Оформлення екзистенціальної психології як самостійного психологічного напрями у першу чергу треба сказати роль таких психологів і філософів, як У.Дильтей, Еге. Фромм, У.Франкл, Ф.Перлз та інших.

Так, Ф.Перлз завжди вважав, що розроблене їм напрям гештальт терапии -- одна із видів (напрямів) екзистенціальної психотерапії.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 265 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)