АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ІІ. ОЦІНКА РЕНТГЕНОГРАМ У ХВОРИХ З ГОСТРОЮ ХІРУРГІЧНОЮ ПАТОЛОГІЄЮ ГРУДНОЇ КЛІТКИ ТА ЖИВОТА (ПНЕВМОТОРАКС, ГЕМОТОРАКС, КИШКОВА НЕПРОХІДНІСТЬ).

Прочитайте:
  1. B.Шлунково-кишкова кровотеча.
  2. D.Здуття живота, невідходження газів
  3. E. запальні процеси грудної клітки
  4. S.34. Травма нервів поперекового відділу спинного мозку та нервів в області живота, нижньої частини спини і тазу
  5. S.38. Розтрощення (розчавлення) та травматична ампутація частини живота, нижньої частини спини і тазу
  6. S.39. Інші та неуточнені травми живота, нижньої частини спини і тазу
  7. V етап м/с обстеження – оцінка результатів м/с втручань та їх корекція
  8. V. ОЦІНКА СТОМАТОЛОГІЧНОГО СТАТУСУ
  9. VI шкала «Загальна оцінка адаптованості дитини»
  10. XIII. Загальні проблеми при догляді за хворими з хірургічною інфекцією.

І. ВИЗНАЧЕННЯ СИМПТОМІВ ПОДРАЗНЕННЯ ОЧЕРЕВИНИ.

Перед визначенням симптомів подразнення очеревини повинні бути використані елементи комунікативних навичок: Стандартний алгоритм збору скарг та анамнезу та стандартний алгоритм фізикального обстеження і проведення лікарських маніпуляцій.

Позитивні симптоми подразнення очеревини:

Кашльовий (Черемського-Кушніренко) - поява чи посилення болю при кашлі.

Щоткіна-Блюмберга - посилення болю при різкому відніманні пальців після попереднього м'якого натискання на передню черевну стінку (біль різкої декомпресії).

Воскресенського (“сорочки”) - появарізкого болю при швидкомупроведеннідолонею по переднійчеревнійстінцівідправої (чилівої) реберної дуги до правоїздухвинноїділянки по натягнутійсорочці хворого;(рис. 3)

Роздольського - появачипосилення болю при дозованомупостукуванні по переднійчеревнійстінці.

ІІ. ОЦІНКА РЕНТГЕНОГРАМ У ХВОРИХ З ГОСТРОЮ ХІРУРГІЧНОЮ ПАТОЛОГІЄЮ ГРУДНОЇ КЛІТКИ ТА ЖИВОТА (ПНЕВМОТОРАКС, ГЕМОТОРАКС, КИШКОВА НЕПРОХІДНІСТЬ).

ПНЕВМОТОРАКС

Основні рентгенологічні ознаки- відсутність легеневого малюнка на стороні ураження, зміщення серця в здоровийбік(прискорене його биття – при скопії), посилення легеневого малюнка і опущення діафрагми на здоровомубоці.

ГЕМАТОРАКС (Гідроторакс)

Рентгенологічне дослідження дозволяє виявити гомогенну тінь рідини з верхньою межею, що зміщається при нахилі тіла. Обов'язковою умовою правильного розпізнавання плеврального випоту є рентгенологічне дослідження в латеропозиції. Плевральна пункція дозволяє уточнити характер плеврального випоту і провести диференційний діагноз з плевритом, піотораксом.

ГОСТРА КИШКОВА НЕПРОХІДНІСТЬ.

Рентгенологічне дослідження - основний спеціальний метод діагностики ГКН, за допомогою якого можна виявити наступні ознаки:

1. Чаша Клойбера - горизонтальний рівень рідини з куполоподібним просвітленням над ним, що має вигляд перевернутої чаші. При странгуляційній непрохідності може проявлятися вже за годину, при обтураційній - через 3-5 годин з моменту захворювання. Кількість чаш буває різною, іноді вони можуть нашаровуватися одна на одну у вигляді сходів. Рівні рідини (тонко-і товстокишкові), локалізовані в лівому підребер'ї, вказують на високу непрохідність. При тонкокишечних рівнях вертикальні розміри переважають над горизонтальними, наявні півмісяцеві складки слизової оболонки; у товстій кишці горизонтальні розміри переважають над вертикальними, визначається гаустрація.

2. Кишкові аркади з'являються, коли тонка кишка роздувається газами, при цьому в нижніх колінах аркад наявні горизонтальні рівні рідини.

3. Симптом перистості зустрічається при високій кишковій непрохідності і пов'язаний з розтягуванням порожнистої кишки, що має високі циркулярні складки слизової оболонки.

Контрасне дослідження проводиться в сумнівних випадках, при підгострій течії. Запізнювання проходження барії в сліпої кишки більше 6 годин на тлі засобів, стимулюючих перистальтику, свідчить про непрохідність (у нормі - через 4-6 годин без стимуляції).


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 968 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)